Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Sve bliže izručenju: Zdravku i Zoranu Mamiću određen istražni zatvor

Ako odluka postane pravomoćna, to će biti podloga da Hrvatska traži njihovo izručenje iz BiH
23. lipnja 2021. u 13:43 22 komentara 7845 prikaza
Livno: Zdravko Mamić nakon pet sati ispitivanja napustio zgradu Tužiteljstva
Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Zdravku i Zoranu Mamiću, složnoj braći koja se od hrvatskog pravosuđa sklonila u BiH,  zbog sumnje da su podmićivali neke suce Županijskog suda u Osijeku, sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odredio je istražni zatvor zbog opasnosti od bijega i opasnosti od ponavljanja djela. Takva odluka donesena je nakon što je izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda ukinulo raniju odluku suca istrage od prije desetak dana te mu vratilo spis na ponovno odlučivanje.

Izjava Veljka Miljevića nakon sjednice vrhovnog suda o Zdravku Mamicu VELJKO MILJEVIĆ Odvjetnik Zdravka Mamića: USB stick mu se obio o glavu jer je u tom postupku postao okrivljenik

Na ovu odluku obrana ima pravo žalbe o čemu će ponovo odlučivati izvanraspravno vijeće. A ako postane pravomoćna, stvorit će se preduvjeti da Hrvatska zatraži izručenje Mamića od BiH.

Kada su suci Darko Krušlin, Ante Kvesić i Zvonko Vekić te poduzetnik Drago Tadić uhićeni prije desetak dana, USKOK je tražio da se njima četvorici, ali i nedostupnoj braći Mamić odredi istražni zatvor. Sudac istrage  koji je tada odlučivao o zahtjevu USKOK-a, istražni zatvor je odredio  Kvesiću i Vekiću te Tadiću. Krušlin je pušten da se brani sa slobode, a zahtjev za određivanjem istražnog zatvora Mamićima  je odbijen. Na takvu odluku su se, kako na što, žalili i USKOK i obrane. Izvanraspravno vijeće je prihvatilo žalbu USKOK-a vezano za braću Mamić dok su ostale žalbe odbijene. U međuvremenu je Kvesić, kojem je istražni zatvor bio određen zbog opasnosti  od ponavljanja djela, pušten iz Remetinca jer ga je  Zvonko Vrban predsjednik Županijskog suda u Osijeku udaljio od obnašanja sudačke dužnosti pa su prestale  vrijediti zakonske  osnove po kojima mu je određen istražni zatvor. Tako će se i on u  nastavku postupka braniti sa slobode.

Što se  tiče Mamića, kod određivanja njihovog istražnog zatvora prije desetak dana, bilo je sporno može li istovremeno egzistirati više istražnih zatvora. USKOK je smatrao da može, obrana da ne može, a sudac istrage koji je tada odlučivao se priklonio argumentaciji obrane. No nakon žalbe USKOK-a te odluke izvanraspravnog vijeća, drugi sudac istrage odlučio je da Mamićima odredi istražni zatvor. USKOK i obrana su ostali kod svojih ranijih argumentacija, pase USKOK ponovo pozivao na odluku Vrhovnog suda u kojoj se kaže da  istovremeno  jednom okrivljeniku  može biti određeno više istražnih zatvora, ako ti istražni zatvori nisu konzumirani. A upravo je to slučaj Zdravka Mamića kojem je istražni zatvor određen jer je pravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora te u aferi Dinamo 2 jer je u bijegu. I za njim i za njegovom bratom Zoranom  su raspisane međunarodne tjeralice i europski uhidbeni nalog.

Livno: Zdravko Mamić nakon pet sati ispitivanja napustio zgradu Tužiteljstva 'BRACO, EVO MALO PAPRIKE...' Svjedokinja Vlatka Peras, šefica Dinama: Pakirala sam novac koji su davali Mamići

Susjedna država već je ranije odbila  izručiti Zdravka Mamića uz obrazloženje da djela za koja se tereti u aferi Dinamo 2 nije kazneno djelo u BiH. Međutim, Mamić se sada tereti za davanje mita, što je kazneno djelo i po BiH zakonima. Osim toga djela za koja se tereti počinjena su nakon 2014., kada je potpisan sporazum između Hrvatske i BiH o međusobnom izručenju vlastitih građana.  No hoće li uistinu biti izručen, ovisit će o tome kakva će biti ponovljena odluka suca istrage. Ako mu istražni zatvor bude određen, pokrenut će se procedura za njegovo izručenje, a na koncu te procedure o izručenju će, ako ga bude, odlučiti ministar pravde BiH..

VIDEO Zdravko Mamić o sucima

'mali' nametnik
Ulazeći u automobil primijetila je nešto neobično u vratima: Kada je shvatila o čemu se radi, obuzeo ju je strah
SPAR i INTERSPAR
Kupujmo domaće
Kako uopće prepoznati je li domaće zbilja domaće, te zašto uopće kupovati domaće proizvode? Donosimo odgovore na pitanja
 • Avatar Sandinista
  Sandinista:

  Kakva je to država i kakvo je to pravosuđe kada se čovjeku koji živi i radi u Zagrebu suđenje odvija u Osijeku?

 • genex:

  ovo će se pretvoriti u sramotu za rh.mamići će tražiti politički azil u bih jer je i najvećim mrziteljima braće jasno da se radi o političkom progonu gdje braća nemaju pošteno suđenje. vrlo skliski teren.

 • Avatar Flegmatik
  Flegmatik:

  Zdravko je izgubio povjerenje u institucije. Sve glavešine u RH i Bosni je isplatio 3 puta i nitko pošteno nije odradio svoje. Niti mito nije što je nekada bio. Nema više poštenja.