Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Prijevoznicima leasing kuće oduzimaju vozila: 'Vozate nas, a nemamo ni za gorivo'

Htjeli su i s tri busa na Markov trg, ali policija je blokirala pristup jer prosvjed nije prijavljen
22. travnja 2021. u 15:50 5 komentara 4344 prikaza
Prosvjed autoprijevoznika u Zagrebu
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/10

Vozate nas, a nemamo ni za gorivo. Poruka je to koju su vladajućima poslali prijevoznici u povremenom prijevozu putnika, naglašavajući da za njihovu branšu više nije "pet do 12", već je podne stiglo.

TEŽAK POLOŽAJ PUTNIKA UGP: Leasing kuće počele oduzimati vozila povremenim prijevoznicima putnika

Drugim riječima, tvrtke koje posjeduju autobuse koji najviše prevoze u svrhu turizma, ali odrađuju i, primjerice, prijevoz školske djece, izleta ili prevoze članove raznih sportskih klubova i udruga, u velikoj su gabuli jer je već došlo do toga da su im leasing kuće počele oduzimati vozila, s obzirom da zbog pandemije ne rade već godinu dana.

Već mjesecima sve nadležne, od premijera, predsjednika, Ministarstva prometa, turizma i financija upozoravaju na situaciju, pa su, nakon što su "ispucali" sve mogućnosti redovnim putem danas odlučili prosvjedovati.

Zagreb: Prosvjed socijalnih radnika "Čujete li našu šutnju?" 'Čujete li našu šutnju?' Prosvjed socijalnih radnika: 'Nećemo dopustiti da se profesija socijalnog rada blati i degradira'

Točnije, tijekom jutra odradili su prosvjednu vožnju središtem glavnog grada i parkirali ispred Nacionalne sveučilišne biblioteke, zauzevši žutu traku, baš u trenutku kad je Vlada imala sjednicu. Htjeli su i s tri busa na Markov trg, ali policija je blokirala pristup jer prosvjed nije prijavljen. 

- Obratili smo se Vladi putem megafona, a kad je sjednica završila, pred nas je izašao ministar gospodarstva Tomislav Ćorić, saslušao nas i obećao da će nas primiti na sastanak do iduće srijede te da će biti prisutan i ministar prometa Oleg Butković ili već neki predstavnik ministarstva, a naš je zahtjev bio i da dođe netko iz HAMAG BICRO-a kako bi eventualno s njima dogovorili refinanciranje leasinga - rekao je Ivan Leskovar, član udruge Autobusi HR, koja je formalno organizator prosvjeda.

Zagreb: Postavljene poruke ispred Centra za socijalnu skrb kao upozorenje na sve propuste ČUJETE LI NAŠU ŠUTNJU Sindikat zaposlenika socijalne skrbi najavio prosvjed: 'Naš odgovor na ignoriranje gorućih problema'

Iz udruge kažu kako im je Vlada jedino omogućila mjeru 4000 kn po radniku, što nije dovoljno. Traže i pomoć kroz nepovratna sredstva koja su dobili svi prijevoznici u EU osim hrvatskih, ali i mjere za očuvanje radnih mjesta do stabilizacije tržišta, a najmanje do kraja ove godine.

- Posao je ugrožen za 20.000 zaposlenih, radi se o četiri - pet tisuća vozila u Hrvatskoj. Sada smo prosvjedovali s tridesetak autobusa, uglavnom iz Zagreba, a kolege iz drugih gradova spremni su doći ako nas ministri izigraju i ako do sastanka ne dođe. Spremni smo doći i s tisuću autobusa, to je krajnja opcija, a onda ćemo sve ključeve staviti u košaru i predati Vladi pa neka oni predaju leasing kućama jer svi moratoriji ističu u idućih mjesec dana - zaključuje Ivan Leskovar. 
 

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

Osobna iskaznica
nova generacija elektroničkih OI
Nove osobne od 2. kolovoza. Što se mijenja, koja je cijena i tko zasad ne mora podnositi zahtjev
Dacia Sandero Stepway
ROBUSTAN I SVESTRAN
Avanturistički duh plus dobar roštilj jednako dan za pamćenje
 • Kuruza:

  Gdje je ovdje problem? Busevi niti nisu njihovi nego od leasinga.

 • Fusnota:

  Niš Ključ vratiti leasing kući

 • Avatar Šund_Alpinisti
  Šund_Alpinisti:

  Vidi, vidi! Sad sam saznao da je jedan od tri autobusa uzet na lesing tek prije 8 mjeseci. I sad bi ga cijela zajednica morala isfinancirati?