Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Prije reforme EU mora reformirati Francusku

Predsjednik Macron predstavio je jučer svoju reformu tržišta rada zbog koje sindikati najavljuju vruću francusku jesen
02. rujna 2017. u 07:15 5 komentara 557 prikaza
Emmanuel Macron
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Prije no što uspije uvjeriti Nijemce da trebaju imati zajednički proračun eurozone i ministra financija, francuski predsjednik Emmanuel Macron mora im pokazati da je sposoban smanjiti proračunski manjak, koji Francuska još od 2009. drži višim od razine koju EU dopušta.

gradilište Zone sumraka ili... Od 1300 poduzetničkih zona samo je 450 aktivnih, ali ni one nemaju pune kapacitete

No, da bi smanjio deficit i zaustavio rast francuskog javnog duga, Macron i njegova vlada moraju uvjeriti Francuze u neke ne baš popularne reforme. Zbog svega toga Macrona čeka burna jesen. Sindikati su spremni izvesti radnike na masovne prosvjede na ulice ako im se ne svidi prijedlog reforme radnog zakonodavstva, koji je jučer objavio premijer Edouard Philippe. Francuski predsjednici prije Macrona ostali su upamćeni po tome što su, suočeni s otporom građana, odustajali, ublažavali ili odgađali reforme, i svi sada žele vidjeti kakav će biti Macron.

U reformi tržišta rada Macron i premijer Philippe žele ukinuti sektorsko pregovaranje o kolektivnim ugovorima, odnosno dopustiti poduzećima da ispregovaraju kolektivni ugovor sa sindikalnim ogrankom unutar poduzeća.

To bi dalo veću fleksibilnost poslodavcima, ali i oslabilo trenutačno vrlo moćne sindikalne čelnike. Predlažu se i druge mjere koje bi olakšale otpuštanja radnika u situaciji kad poduzeće u Francuskoj posluje loše (iako globalno možda posluje sasvim dobro). Među ostalim, ograničava se i maksimalni iznos odštete radniku u slučaju nezakonito dobivenog otkaza, što također pogoduje poslodavcima koji su dosad bili suočeni ponekad i s astronomskim iznosima odštete koje su određivali radničko-arbitražni sudovi.

Emmanuel Macron i pas Prvi pas Francuske Nemo iz azila u palaču

Na koncu, predlaže se i ograničenje u tome koliko puta poslodavac može produljiti nekom radniku ugovor na određeno vrijeme: nakon određenog broja produljenja (što će ovisiti o sektoru), poslodavac će mu morati dati stalni radni odnos.

Reformom tržišta rada predsjednik Macron nada se potaknuti bolji rast francuskog gospodarstva, a istovremeno planira i smanjiti proračunske rashode. U kombinaciji tih mjera nada se trajno svesti francuski deficit na prihvatljivu razinu i ozdraviti gospodarstvo, a takav uspjeh osnažio bi potom njegove argumente po kojima želi reformirati Europsku uniju. Jedino Macron koji je uspješan kod kuće može biti uspješan u EU i obrnuto: Macron koji je slab kod kuće imao bi slab utjecaj na EU.

Mario Draghi Cijena kapitala Hrvatskoj zbog niskih kamata odgovara otkup obveznica harvey POGOĐENA I HRANA Harvey 'potapa' američko gospodarstvo: Obustavljena proizvodnja nafte i plina Mireille Darc i Alain Delon ODLAZAK VELIKE LIČNOSTI Umrla slavna francuska glumica: 'Bila je utjelovljenje ženskih sloboda'
krađa
Uhvaćen na djelu
Postavio kameru kako bi otkrio tko mu krade stvari iz ulaza, ali ovog lopova nije očekivao
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
 • @ploto@:

  Predstavnik globalnih lihvara nastavlja politiku Hollanda.a to su tzv. reforme tržišta rada koje uvijek udaraju u radnička prava,a korist ima isključivo korporativni sektor.To je glavno obilježje neoliberalnog korporativnog fašizma,koji je preuzeo ne samo upravljanje ekonomijom,nego i državom.Počelo je sa :"Maknite ... prikaži još! državu iz ekonomije",a nakon toga su preuzeli i ekonomiju i državu.Ljevica koja je nekad štitila radnička prava i socijalnu državu,prodala se Sorošu i neoliberalizmu i ostavila mase potpuno nezaštićene pod naletom korporativnog sektora.Zapravo je teret radničkih prava i socijale pao na teret desnice,a kad ona to želi raditi,ex. fake ljevičari - neoliberali ih nazivaju ultra radikalnom desnicom.Jedino Le Pen može spasiti Francuze i francusku državu od potpune propasti globalnih lihvarskih terorista, a to vrijedi i za druge države diljem EU.Najsvjetliji primjer je svakako Madjarska,koja ima premijera Orbana ,koji vodi interesa o državi i njenim građanima.

 • Avatar Jura z bregov
  Jura z bregov:

  Jesenti milu bigulicu, budući da njegova elizejanska ekscelencija Makaronček Emanuelček kani "reformirati" tržište rada u Francuskoj, trebali bismo se solidarizirati s njim i u pomoć mu poslati dokazane "reformske" stručnjake u liku u djelu Petrov dr. Božeka, Grnoja Nikice i ... prikaži još! i Bulj Mireka. A ne bi bilo zgorega da im se pridruže i naši vrli i stručno dokazani muževi Vrdoljak Ivek, Jakovina Tićko, Hajdaš udani Dončić dr. Sinke, Grčić dr. Branja, Linić Slavek, Stazić Neško, Grbin Pećko i Glavašević Boki. U tom slučaju Francuska bi, poput Hrvatske, procvjetala za godinu dana. Mašala.

 • Vlaskoulicanec:

  Posebno mora reformirati industriju kozmetičkih proizvoda da krenu u 24 - satnu proizvodnju da može podmiriti vlastite potrebe na račun francuskih poreznih obveznika. A o njegovoj bakici da i ne govorimo...