Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODRŽANA KOMEMORACIJA

Prijatelji i kolege odali počast preminulom novinaru Silviju Tomaševiću

Zagreb: Komemoracija za preminulog novinara Silvija Tomaševića
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/9
21.07.2021.
u 15:45

– Otišao je veliki čovjek, veliki profesionalac i veliki gospodin – rekao je glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić

Pratio je živote triju papa, pokrivao vatikansku i talijansku politiku, a strana mu nije bila ni crna kronika. I na svakom članku, interjvuu ili analizi radio je s jednakim žarom. “Iz Rima izvještava Silvije Tomašević” rečenica je koja je s desetljećima postala dio svakodnevnice hrvatske publike, no vrhunski profesionalizam nije bilo jedino što je obilježilo ovog Večernjakovog novinara, jer je bio i izvrstan čovjek, jednako susretljiv prema novinaru-početniku kao i uredniku Večernjakova Obzora, za koji je redovito pisao – a pisao je svakodnevno i to sve do posljednjeg dana svog života. Ovako su se preminulog novinara prisjetili danas njegovi prijatelji i kolege na komemoraciji održanoj u Novinarskom domu.

– Silvije Tomašević je bio čovjek, bio je gospodin, bio je profesionalac. Možemo za ove tri riječi zamijeniti redosljed na bilo koji način, ali uvijek ostaje to da je na svoj poseban način bio jedna svjetlost, jedna vodilja. Generacijama Večernjakovaca ali i cijelog niza drugih redakcija u kojima je surađivao posljednjih 50 godina. Otišao je veliki čovjek, veliki profesionalac i veliki gospodin – rekao je glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić. Njegov je pristup ostajao isti bez obzira na države i ideologije koje su se mijenjale, naglasio je, a unatoč bolesti samo je želio nastaviti pisati.

Zagreb: Komemoracija za preminulog novinara Silvija Tomaševića
1/9

– Pisao je do zadnjeg daha. Uvijek je bio spreman izgorjeti i uvijek je posebno u srcu nosio svoj Večernji list – kazao je Klarić.

Tomašević je rođen 1949. godine, s novinarstvom se počeo baviti 1970. godine, kao 21- godišnjak, a preminuo je u 71. godini, nakon teške borbe sa bolesti.

– Kao malo tko ušao je u domove ljudi koji su ga slušali, čitali, gledali. Ta neka njegova toplina, toplina njegovih rečenica, riječi bilo je nešto zarazno – ovako ga je opisao Hrvoje Zovko, ravnatelj Hrvatskog novinarskog društva čiji je član Tomašević bio 38 godina,a urednik Obzora Goran Gerovac prisjetio se kako je bilo s njim raditi.

– Razmislili ste o ideji, razradili temu u glavi, i predložili Silviju. Ukoliko se novinarski, urednički, etički i principijelno složio nije bilo puno okolišanja, mudrovanja, i natezanja – prepričao je Gerovac.

Bio je nezamjenjiv kao dopisnik iz Rima i Vatikana, zbog čega se javljao i za međunarodne redakcije kao što su BBC, Deutsche Welle i RAI International. No, prisjeća se Zlatko Herljević, njegov nekadašnji kolega u Večernjem listu, uvijek je imao vremena za studente kojima je držao gostujuća predavanja, a Renatu Margaretić Urlić, glasnogovornicu Ministarstva kulture i medija, impresionirao je još kao mladu novinarku.

– Nazvala sam ga i zamolila ga za reportažu iz jednog rimskog muzeja. Meni je bilo neugodno to pitati jednog takvog velikana, no on je to odradio profesionalno i s oduševljenjem – kaže R. Margaretić Urlić.

Sprovod će, inače, biti u Zagrebu, i to u sljedećih sedam dana.     

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije