Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LABURISTI:

'Prijedlog zakona o stateškim investicijama protivan je Ustavu'

nenad pleše
Patrik Macek/PIXSELL
08.07.2013.
u 17:06

Pleše: Laž je da u Hrvatskoj ne postoji interes za investicije, ponuda je bilo i ima ih

Prijedlog zakona o strateškim investicijskim projektima protivan je Ustavu RH koji ne omogućava privatizaciju prirodnih resursa, kazao je danas Vedran Sabljak, predsjednik riječkih Laburista napominjući kako je zakon u ovom obliku neprihvatljiv. Laburisti upozoravaju kako Ustav RH ne daje Vladi ovlasti da prodaje ono što upravo Ustavom uživa posebnu zaštitu. Podsjetivši na nedavnu izjavu Nevena Mimice "nema prodaje, nema privatizacije" i ministra Vrdoljaka koji je kazao kako je Vladin cilj napredak i socijalno blagostanje, Nenad Pleše, saborski zastupnik Hrvatskih laburista, upozorio je na manjkavosti ovoga zakona.

– Laž je da u Hrvatskoj ne postoji interes za investicije, ponuda je bilo i ima ih, no one se ne dobivaju u općinama i gradovima, županijama, nego na državnom nivou ako ponuditelji, investitori nisu s područja EU, nego iz Rusije, Kine, Izraela... Kada je u Hrvatskoj boravio drugi čovjek Gazproma premijer je otišao na more – posjetio je Pleše navodeći još primjera, projekt u turizmu, vrijedan otprilike pet milijardi eura koji je trebao biti realiziran na pet hektara privatnog zemljišta na dubrovačkom području. Projekt ne može proći, banke su počele postavljati uvjete, kazao je Pleše. Vjeruje kako iza svega stoje interesi multinacionalnih kompanija i strane banke.

Popis projekata

– Može se zaključiti da investicija nema jer se ne može graditi u šumama, na poljoprivrednom zemljištu, to je suština zakona koji govori o trenutku kada privatni projekat dobije karakter strateške investicije. U strategiji upravljanja državnom imovinom zapisano je da je država od 2004. do 2011. godine darovala svoga zemljišta oko 75 milijuna četvornih metara za poduzetničke zone. Koji je rezultat? – pita Pleše. Bilo bi dobro da je ova Vlada dala popis projekata zbog kojih ovaj zakon donosi i popis državnog građevinskog zemljišta koji stoji neiskorišten i daje se u ponudu investitorima, domaćim ili stranim, kazao je Pleše.

– Naš je prijedlog da se upravo to napiše, koliko milijuna hektara više od 20 godina vapi za obnovom – rekao je Pleše dodavši kako se tek po iskorištavanju toga, već postojećeg građevinskog zemljišta treba razmišljati treba li poljoprivredno zemljište prenamijeniti u građevinsko.

Postoji 20 uvjeta

Ovaj zakon ima problema i s Ustavom u kojem je, među ostalim, jasno propisano da samo Hrvatski sabor ili građani neposredno odlučuju o očuvanju prirodnog, kulturnog bogatstva i korištenja njime, kazao je. Govoreći o uvjetima koje investicijski projekt treba ispunjavati da bi postao strateškim, Pleše kaže da postoji 20 uvjeta, između ostaloga i obaveza plaćanja zdravstvenog i mirovinskog doprinosa.

– Ako investitor ne plaća plaće radnicima, onda će dobiti status velikog projekta. Ili ako plaća samo minimalnu plaću, a ostalo ispod stola – zaključuje Pleše napominjući kako predlagatelja zakona plaće nisu zanimale, pa stoga upravo to predlažu Hrvatski laburisti, rekao je Pleše i poručio im – nemojte zaboraviti na radnike. Laburisti predlažu i da odluku o proglašenju projekta strateškim ne donosi Vlada nego Hrvatski sabor.

>> Vukšić: Zakon o strateškim investicijama je diskriminirajući

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije