Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POLIGON GAŠINCI

Pričuvnici dizali zečje nasipe, gasili vatru i forsirali rijeku

HKoV/ Klešić
11.11.2017.
u 17:09

Ovo je tek dio desetodnevne obuke na koju se odazvao velik broj pričuvnika

Na vojnom poligonu „Gašinci“ danas je provedena obuka pripadnika 1. satnije 1. bojne 2. pješačke pukovnije Osijek iz pomoći civilnim strukturama u slučajevima elementarnih nepogoda i prirodnih katastrofa.

Ovo je dio desetodnevne obuke koja se na Gašincima provodi od 6. do 15. studenoga 2017. godine. Velik broj pričuvnika se odazvao obuci, a pričuvnici su visoko motivirani za provođenje obuke.

Pričuvnici su uvježbavali izradu zečjeg nasipa pod mentorstvom djelatnika Hrvatskih voda. U suradnji s Javnom vatrogasnom postrojbom održan je teoretski i praktični dio obuke iz gašenja požara, a pričuvnici su uz mentorstvo pripadnika Riječne bojne Inženjerijske pukovnije Hrvatske kopnene vojske uspješno prošli obuku za svladavanje vodenih prepreka.

1/7

„Na temelju novog koncepta domovinske sigurnosti razvili smo i koncept razvoja i obučavanja pričuvnika. Koncept domovinske sigurnosti daje glavnu zadaću uvezivanja i sinkroniziranju svih državnih i društvenih elemenata u rješavanja kritičnih situacija“ naglasio je zamjenik zapovjednika i načelnik Stožera Hrvatske kopnene vojske, brigadni general Siniša Jurković.

Obuka i osposobljavanje pričuvnika provodi se u cilju podizanja razine vještina pričuvnika za uspješnu provedbu zadaća radi smanjivanja sigurnosnog rizika za ljudstvo, opremu i materijalno tehnička sredstva s težištem na obuci za pomoć civilnim institucijama u zaštiti i spašavanju u slučaju katastrofa, protupožarne zaštite, traganja i spašavanja i dr.

Pričuvnici za vrijeme služenja u pričuvnom sastavu ostvaruju novčanu naknadu u iznosu od 150 kuna po danu, sukladno Odluci ministra obrane, a temeljem Pravilnika o načinu vođenja evidencije vojnih obveznika i izvršenju vojne obveze.

Komentara 7

BE
Beppi
19:06 11.11.2017.

Trebalo je Đuru pozvati da vas postroji, on je najiskusniji HR vojnik.

Avatar neidemdalje
neidemdalje
17:50 11.11.2017.

Odaziv je jedva 60 %... uvjeti smještaja katastrofalni kao i hrana.... motiviranost je blago rečeno ravna nuli jer da nije kazne od 1000 do 5000 kuna odaziv bi vjerovatno bio daleko niži... sve u svemu ovo je zamagljivanje koje provode visoki časnici iz ZOD-a i neki generali koji tako opravdavaju svoju svrhu postojanja... najviše nedostaje ključno osoblje kao što su zapovjednici vodova i dočasnici a ono malo što ih se pojavilo uglavnom nije ni za što... instruktori i mentori koji rade sa pričuvnicima moraju gotovo sve sami odrađivati... problem je i u tome što u toj skupini ima i onih koji su služili samo vojni rok i to davno kao i onih koji su bili 20 i više godina u hv-u što je idiotski spojeno u jednu cjelinu pa tako oni koji su 20-tak godina dužili ak-47 sad ponovo "uče" namjenu i dijelove ...moš mislit koja motiviranost kad ti neko pljune u mozak... da ne kažem kad jedan lovac koji ima 6 mjeseci vojnog roka postrojava profesionalca sa više od 20 godina vojnog staža...

Avatar Yugoslavia_Uber_Alles
Yugoslavia_Uber_Alles
18:39 11.11.2017.

Je li to vjezba za ono sto je rekao drug Mesic...presjekli bi koridor kod Brckog za 2 sata?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije