Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽIVOTINJE NISU ODUZETE

Prijavili ih Prijatelji životinja: Kažnjeni zbog selfieja sa životinjama - sovama i zelenim majmunom

Foto: Prijatelji životinja
1/2
02.09.2022.
u 11:25

Nadležna veterinarska inspekcija i inspekcija zaštite prirode, u suradnji s komunalnim redarstvom i zadarskom policijom, tijekom inspekcijskog nadzora zatekli su tri strana državljanina koja su javnosti predstavljala dvije sove kukuvije uzgojene u Češkoj i jednu ženku zelenog majmuna uzgojenu u Ukrajini, koji imaju zakonito podrijetlo.

Zbog naplaćivanja fotografiranja turista s majmunom i sovama vezanima užetom, Udruga Prijatelji životinja je tijekom srpnja i kolovoza poslala Državnom inspektoratu dvije prijave sa zahtjevom da se zabrani izlaganje divljih životinja radi prikazivanja javnosti, da im se oduzmu životinje koje su izložene strahu, patnji i neprimjerenom držanju te da ih se spriječi u daljnjem narušavanju dobrobiti životinja.

- Na internetu se dijele videosnimke i fotografije osoba koje iz godine u godinu u gradovima diljem obale naplaćuju fotografiranje s vezanim divljim pticama i majmunom, a svjedoci ukazuju da su životinje bez hrane i vode, izložene stresu, buci, gužvi i gomili ljudi, prenošenju iz ruke na ruku nepoznatih ljudi, uznemiravanju i nesnosnim vrućinama te da vidljivo pate - napominju Prijatelji životinja.

Nadležna veterinarska inspekcija i inspekcija zaštite prirode, u suradnji s komunalnim redarstvom i zadarskom policijom, tijekom inspekcijskog nadzora zatekli su tri strana državljanina koja su javnosti predstavljala dvije sove kukuvije uzgojene u Češkoj i jednu ženku zelenog majmuna uzgojenu u Ukrajini, koji imaju zakonito podrijetlo. Zbog korištenja životinja s ciljem predstavljanja bez suglasnosti veterinarskog inspektora optužnim prijedlogom veterinarske inspekcije proveden je žurni prekršajni postupak u suradnji s MUP-om i PU zadarskom, a Općinski sud u Zadru počiniteljima je odredio novčane kazne. Takvih slučajeva bilo je i prijašnjih godina. Kazne su tako dobile i osobe koje su 2019. godine protuzakonito izlagale papige are i žakoe.

- Nažalost, inspekcije nisu iskoristile zakonsku mogućnost oduzimanja životinja radi sprječavanja novih kršenja zakona, pa vjerojatno sljedeće ljeto možemo očekivati iste prizore. Pritom je problem nedostatak adekvatnih skloništa i privremenih smještaja za divlje životinje, kao i nepostojanje jasne zakonske regulative o držanju divljih životinja - upozoravaju Prijatelji životinja koji su pokrenuli inicijativu za izmjene Zakona o zaštiti životinja. Predlažu da se u potpunosti zabrani iskorištavanje divljih životinja i držanje zvijeri u privatnom zatočeništvu te da se uvede tzv. Pozitivna lista životinja koje se mogu držati za kućne ljubimce.

Ključne riječi

Komentara 5

DU
Deleted user
11:44 02.09.2022.

Prijatelji životinja koliko rade korist životinjskom svijetu, toliko rade štetu sami sebi u očima javnosti. Nekad ta njihova briga prelazi u apsurd. Često se ponašaju kao sekta s oglavinom, koja gleda samo u jednom pravcu.

XN
xnet0822
14:21 02.09.2022.

Treba prijaviti "Prijatelje životinja" jer rade takve gluposti koje ni pas s maslom ne bi pojeo !

BU
Budni
08:11 05.09.2022.

Tražim dva prijatelja životinja da ih druge godine mogu ja pokazivati na plaži!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije