Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Preminuo Silvije Tomašević, Večernjakov dopisnik iz Rima i Vatikana

Tomašević je rođen 6. strudenog 1949., a u novinarstvu je od 1970. kada je započeo pisati iz Rijeke za Večernji list.
18. srpnja 2021. u 17:53 31633 prikaza
Foto: Borna Filic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/10

Novinar i publicist Silvije Tomašević (71), dugogodišnji dopisnik Večernjeg lista, Hine i HRT-a iz Rima i Vatikana, preminuo je od posljedica teške bolesti.

NAKON POVRATKA IZ HRVATSKE Večernjakov dopisnik iz Italije: Testirao sam se zbog svoje savjesti, nitko to od mene nije tražio

Tomašević, nagrađivani hrvatski vanjskopolitički novinar i kolumnist, preminuo je od posljedica teške bolesti kojoj je dugo i hrabro odolijevao, radeći do posljednje iskre snage.

Rođen je 6. studenog 1949., a u novinarstvu je od 1970. kada je započeo pisati iz Rijeke za Večernji list. Od 1973. dopisnik je Večernjeg lista iz Slavonskog Broda, a od 1974. prešao je u Vjesnik. Od 1975. je u uredništvu Vjesnika u Zagrebu, novinarom u unutarnjoj politici, pa zatim postaje urednikom više rubrika da bi na koncu postao urednikom vanjske politike odakle odlazi 1984. za dopisnika Vjesnika i Večernjeg lista iz Italije i Vatikana od 1984. do 1989. godine.

Od 1990. dopisnik je iz Rima i Vatikana za Slobodnu Dalmaciju. Iz Rima i Vatikana javlja se za hrvatski radio i televiziju (HRT). Piše za hrvatsku novinsku agenciju HINU, te se javlja za britanski radio BBC i njemački radio Deutsche Welle.

Silvije Tomašević | Autor : Facebook/TS Auris Foto: Facebook/TS Auris

Od 1992. do 2006. godine radio je na radiju RAI Internazionale. Izvještavao je i za Radio Vatikan na hrvatskom. Za talijanski list Il Manifesto pisao je od 1989. do 1990. godine. Od 1991. pisao je za dnevnik Roma iz Napulja, zatim za tjednik Internazionale. U Rimu je 1992. pokrenuo časopis na talijanskom jeziku Le Religioni nei Balcani.

Od 2013. godine pokrenuo je dvojezični hrvatsko-talijanski časopis MM Minoranze-Manjine.[

Sućut predsjednika Vlade Andreja Plenkovića

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je izraze sućuti obitelji Silvija Tomaševića u povodu njegove smrti, u kojoj stoji:

"Poštovana obitelji, s tugom sam primio vijest o iznenadnoj i preranoj smrti gospodina Silvija Tomaševića, doajena hrvatskog novinarstva.

Odlazak gospodina Tomaševića nenadoknadiv je gubitak za hrvatsko novinarstvo. U svojoj bogatoj karijeri isticao se posebnim stilom, nadahnutim, inteligentnim i britkim komentarima. S užitkom smo pratili njegova javljanja iz Rima i Vatikana gdje je niz godina pratio rad Svete Stolice, a uvijek je bio prepoznatljiv po informiranosti i obrazovanosti.

Kao jedan od najvećih hrvatskih novinara i publicista ostavio je neizbrisiv trag na hrvatskoj medijskoj sceni. Nedostajat će mnogima koji su pratili njegov plodonosan rad.

Molim vas da u ovim teškim trenucima za vašu obitelj, uime Vlade i moje osobno, primite izraze iskrene sućuti i suosjećanja."

 

Zagrebački gradonačelnik izrazio sućut

U povodu smrti hrvatskog novinara Silvija Tomaševića, gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević uputio je obitelji brzojav sućuti u kojemu stoji:

S velikom tugom sam primio vijest o odlasku gospodina Silvija Tomaševića, velikog novinara i publicista, čovjeka koji je u svojoj bogatoj karijeri ostvario mnoga dostignuća, koji je uvijek bio odan svojoj profesiji te iznimno cijenjen među svojim kolegama u Hrvatskoj, Italiji i šire.

U ime Grada Zagreba i svoje osobno ime, primite izraze najiskrenije sućuti.

Delnice: Ralice čiste ulice, dok snijeg i dalje neumorno pada
HLADAN I OBLAČAN TJEDAN
Pripremite lopate: Tijekom tjedna bi mogao pasti i prvi snijeg u nizinama
Priceless.com
ODRŽIVA BUDUĆNOST
Influenceri se pridružili globalnom eko trendu: Mali koraci za velike promjene