Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Prije ukidanja 2017. roaming u EU 30. travnja pojeftinjuje posljednji put

Dolazni poziv koštat će 0,05 eura po minuti, odlazni 0,0114 eura, megabajt prometa 0,05 eura, a SMS poruka 0,02 eura
18. travnja 2016. u 08:45 1 komentara 3009 prikaza
roaming
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

Telefoniranje i surfanje na mobilnom telefonu u roamingu unutar EU od 30. travnja dodatno pojeftinjuje do razine četiri puta manje od postojećih cijena. Već od sljedećeg mjeseca roaming unutar EU tako će se spustiti na najnižu razinu prije nego što u lipnju sljedeće godine bude potpuno ukinut, odnosno izjednačen s cijenom telefoniranja i surfanja u nacionalnom prometu. Postojeće maksimalne naknade, koje su na snazi od 1. srpnja 2014., iznose 0,19 eura po minuti za odlazne pozive, 0,05 eura po minuti za dolazne pozive, 0,20 eura po megabajtu za prijenos podataka i 0,06 eura za slanje SMS poruke. No, prema novim maksimalnim naknadama, koje stupaju na snagu 30. travnja, dolazni poziv koštat će 0,05 eura po minuti, odlazni 0,0114 eura, megabajt prometa 0,05 eura, a SMS poruka 0,02 eura. To znači da će mjesečni računi za mobitel biti manji već od sljedećeg mjeseca za one korisnike koji često putuju izvan granica Hrvatske po ostatku EU.

– Ukidanje roaminga, odnosno pojeftinjenje o kojem sada govorimo, oduvijek je bio jedan od prioriteta Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača i to je sigurno jedan od najpozitivnijih primjera koji pokazuju kako jedinstveno tržište EU može funkcionirati u korist potrošača – kaže europarlamentarka Biljana Borzan.

Ipak, nove maksimalne naknade za roaming od 30. travnja računaju se zajedno s minutama ili SMS-ovima koje korisnik ima definirane u svojoj tarifi. Primjerice, odlazni poziv upućen iz Njemačke trošit će iz korisnikove tarife one minute koje se računaju kao da su prema ostalim mobilnim mrežama u Hrvatskoj, plus roaming naknada od 0,47 kuna po minuti. Kad se iz tarife potroše sve minute, poziv upućen iz roaminga bit će skuplji od 0,47 kuna po minuti jer se računa i cijena minute po cjeniku za pozive upućene iz Hrvatske prema drugim mrežama u Hrvatskoj. A to sve zajedno opet može biti 1,81 kuna po minuti, koliko je sada maksimalna naknada u roamingu. Isto je i sa SMS-ovima i s podatkovnim prometom – puno toga ovisi o tarifi koju je korisnik odabrao sa svojim teleoperatorom. Ako korisnik ima mogućnost slanja 100 SMS-ova u svojoj tarifi, ona 99. koštat će ga 0,19 kuna ako je poslana iz roaminga, ali ona 101. može ga koštati do 0,57 kuna. Potpuno ukidanje posebnih naknada za roaming stupa na snagu 15. lipnja 2017., ali i tada se neće moći telefonirati i surfati iz roaminga neograničeno, nego će biti propisano što je “poštena upotreba” besplatnog roaminga i sve iznad toga naplaćivat će se po naknadama istim kao i od 30. travnja ove godine. 

>> Od 15. lipnja 2017. besplatan roaming za telefoniranje i surfanje

Ilustracija
Mjesečna plaća
Bolovanje za koronavirus: Koliku naknadu možete dobiti za mjesec u karanteni ili izolaciji
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
  • Avatar nekakav
    nekakav:

    poštena upotreba će biti samo hitni pozivi. tako da.. zaboravite slobodno na pojeftinjenje. mada, za telefon se troši više nego za struju... pa jel to normalno? a kad zabrane naftu i plin, struju ćemo dobivati otkud? jeftinija sigurno ne bude. ... prikaži još!ude. polako dolazimo u ruke korporacija. eto vam igračke, za koje treba platiti!