Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Udruga Telekom

Prijavili VIPnet zbog kršenja uredbe EU o cijenama roaminga!

mobitel
Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL
1/3
02.07.2013.
u 16:32

Pozivaju HAKOM i Europsku komisiju, a posebice novog povjerenika EK za zaštitu potrošača Nevena Mimicu, da spriječe kršenje europskih pravila i postupanje VIPnet-a na štetu svojih korisnika".

Udruga Telekom prijavila je VIPnet Europskoj komisiji i HAKOM-u zbog kršenja uredbe o EU cijenama roaminga u EEA i EU zemljama.

Pozivaju HAKOM i Europsku komisiju, a posebice novog povjerenika EK za zaštitu potrošača Nevena Mimicu, da spriječe kršenje europskih pravila i postupanje VIPnet-a na štetu svojih korisnika\".

VIPnet uredbu \"primijenio selektivno\"

U priopćenju Udruga piše da je, za razliku od Tele2 i Hrvatskog Telekoma, VIPnet Uredbu br. 531/2012 \"primijenio selektivno pri čemu određenom broju korisnika nije automatski omogućeno korištenje povoljnijih cijena roaming usluga unutar EEA – EU zemalja\".

\"Naime, VIPnet d.o.o. je na korisnike koji su na dan pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji imali aktivan osnovni cjenik roaming tarifa automatski od 01.07.2013 u 00:00 primijenio EU Uredbom 531/2012 regulirane cijene, bez da korisnici trebaju poduzeti ikakvu radnju. Međutim, korisnicima koji su ranije imali odabrane posebne roaming cjenike (opcije) regulirane cijene nisu uključene već im je omogućeno uključenje na njihov zahtjev. Pri tome, VIPnet d.o.o. smatra kako temeljem članka 8. Uredbe EU br. 531/2012 ima pravo nuditi i cijene koje su drugačije od reguliranih, tvrdeći kako se radi o cijenama povoljnijima za korisnike\", pišu iz Udruge.

Smatraju da je takvim postupkom VIPnet izbjegao svoju obvezu \"izravne primjene povoljnijih cijena za razgovore u roamingu unutar EEA – EU zemalja na sve korisnike i to uglavnom i u pravilu na štetu velikog broja korisnika svojih usluga\". \"Vjerujemo kako su time prekršili Uredbu EU koju su bili obvezni izravno primijeniti na sve svoje korisnike, danas smo podnijeli prijavu protiv VIPnet d.o.o. Europskoj komisiji i Hrvatskoj agenciji za poštu i elektroničke komunikacije\", pišu iz Udruge.

 Usporedba cijena prije i poslije ulaska u EU

Uz priopćenje su dostavili i tablicu usporedbe cijena roaming usluga korisnika VIPneta za zemlje EEA-EU koje je ta tvrtka ostavila aktivnima \"svojim dosadašnjim korisnicima opcija i nakon pristupanja Republike Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije, odnosno nakon 01. srpnja 2013. godine kada je morao primijeniti Uredbu EU broj 531/2012, s cijenama reguliranim Uredbom EU broj 531/2012\".

\"Pomnijim pregledom ranije iskazane usporedne tablice, može se vidjeti kako će korisnik VIPnet d.o.o. kojem je i nakon pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji umjesto primjene reguliranih cijena ostavljena uključena ranije odabrana nepovoljnija opcija, za prvu minutu dolaznog poziva u roamingu u zemljama EEA - EU platiti kako slijedi:

- u opciji \'EU i susjedne zemlje\' – 2,98 kn umjesto 0,66 kn

- u opciji \'EU top 5\' – 3,48 kn za 5 zemalja ili 5,48 kn za ostale - EEA – EU zemlje umjesto 0,66 kn

- u opciji \'Europa i BiH\' – 2,99 kn umjesto 0,66 kn

Također iz tablice se može vidjeti kako će korisnik VIPnet d.o.o. kojem je i nakon pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji umjesto primjene reguliranih cijena ostavljena uključena nepovoljnija opcija, za prvu minutu odlaznog poziva u roamingu iz zemljama EEA - EU platiti kako slijedi:

- u opciji \'EU i susjedne zemlje\' – 3,48 kn umjesto 2,27 kn

- u opciji \'EU top 5\' – 3,48 kn za 5 zemalja ili 9,98 kn za ostale EEA – EU zemlje umjesto 2,27 kn

- u opciji \'Europa i BiH\' – 9,05 kn odnosno 12,10 kn umjesto 2,27 kn

Kada znamo da korisnici najčešće obavljaju kratke razgovore, posebice u roamingu, ne možemo u cjenicima opcija ne primijetiti prikriveno povećanje ukupne cijene naknadom za uspostavu poziva od 1,99 kn te obračunskom jedinicom od 60 sekundi, za dolazne i odlazne pozive u svim opcijama.

Dobro provjerite koja tarifa vam je aktivna

Osim toga, i cijene podatkovnog prometa zbog obračunske jedinice 10 kB umjesto 1 kB sukladno regulativi nisu povoljnije, a poseban problem su cijene u opciji \'EU top 5\' prema kojima 1 MB podatkovnog prometa iz svih EEA – EU zemalja osim Austrije, Italije, Francuske, Njemačke i Slovenije stoji nevjerojatnih 39,99 kn umjesto 4,26 kn. Kada se dotičemo cijena podatkovnog prometa, valja pažnju skrenuti i na to da je VIPnet d.o.o. u reguliranim cijenama iskazao cijenu podatkovnog prometa od 0,42 kn za 100 kB što za 1 MB daje 4,30 kn ili nešto više od gornjih cijena reguliranih Uredbom EU.

Svi korisnici su opcije uključili prije primjene Uredbe EU broj 531/2012 dok su cijene ponuđene opcijama bile povoljnije od tada važećih cijena. Sada, kada je u Republici Hrvatskoj na snagu stupila regulacija roaming cijena temeljem izravne primjene Uredbe EU broj 531/2012, potpuno je suprotno duhu Uredbe i ideje regulacije cijene unutar EU, a po našem mišljenju i zlonamjerno korisnicima ostaviti na snazi cijene iz opcija koje su ranije bile povoljne, a danas najvećem broju takvih korisnika nisu povoljnije od reguliranih cijena\", pišu iz Udruge Telekom.

Pozivaju korisnike VIPneta da \"dobro provjere koja roaming tarifa im je aktivna, te ukoliko nisu sigurni da im je iz nekog specifičnog razloga jedna od dodatnih opcija povoljnija, zatraže da im se sve opcije odmah isključe čime će se automatski primijeniti cijene regulirane Uredbom EU\".

 >>Cijena roaminga u EU pada za 17 posto

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije