Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
preživjeli bombardiranje Zagreba

Balerina Mateja: I danas u tijelu imam gelere ubojitih 'zvončića'

02.05.2020.
u 09:33

U napadu je poginulo sedmero civila, a 175 ih je ranjeno. Martić je za to dobio 35 godina zatvora.

Kao odgovor na uspješno izvedenu operaciju Bljesak, kojom je tada oslobođena zapadna Slavonija, vođa pobunjenih srpskih terorista, ratni zločinac Milan Martić naredio je 2. i 3. svibnja 1995. godine bombardiranje Zagreba. Neprijatelj je kukavički napao civilne ciljeve u samom središtu grada, među njima i Dječju bolnicu u Klaićevoj ulici, Hrvatsko narodno kazalište, Zrinjevac, Draškovićevu i Vlašku ulicu....

U napadima je poginulo sedmero, a ranjeno 175 civila, a krvoproliće na zagrebačkim ulicama svojim su objektivima zabilježili i fotoreporteri Večernjeg lista. A ispovijesti preživjelih svjedoka? To je tek posebna priča kojoj ni danas, 25 godina poslije, nema mjesta zaboravu. Primabalerina Mirna Sporiš ranjena je tijekom probe u HNK.

Foto: Mišo Lišanin

– Nakon eksplozije, u dvorani je nastala totalna panika. Stakleni krov razasuo se po nama. Svi smo u isti čas nahrupili na vrata kako bismo pobjegli. U trenutku ranjavanja nisam uopće osjetila bol, samo užasnu toplinu. Više nisam mogla hodati. Dečki su me odnijeli u podrum, a poslije sam prevezena u KB Sv. Duh gdje sam operirana – ispričala je za Večernji list primabalerina.

Geler joj je ozlijedio i lakat, a liječničke prognoze nisu bile dobre. – Prestrašili su me da više nikad neću moći ispraviti ruku u laktu. No bila sam uporna. Svakodnevno sam vježbala i uspjela sam potpuno osposobiti ruku – rekla je Mirna Sporiš, koja je na baletne daske stala već tri mjeseca nakon raketiranja Zagreba.

Ožiljci koji ne zacjeljuju

Jedna od 175 preživjelih žrtava bila je i Almira Osmanović, u to vrijeme i ravnateljica zagrebačkog Baleta.

– Bilo je ratno vrijeme, ali mislili smo da smo sigurni jer je život u Zagrebu normalno funkcionirao. Djeca su išla u školu, i kod nas se radilo punom parom. Toga jutra pripremali smo veliku međunarodnu produkciju Donauballet. Nekoliko sati kasnije, 18 mojih plesača, uključujući mene, ležalo je ozlijeđeno na baletnom podu. Sva ona krvava lica i tijela kolega, ona panika i strah na njihovim licima... to je slika koju zasigurno dok sam živa neću zaboraviti – prisjetila se.

Foto: Mišo Lišanin

Od njezinih kolega, srećom, nitko nije smrtno stradao. No, trajne psihičke ozljede koje su pretrpjeli sudionici nisu jedini ožiljci koje će neke pratiti cijeli život. Mark Boldin izgubio je bubreg i nikada više nije zaplesao, Viorel Dascalu nikada se nije potpuno oporavio, jednako kao i Mateja Pučko, koja još danas nosi gelere u tijelu, dok će i gospođa Osmanović ponijeti trajni podsjetnik na taj dan – ožiljak na lijevom bedru.

Sanjinih 11 operacija

Na žalost, u neposrednoj blizini HNK ipak je zauvijek zaustavljen jedan mladi život. Riječ je o najmlađoj žrtvi raketiranja, studentu prve godine filmske režije, 20-godišnjem Luki Skračiću. Kobnog dana išao je na fakultet naći se s profesorom, a u trenutku napada bio je na Mažuranićevu trgu ispred Akademije gdje ga je pogodio geler. 

– Luka je dolazio na sat sa svojim školskim radom koji je trebao biti prezentiran, a koji se zove Autobiografija. U tom dokumentu koji smo dobili na uvid vidi se čak i slika aviona koji izbacuje projektile. Pa čak ima jedna rečenica dosta znakovita: “Umrijeti pa ne misliti.” To je jedna koincidencija koja svakako dira čovjeka u srce, osim naravno što je teško kad vam pogine student”, kazao je Enes Midžić, tadašnji dekan ADU.

Foto: Večernji list

Tim beskrupuloznim činom vođa srpskih pobunjenika Martić čak se i javno pohvalio na televiziji, što je u konačnici bio i jedan od ključnih dokaza na suđenju. Posebno emotivno bilo je svjedočenje Zagrepčanke Sanje Risović koja je 2006. stigla na Haaški sud na poziv tužiteljstva. Moglo se tada čuti da je 3. svibnja 1995., pri granatiranju Zagreba iz samohodnog višecijevnog bacača raketa Orkan M-87 ranjena u leđa i rame pretrpjevši “teška tjelesna oštećenja”. Toga je dana imala dogovoren pregled kod neuropedijatrice u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj ulici za svoju četverogodišnju djevojčicu.

– Odjeknula je snažna eksplozija, popucali su prozori i stakla. Dijete mi je bilo u rukama, pognula sam se da je zaštitim, ali se nisam mogla micati – izjavila je Sanja Risović.

Opisujući tijek događaja, ispričala je da je djevojčica bila lakše ozlijeđena, u srednji prstić lijeve ruke, dok je ona, njezina majka, bila teško ranjena u leđa i desno rame. Sanja Risović imala je 11 operacija, a opisujući kako se zbog operacija i rehabilitacije nije gotovo pet godina mogla brinuti za dijete, njezino je svjedočenje bilo isprekidano jecajima.

“Kad je Milošević umro, Martić je rekao da je pao u depresiju, a ja se pitam je li ikada bio u depresiji zbog mene i ostalih ljudi stradalih u ratu. To me tišti”, kazala je, vidno potresena. Milan Martić u Haagu je za svoja zlodjela osuđen na 35 godina zatvora. 

“Pobunjeni Srbi granatirali glavni grad Hrvatske”, naslov je članka s prve stranice New York Timesa, jednog u nizu vodećih svjetskih medija koji su u svibnju 1995. godine izvijestili o napadu na Zagreb. Taj ugledni američki dnevni list svoj je izvještaj ilustrirao potresnom fotografijom beživotnog ženskog tijela snimljenog na pločniku u središtu grada. Novinar Roger Cohen kontaktirao je veleposlanika Sjedinjenih Američkih Država Petera Galbraitha koji je potvrdio napad na Zagreb kasetnim bombama koje su zasule grad ubojitim zvončićima, a jedna od granata ispaljena je, kako je kazao, stotinjak metara od američke ambasade u kojoj se u trenutku napada nalazio. New York Times dalje navodi kako je napad uslijedio kao odgovor na ofenzivu koju je dan prije otpočela hrvatska vlada kako bi povratila dijelove teritorija što su ih okupirali pobunjeni Srbi u zapadnoj Slavoniji, stotinjak kilometara jugoistočno od glavnoga grada. Američki dnevnik navodi i da je hrvatski napad dan prije “razbio trajni prekid vatre” koji su prošle godine potpisali Hrvatska i pobunjeni Srbi, koji su 1991. krenuli u rat kako bi se oduprli pridruživanju novoj neovisnoj Hrvatskoj koju su smatrali prijetećom. Prenose i izjavu hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana koji je kazao da je nakon predaje Okučana, grada u kojem živi velik broj Srba, “akcija hrvatske policije i vojske završena”. Također, poveći tekst o smrtonosnoj kiši granata koja je zasjenila pobjedu u vojnoj operaciji objavio je i britanski Independent ilustrirajući ga također potresnom fotografijom poginule Zagrepčanke. Naslovnu stranicu ovoj je tragediji u srcu Europe posvetio i španjolski El Pais. 

Komentara 21

GL
glogovkolac
10:05 02.05.2020.

Raketirali Zagreb a onda branitelji istjerali raketaše .Slava braniteljima.

GE
george34
09:59 02.05.2020.

I onda ti predsjednik ode sa proslave sa izjavom da smo svi ustase.

NI
nik83
10:14 02.05.2020.

A danas Zagrebom "mlate" Pupovac, Pusići, Džakule i ostali, trešti cajkaroški radio... Ima li Hrvata uopće u Zagrebu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije