Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Prijevare u akademskim krugovima: U Rijeci i Osijeku plagijatore uspješno otkriva softver

Kompjutorski programi samo upućuju na mogućnost da je netko prepisao tuđe djelo, no pretpostavke treba provjeriti – stručnjak
12. siječnja 2017. u 21:18 8 komentara 2401 prikaza
Pavo Barišić
Foto: Marko Prpić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Nakon što je Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju donio mišljenje da je ministar Pavo Barišić plagirao Stephena Schlesingera, mnogi su se zapitali kako se problem plagiranja može prevenirati, te kako se nekome, bez mogućnosti osporavanja, može nepobitno dokazati da je plagijator. Rješenje postoji, a već tri godine dostupno je na riječkom sveučilištu...

Pomoć i studentima

Riječ je o softveru, odnosno sustavu TURNITIN koji određeni tekst odnosno znanstveni, diplomski, seminarski ili bilo koji drugi rad može usporediti sa svima koji su dostupni u pretraživaču na internetu, otvorenim bazama podataka ili depozitorijima.

– Softver uspoređuje tekstove i gdje nađe više od pet istih riječi u nizu, prijavi kao mogući plagijat. No, onaj tko ocjenjuje određeni rad mora sve provjeriti jer pet riječi u nizu nije automatski plagijat – objašnjava rektor Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Pero Lučin. Oni su licenciju za softver kupili 2014. godine, a koristiti je mogu studenti i profesori. Mogu pretraživati i uspoređivati svoje tekstove, a tako se provjeravaju seminarski, diplomski ili doktorski radovi.

– Radovi prolaze takvu provjeru, a onda mentor ili predsjednik Povjerenstva koje ocjenjuje rad potpisuje izjavu o stupnju podudarnosti s nekim radom, odnosno objasniti ako podudarnost postoji je li riječ o citatima ili plagiranju. Kao rektor taj dokument tražim i za promociju doktorata. U prvoj godini primjene softvera u akademskoj 2014./15. godini utvrdili smo da je oko 14 posto studentskih radova imalo visoku podudarnost s nekim drugim radom. Godinu poslije, 2015./16 visoku podudarnost ili pokazatelj na mogući plagijat imalo je samo 6 posto studentskih radova – kaže nam Lučin, naglašavajući da to ne znači da su svi ti radovi bili plagirani nego da su imali pokazatelj da ih treba dodatno provjeriti i vidjeti o čemu se radi.

Lučin kaže da nitko od njih nije zatražio provjeru Barišićeva rada, ali i naglašava da to ne smiju raditi jer bi time kršili licencijski ugovor.

– Postoje drugi softveri koji to mogu obaviti, i ja, recimo, privatno koristim Grammarly koji vidi sve što ima na internetu – dodaje Lučin.

Zagreb taj softver nema

13.12.2016., Zagreb - U Saboru je odrzana sjednica Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu. Matko Gluncic , Pavo Barisic. Photo: Patrik Macek/PIXSELL AFERA PLAGIJAT Barišićeva sudbina u rukama je Plenkovića: 'Neutemeljeno me se napada'. Jovanović: Barišić je sramota Pavo Barišić OPTUŽBA ZA PLAGIJAT Rektorski zbor komentirao odluku o Barišiću: Odbor za etiku djelovao je izvan zakonskog okvira

Zalaže se, kao i rektori ostalih sveučilišta, da se definiraju ovlasti Odbora za etiku u znanosti i obrazovanju te da se pitanje plagijata prepusti sveučilištima. Sumnje da se kolege na sveučilištima međusobno štite, kaže, mogu se otkloniti korištenjem softvera za detektiranje plagijata i potpisivanjem izjave kao što se kod njih radi. Osim riječkog sveučilišta, u Hrvatskoj takav softver ima još samo osječko, dok ga najveće hrvatsko sveučilište, zagrebačko, nije nabavilo.

– Naš sustav provjerava oko tri i pol milijarde web zapisa i ima sustav za automatsko prevođenje – napominje prorektor Sveučilišta u Rijeci za informatiku prof. dr. Zlatan Car. Do listopada 2016. godine softver riječkog sveučilišta provjeravao je gotovo 16 tisuća raznih radova. I profesor emeritus Igor Čatić smatra da softveri mogu pokazati je li neki rad prepisan. Uz pomoć prijatelja kojeg nije želio imenovati uspoređivao je Barišićev rad.

– Pokazalo se manje od pet posto podudarnosti – kaže Čatić. No, članovi Odbora za etiku svoje mišljenje su rekli, a da bi neki rad bio plagijat, ne treba biti prepisan u cijelosti. Samo zbog pojedinih rečenica ili ulomka može dobiti etiketu plagijata.

>> 'Američki znanstvenik uvažio je moju ispriku, nemam nikakvog razloga podnijeti ostavku'

Most prepušta HDZ-u da sam riješi Barišića

U Mostu se za sada ne žele formalno izjašnjavati o slučaju Pave Barišića, a vjerojatno će prepustiti HDZ-u da sam riješi probleme s ministrom obrazovanja iz svoje kvote. U skladu je to s onim što je Most proklamirao nakon posljednjih parlamentarnih izbora, kada su odustali od prava veta na kadrove koje predloži partner, kao i od tzv. vertikalnog kadroviranja po kojemu su ministre jednog “kontrolirali” zamjenici drugog koalicijskog partnera. Od takve su prakse vjerojatno odustali zbog prozivki da su “kočili procese” pri sastavljanju prošle Vlade. Tada su, primjerice, onemogućili imenovanje na dužnost ministra unutarnjih poslova Milijana Brkića. Jednom od najmoćnijih HDZ-ovaca glavni je krimen također bilo plagiranje, zbog kojega mu je u tom trenutku bila poništena diploma Visoke policijske škole.

Muškarac plače
RAZOTKRIVENA OBITELJSKA TAJNA
Uzeo mobitel svoje djevojke i užasnuo se otkrićem: 'Moj sin je ustvari moj ujak'
Zdravstveno osiguranje
Dopunsko, dodatno ili oboje? Ovo su razlike u dobrovoljnim zdravstvenim osiguranjima koje morate znati
 • kamengen:

  Cijeli zivot zivim od pisanja znamstvenih radova i patenata. Jos nikad nism cuo za toliko plagijata kao,u Hrvatskoj. I to od ministara, sveucilisnih profesora, akademika. Pa ako ti je znanstvenost tako teska da moras varati, bavi se necim drugim. A ... prikaži još! drugi fenomen je da to Hrvate puno ne smeta, biras varalice i ispodprosjecne ljude, drzava propada, zivi sve teze, i nikom nista. Glavno da je "nas". A oni pametni " nasi" zive po Bostonu, Kaliforniji, Svedskoj, Svicarskoj i stvaraju vrednote za druge.

 • brle brkić:

  Kazu bila jedna drzava od 20miliona ljudi avodio ju bravar,

 • zanne.nevenka:

  a nasa djeca neka se muce citaju traze litrraturu a gos prisviji necije i on je svoj .