Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Annegret Kramp-Karrenbauer

Prijamni ispit za ‘novu Merkel’

Annegret Kramp-Karrenbauer i Angela Merkel
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
18.07.2019.
u 14:00

čak 70 posto Nijemaca misli da Karrenbauer nije dorasla ulozi kancelarke, isto kao i 52 posto birača CDU-a

Dok je odluka Europskog parlamenta da izglasa povjerenje Ursuli von der Leyen za novu šeficu Europske komisije bila i očekivana, odabir njemačke kancelarke Angele Merkel da će novu prvu ženu Europe na mjestu ministrice obrane u Berlinu zamijeniti Annegret Kramp-Karrenbauer (56) pomalo je iznenadio.

Uskoro idu na izbore?

Karrenbauer, koju Nijemci zovu AKK, šefica je Kršćansko-demokratske unije (CDU) od prosinca 2018. kada je, kao kandidat najbliži politici Angele Merkel, naslijedila kancelarku kao liderica stranke. Njemačka je javnost od Karrenbauer očekivala velike stvari, i to najprije da pokaže da je spremna preuzeti mjesto kancelarke kada Merkel ode u političku mirovinu, što bi se najkasnije trebalo dogoditi 2021. godine. No, uskoro se javnost u novu šeficu najveće njemačke stranke – razočarala.

Još krajem svibnja anketa tvrtke Forsa pokazala je da čak 70 posto Nijemaca ne misli da je Karrenbauer dorasla ulozi kancelarke, isto kao i čak 52 posto birača CDU-a. Kritičari je opisuju kao previše krutu političarku koja nije u doticaju s realnošću. Ministarstvo obrane osjetljiv je resor i njemačka javnost pažljivo će osluškivati kako će se Karrenbauer snaći na tom mjestu. Njemačka se vojska mora stalno boriti s nedostatkom sredstava pa su tako mnogi optuživali i von der Leyen da nije dobro radila svoj posao. Tako da je Karrenbauer dobila vruć krumpir u ruke upravo u trenutku kada joj je prvi zadatak razuvjeriti cijelu Njemačku i pokazati da je sposobna biti buduća kancelarka.

Njemačka vlada trenutačno opstaje zbog suradnje velike koalicije CDU-a i Socijaldemokratske partije (SPD), ali ta stranka lijevog centra cijelo vrijeme prijeti da će izaći iz vlade. Ako bi se vlada raspala i bili bi raspisani novi izbori, CDU bi se na njima prvi put nakon desetljeća i pol natjecao bez Angele Merkel na čelu. Stranka zbog toga ima malo vremena promovirati svoju šeficu u političarku koja bi mogla, slično poput Merkel, okupiti birače svih boja oko sebe.

Opet nadmudrila Spahna

Zanimljivo, Annegret Kramp-Karrenbauer ranije je govorila da joj je glavni cilj reformirati stranku, a ne preuzeti dužnost ministra, ali to se promijenilo.

– Kada se isprazni ovako važno mjesto, šef CDU-a mora preuzeti odgovornost, a ona to i čini. Ako osoba želi pokazati kvalitetu vođenja, ne zamišlja o riziku, već preuzme posao – rekao je šef CDU-a u parlamentu Ralph Brinkhaus.

Prije se kao favorit za nasljednika von der Leyen spominjao Jens Spahn, trenutačni ministar zdravstva, ali to mu nije pošlo za rukom. Kada je Karrenbauer pobijedila u prosincu na stranačkim izborima, među poraženima bio je upravo Spahn. Ako bi njemačka javnost šeficu CDU-a procjenjivala samo po uspješnosti u srazovima s ambicioznim ministrom zdravstva, rejting bi joj bio mnogo veći.

Komentara 1

Avatar Matteo1212
Matteo1212
20:08 18.07.2019.

Sačuvaj nas Bože nove merkelice, jedna je bila sasvim dovoljna da upropasti EU i napuni je hordama ˝doktora i inženjera˝

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije