Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
valentin inzko

Prijedlozi za BiH izbornu reformu

09.03.2018.
u 16:50

Hrvati ne žele da se reforma ograniči samo na Dom naroda FBiH

Visoki međunarodni predstavnik u BiH Valentin Inzko otkrio je jučer u Bruxellesu, na sastanku neformalne skupine “Prijatelji BiH” u Europskom parlamentu, da je njegov ured predložio strankama u BiH dva rješenja za reformu izbornog zakonodavstva koja se, naglasio je Inzko, mora hitno dogoditi u skladu s presudom Ustavnog suda po tužbi Bože Ljubića. No, dodao je, on nema namjeru iskoristiti tzv. bonnske ovlasti i nametati bilo kakvo rješenje.

– Nemam namjeru koristiti bonnske, izvršne ovlasti jer je lokalno, zdravo rješenje puno bolje i trajnije. No, moj je ured izradio dva pravna rješenja i predao ih Europljanima i Amerikancima, koji pomažu strankama u dijalogu i dogovoru oko rješenja. Mi ne vodimo taj proces, ali ga podržavamo izradom prijedloga – rekao je Valentin Inzko.

U razgovoru za Večernji list, Inzko je otkrio u čemu se sastoje ta dva prijedloga.

– Prvi model bi bio da se uvede nekakav elektorski koledž, izborni kolegij, kao što to ima Amerika. U tom tijelu odlučivalo bi se kojih 17 ide u Dom naroda FBiH iz svakog konstitutivnog naroda. Drugi model je da se zadrži princip da iz svakog kantona bude najmanje po jedan predstavnik svakog od tri konstitutivna naroda, ali bi se uveo prag koji bi odredio koliki mora biti postotak birača iz jednog naroda da bi njihov glas birao – kaže Inzko.

Oba prijedloga tiču se samo načina izbora predstavnika u Dom naroda Federacije BiH. Ne tiču se uopće načina izbora članova Predsjedništva BiH jer u međunarodnoj zajednici prevladava mišljenje da je reforma izbornog zakonodavstva koja se tiče Predsjedništva kompliciranija i teža za postizanje dogovora u ovako kratkom roku.

– Sad je vrijeme za ograničenu reformu s ciljem implementacije presude u slučaju Ljubić, koja se tiče Doma naroda FBiH i može se implementirati brzo i jednostavno – kaže naš izvor iz Europske komisije.

No, drugi izvor blizak HDZ-u BiH kaže da Hrvati nemaju interesa da se izborna reforma ograniči samo na Dom naroda FBiH, a da se istovremeno ne osigura i da hrvatskog člana Predsjedništva mogu birati samo Hrvati u BiH jer presuda Ustavnog suda govori da se legitimno političko predstavljanje svih konstitutivnih naroda mora osigurati “na svim razinama”.

Komentara 10

Avatar Feral
Feral
17:29 09.03.2018.

Vladajuću se zbog čuvanja svojih fotelja nikada neće dsogovoriti, i zato ta rješenja treba nametnuti,jer ako bi vože vladajućih stranaka izgubile vlast brzo bi se našle u Zenici i Foči.

Avatar STRIKOMAN
STRIKOMAN
01:22 10.03.2018.

Šteta tolikog truda. Sejdo Bajramović stalno čuči tu negdjeu prikrajku.

RI
rikavac
17:57 09.03.2018.

Inzko ne seri. Znamo koja je tvoja uloga u Bih pranje novaca za europske kompanije i Banke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije