Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oštre reakcije na usmrćivanje kuna u Danskoj

Prijatelji životinja: Sve države EU-a trebaju slijediti primjer Hrvatske

Kune
Pixabay
10.11.2020.
u 09:59

Osim u Danskoj, SARS-CoV-2 među kunama otkriven je i na farmama u Nizozemskoj, Španjolskoj, Italiji, Švedskoj i SAD-u.

Udruga Prijatelji životinja oštro je reagirala na usmrćivanje kanadskih kuna na farmama za uzgoj u Danskoj , gdje se pojavio mutirani oblik koronavirusa koji se proširio i na ljude. Danska, najveća svjetska izvoznica nerca – krzna kanadskih kuna, planira usmrtiti više od 17 milijuna tih životinja. - Danske vlasti naređuju ubijanje golema broja životinja kako bi spriječile širenje mutiranog virusa u druge države, no ono što su već odavno trebale učiniti je potpuno zabraniti odvratan uzgoj i okrutnu smrt životinja zbog trivijalnog razloga kao što je nošenje krzna, a uzgajivače preusmjeriti na drukčije, humane poslove - ističu Prijatelji životinja.

Osim u Danskoj, SARS-CoV-2 među kunama otkriven je i na farmama u Nizozemskoj, Španjolskoj, Italiji, Švedskoj i SAD-u. - Apsurdno je što države u kojima postoji uzgoj kuna i dalje smatraju da je rješenje kontinuirano ubijati sve životinje na farmama i nastavljati s njihovim uzgojem radi krzna. Otpočetka je jasno da je novi koronavirus povezan s ljudskim iskorištavanjem životinja i izrabljivačkim odnosom prema prirodi. Natrpane životinje na farmama pogodno su tlo za razvoj virusa prema virulentnijim oblicima i predstavljaju nepotreban rizik. Sve države EU-a trebaju slijediti primjer Hrvatske i mnogih drugih država te zabraniti uzgoj svih životinja radi proizvodnje krzna, i to zbog etičkih, ekoloških i javnozdravstvenih razloga - ističu Prijatelji životinja.

Upravo zbog okrutnosti prema životinjama, zagađenja okoliša i opasnosti za ljudsko zdravlje uključenih u proizvodnju krzna, Hrvatska je, podsjećaju, donijela opravdanu i hvalevrijednu zabranu uzgoja županija u svrhu proizvodnje krzna 2006. godine, koja je stupila na snagu 1. siječnja 2017. Uzgoj životinja radi krzna zabranjen je i u Velikoj Britaniji, Austriji, Makedoniji, Sloveniji, Srbiji, Luksemburgu, Češkoj Republici, Njemačkoj, a propisane zabrane s prijelaznim razdobljima postoje u Belgiji, Nizozemskoj, Slovačkoj, Norveškoj...

Komentara 1

EB
EBERT
15:50 15.11.2020.

Kako dugo budu ove babe nosile krzna??? To nikom nije potrebno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije