Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vučić se sastao s Plenkovićem:

'Prijašnje rukovodstvo Srbije je puzalo pred Hrvatima, a čim netko nije takav odmah postaje najcrnji neprijatelj'

Beograd: Aleksandar Vučić obratio se građanima nakon sastanka Savjeta za nacionalnu sigurnost
Foto: Amir Hamzagic
1/3
Autori: Vecernji.hr , Hina
25.05.2022.
u 15:50

Hrvati misle da imaju pravo određivati što ćete kazati i raditi, rekao je Vučić dodavši da je susret s hrvatskim premijerom Plenkovićem bio kratak

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem i taj susret ocijenio je kao "vrlo kratak". Vučić je novinarima u Davosu tako odgovorio na pitanje o tome kako je protekao taj susret.

"Hrvati misle da imaju pravo određivati što ćete kazati i raditi. Nekadašnje rukovodstvo Srbije je puzalo pred njima, a čim neko nije takav i kaže da poštuje njihove žrtve, ali i traži pravdu za pobijenu srpsku djecu u Hrvatskoj, odmah postaje najcrnji neprijatelj", rekao je. Naglasio je da neće podilaziti hrvatskoj politici, javlja B92.

"Isto kako će zabraniti Švedskoj i Finskoj ulazak u NATO, e isto tako će zabaniti nama pristup u EU", rekao je Vučić oko prijetnje iz Hrvatske da će Srbiji biti blokiran europski put zbog optužnice koju je srpsko tužiteljstvo za ratne zločine podiglo protiv četvorice hrvatskih pilota zbog bombardiranja izbjegličke kolone u Oluji.

Dodao je da, ako je cijena ulaska da se pomire s ubojicama djece, onda to Srbija neće prihvatiti. Naglasio je da su najteži zločini nad Srbima počinjeni na teritoriju gdje je najviše Srba ubijeno na jednoj lokaciji, "više nego u svim ratovima zajedno".

Ocijenio je da hrvatska politika ne govori o realnosti i inzistira na predstavljanju sebe kao žrtve, dok za sebe kaže da je u stanju da govori žrtvama koje su Srbi napravili drugima, što u Hrvatskoj nije slučaj.

Rekao je i da Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti zahtjeva da se zabrani jasenovački mit.

"To nije mit. To je tragedija Srba, Roma i Židova. Da zaboravimo stradalno mjesto da bi lijepo pisali o meni? Samo neka lijepo nastave. Nemam problema s tim: oni svoje, mi svoje", poručio je. 

Potpredsjednik hrvatske vlade Tomo Medved rekao je istog dana novinarima da nijedno državno tijelo nije zaprimilo optužnicu srpskog tužiteljstva zbog navodnih ratnih zločina u Oluji protiv četiri hrvatska vojna pilota, te da će ih Hrvatska odbaciti ako ih dobije.

„Što se tiče naših zahtjeva, oni su zahtjevi Europske unije“, istaknuo je Medved, dodavši da Hrvatska „gotovo na tjednoj razini“ podiže „konkretne optužnice protiv počinitelja ratnih zločina u Republici Hrvatskoj“, te da Srbija u sklopu pregovora za pristupanje EU mora uskladiti svoj pravosudni sustav s pravnom stečevinom EU-a, uključujući i uklanjanje zakona o univerzalnoj jurisdikciji i procesuiranje počinitelja "najtežih ratnih zločina".

Premijerka Ana Brnabić je uzvratila ocjenom da je "dugih 27 godina prošlo, a da nitko nije našao za shodno da reagira, sudi organizatorima i počiniteljima, zločincima koji su ubijali djecu u izbjegličkoj koloni, na teritoriju druge države".

"Kad je Srbija to konačno učinila, 27 godina kasnije, čujemo prijetnje - bit će nam blokiran europski put, da se opametimo ili nikada nećemo ući u EU", istaknula je Brnabić u priopćenju.

Komentirajući izjave iz Hrvatske na svoj račun zbog odluke srbijanskog tužilteljstva da podnese optužnice protiv hrvatskih pilota za zločin na Petrovačkoj cesti tijekom akcije Oluja, Vučić je rekao da  je slušao "iživljavanje" raznih koji su desno orijentirani.

"To pokazuje koliko mnogo ljudi u EU misli kako imaju pravo da vam određuju šta smijete ili ne smijete reći", ocijenio je Vučić.

On je novinarima beogradskih medija prenio svoju poruku na zatvorenoj sesiji posvećenoj zapadnom Balkanu u Davosu, da se "Srbija nalazi na europskom putu, jer je to jedini put koji ima", te da nisu potrebne svakodnevne izjave sa Zapada - "priznajte nezavisno Kosovo i uvedite sankcije Rusiji".

Komentara 49

Avatar Elya iz 🇺🇦 Avdiivke
Elya iz 🇺🇦 Avdiivke
15:16 25.05.2022.

optužnicu protiv vučića zbog gline 1995.!

DU
Deleted user
15:15 25.05.2022.

A sto reci za notornog lazova i pateticara,...ljiga nad ljigama.

TO
tolitol
15:18 25.05.2022.

Srbija je od izbora u sve većim problemima. Od zaoštravanja retorike EU-a zbog neuvođenja sankcija Rusima preko prosvjeda u Kragujevačkoj Zastavi do neizvjesnosti oko formiranja nove vlade. Prije par dana Kremlj je javno dao košaricu Vučiću koji je molio razgovor s Putinom kako bi Rusija Srbiji jeftino prodala energente. Vučić se i sam pomalo gubi pa od hvalisanja viškovima hrane otprije nekoliko mjeseci sad jadikuje nad mogućim nestašicama i gladi. U takvom kontekstu očito je voda došla do grla pa se izvlači provjereni "joker", a to je stvaranje ekscesa u odnosima s Hrvatskom. I, naravno, neizbježni teatralni cirkus srbijanskog autokrata. Da nije prežvakano, bilo bi komično.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije