Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HTJELI BUSEVIMA NA MARKOV TRG

Prijevoznicima leasing kuće oduzimaju vozila: 'Vozate nas, a nemamo ni za gorivo'

Prosvjed autoprijevoznika u Zagrebu
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/10
22.04.2021.
u 15:50

Htjeli su i s tri busa na Markov trg, ali policija je blokirala pristup jer prosvjed nije prijavljen

Vozate nas, a nemamo ni za gorivo. Poruka je to koju su vladajućima poslali prijevoznici u povremenom prijevozu putnika, naglašavajući da za njihovu branšu više nije "pet do 12", već je podne stiglo.

Drugim riječima, tvrtke koje posjeduju autobuse koji najviše prevoze u svrhu turizma, ali odrađuju i, primjerice, prijevoz školske djece, izleta ili prevoze članove raznih sportskih klubova i udruga, u velikoj su gabuli jer je već došlo do toga da su im leasing kuće počele oduzimati vozila, s obzirom da zbog pandemije ne rade već godinu dana.

Već mjesecima sve nadležne, od premijera, predsjednika, Ministarstva prometa, turizma i financija upozoravaju na situaciju, pa su, nakon što su "ispucali" sve mogućnosti redovnim putem danas odlučili prosvjedovati.

Točnije, tijekom jutra odradili su prosvjednu vožnju središtem glavnog grada i parkirali ispred Nacionalne sveučilišne biblioteke, zauzevši žutu traku, baš u trenutku kad je Vlada imala sjednicu. Htjeli su i s tri busa na Markov trg, ali policija je blokirala pristup jer prosvjed nije prijavljen. 

- Obratili smo se Vladi putem megafona, a kad je sjednica završila, pred nas je izašao ministar gospodarstva Tomislav Ćorić, saslušao nas i obećao da će nas primiti na sastanak do iduće srijede te da će biti prisutan i ministar prometa Oleg Butković ili već neki predstavnik ministarstva, a naš je zahtjev bio i da dođe netko iz HAMAG BICRO-a kako bi eventualno s njima dogovorili refinanciranje leasinga - rekao je Ivan Leskovar, član udruge Autobusi HR, koja je formalno organizator prosvjeda.

Iz udruge kažu kako im je Vlada jedino omogućila mjeru 4000 kn po radniku, što nije dovoljno. Traže i pomoć kroz nepovratna sredstva koja su dobili svi prijevoznici u EU osim hrvatskih, ali i mjere za očuvanje radnih mjesta do stabilizacije tržišta, a najmanje do kraja ove godine.

- Posao je ugrožen za 20.000 zaposlenih, radi se o četiri - pet tisuća vozila u Hrvatskoj. Sada smo prosvjedovali s tridesetak autobusa, uglavnom iz Zagreba, a kolege iz drugih gradova spremni su doći ako nas ministri izigraju i ako do sastanka ne dođe. Spremni smo doći i s tisuću autobusa, to je krajnja opcija, a onda ćemo sve ključeve staviti u košaru i predati Vladi pa neka oni predaju leasing kućama jer svi moratoriji ističu u idućih mjesec dana - zaključuje Ivan Leskovar. 
 

Komentara 5

KU
Kuruza
17:43 22.04.2021.

Gdje je ovdje problem? Busevi niti nisu njihovi nego od leasinga.

FU
Fusnota
16:36 22.04.2021.

Niš Ključ vratiti leasing kući

Avatar Šund_Alpinisti
Šund_Alpinisti
17:00 22.04.2021.

Vidi, vidi! Sad sam saznao da je jedan od tri autobusa uzet na lesing tek prije 8 mjeseci. I sad bi ga cijela zajednica morala isfinancirati?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije