Naslovnica Vijesti Crna kronika

Prijevara: Banka joj na e-mail poslala ponudu za 150.000 kuna kredita

- Najbolji način zaštite od ovakvih vrsta prijevara je neodgovaranje, odnosno ignoriranje te brisanje sumnjivih poruka - smatra policija
10. listopada 2019. u 10:29 2 komentara 826 prikaza
Ilustracija, policija, Varaždin
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Žena (55) s područja Ivanca prijavila je policiji prijevaru.

Ilustracija krali cigarete i novac Maloljetnike organizirao u bandu provalnika - najmlađem tek 15 godina

Kako kažu u Policijskoj upravi varaždinskoj, tijekom kolovoza 2019. godine preko elektroničke pošte "Asociacion Ayuda" dobila je ponudu o kreditu banke "Bank Atlantigue" sa sjedištem u Francuskoj na iznos od 150.000 i rok otplate od 20 godina. Prihvatila je ponudu i na e-mail adresu primila ugovor o zajmu "prvostupanjskog suda u Togu", koji je potpisala i vratila pošiljatelju.

- Od 14. kolovoza do 26. rujna 2019. godine u nekoliko je navrata uplaćivala novac putem svjetske organizacije za prijenos novca za razne troškove realizacije kredita. Materijalna šteta se procjenjuje na više tisuća kuna - kažu u PU varaždinskoj koja upozorava građane da ne nasjedaju na takve internetske prijevare i da se ne upuštaju u sumnjive novčane transakcije.

tragedija promijenila život Godinama se skrivao od domaće javnosti, a sada se vraća: 'Prebrodio sam teške prepreke'

- Najbolji način zaštite od ovakvih vrsta prijevara je neodgovaranje, odnosno ignoriranje te brisanje sumnjivih poruka. Uz to, savjetujemo pridržavanje općih uputa o čuvanju osobnih podataka i redovito mijenjanje šifre te redovito ažuriranje antivirusnih alata - poručuju iz PU varaždinske. 

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
  • Menjik:

    čuj, prevara?! pa tko joj je kriv što je naivna i na takve sumnjive mailove odgovara.

  • Avatar rpesevski
    rpesevski:

    Nitko nikome u životu ništa ne poklanja, osim ako taj netko nije blizak (majka, otac, supružnik i tako dalje), nitko nikoga ne zanima, danas je svaki čovjek bilo kojeg društva potencijalna meta za prijevaru-HOMO HOMINI LUPUS. Ali, ne smijemo izgubiti ... prikaži još! vjeru u čovjeka unatoč svemu tome, ali to opet ne znači da nasjedamo na kojekakve ponude i poklone koji nisu realni (u ovom slučaju otplata kredita na 20 godina i nije tako nerealna ali izvori su sumnjivi, to ne bi neka osoba koja realno razmišlja povjerovala, no razumijem ženu iz ovog slučaja). Traže se stalno novi i što uvjerljiviji putevi prijevare-važno je sve dobro provjeriti i staviti se u položaj osobe koja vara (''kada bih bio ja sam prevarant što bih učinio?!''). Muškarci imaju ranjivu točku, a to je veza, erotika i seks, što stvara plodno tlo za ''unosne biznise'', druge ranjive točke su novac, nagrade, ''tajanstvene obožavateljice'', općenito materijalni interesi, dobitci ''iz neba'', lažna predstavljanja i kobajagi provjere novaca (na meti su starije osobe, davale bi novac ''na provjeru da nije lažan''), lažne maserke (jedna masira, druga krade), i tako dalje, i tako dalje. Oprez je majka sigurnosti, savjet je nikada ništa unaprijed plaćati i sve, sve dobro provjeriti (nervoza i požurivanje su osobine potencijalnog prevaranta, iako su oni i tu školu prošli i u takvim situacijama su smireni). Naivnost je ljudskog roda, ali se skupo plaća na vlastitoj koži.