Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
antistres tretmani

Ovako hrvatski poslodavci pokušavaju zaposlenike riješiti stresa

relaksacija
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
1/4
28.03.2014.
u 16:36

Antistres tretmani za radnike su cijenom prihvatljivi ili besplatni.

Miris tamjana dva će puta godišnje pozvati i okupiti radnike Osječke pivovare na svetu misu. Na nju neće morati odlaziti u crkvu, nego se iz pogona prošetati do kapelice podignute u tvorničkom krugu. Na takav jedinstven poduzetnički pothvat u Hrvatskoj odlučio se vlasnik te osječke tvrtke Ivan Komak protiv kojega se na sudovima vodi nekoliko sporova. Uz ostalo, tereti ga se i za pranje novca. Na klecalo koje će se tek izraditi, pred oltar će se svakodnevno moći doći pomoliti radnici. To je tek jedna od neobičnih ideja hrvatskih poslodavaca koji na razne načine radnicima žele ublažiti nakupljeni poslovni stres tijekom radnog tjedna.

– Kapelica će biti posvećena Milosrdnom Isusu. Još nije gotova, a u nju je uloženo oko 40.000 kuna – objašnjava Komak.

Pitao i biskupa

Prije nego što se upustio u taj pothvat, posavjetovao se i s biskupom. Kapelica zato nema temelje, nego je montažna kako bi je se, po potrebi, moglo i premjestiti.

– Zarekao sam se Majci Božjoj da ću, kada preuzmem Pivovaru, podići kapelicu. Realizacija je malo kasnila jer je bilo problema s privatizacijom, ali sam želju ispunio – kaže.

Umjesto duhovne, hrvatski poduzetnik Marko Pipunić, vlasnik Žito grupe, sa sjedištem također u Osijeku, zaposlenicima je odlučio pružiti antistresne tretmane. Tako već pune tri godine u sklopu upravne zgrade tvrtke radi jedini korporativni Rejuvenation centar u Hrvatskoj. Njegova vrata svakodnevno su otvorena zaposlenicima koji, ovisno o odgovornosti na poslu, imaju pravo na besplatno korištenje tretmana. Tako se pod ruke fizioterapeuta i masera na cijeli sat može čak i do tri puta na tjedan. Ne mogu ga, pak, koristiti tijekom radnoga vremena, nego prije ili poslije. Stoga se vrata centra otvaraju i u šest ujutro.

– Studija koju smo proveli pokazala je da se kod korisnika centra smanjuje razina stresa, poboljšava koncentracija i motiviranost, a ljudi su općenito zadovoljniji, što im pomaže pri donošenju odluka – tumači voditeljica Rejuvenation centra Ines Šatović. Zaposlenici Žita u njemu provode cijeli sat. Za to vrijeme sudjeluju u vođenoj relaksaciji uz istodobno fizičko tretiranje i edukaciju koja im poboljšava komunikacijske sposobnosti.

– Iako zvuči kao fraza, najveći kapital su ljudi, a osim plaće koju zarade, moraju osjetiti da se tvrtka brine o njima i njihovim potrebama – moto je Jerryja Pajića, direktora Metisa iz Rijeke, tvrtke koja se bavi skupljanjem, reciklažom i trgovinom ostataka i otpadaka. U krugu pogona u industrijskoj zoni na Kukuljanovu prije dvije godine otvorili su zbog toga fitness centar. Dio prostora pretvoren je u teretanu i opremljen modernim izotoničkim i kardiospravama na kojima se najpogodnije može stvarati i održavati kondicija te poboljšati kardiovaskularni sustav.

Otvorili bi i vrtić

– Da ima više djece mlađe dobi, sigurno bismo otvorili i vrtić – nastavlja Pajić napominjući da ni ta investicija nije isključena ako se situacija promijeni. Metisov fitness centar koriste i zaposlenici iz tvrtki njegovih poslovnih partnera, ali i drugih koje su otvorene u industrijskoj zoni pa dvorana nikada nije prazna. I sam direktor priznaje da u nju odlazi tri puta na tjedan. Dok zaposlenici Metisa plaćaju 50 kuna mjesečno, za ostale korisnike cijena je dvostruko viša.

>>Ostajete dugo na poslu, pod stresom ste i loše se hranite? Ovo je rješenje za vas

>>Stres s posla nosim kući. Kako ga kontrolirati i ponašati se normalno?

Komentara 1

VG
vgboy
18:18 28.03.2014.

da li je ovo ozbiljno ili...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije