Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Do 28. živio je u Njemačkoj, a onda se dogodila prometna kada doživljava obraćenje

Oni su vidjeli da je to nešto posebno tako da im je bilo jako teško, ali su na kraju prihvatili kad su vidjeli da sam ja sretan i zadovoljan, da to nije neki moj hir, nego da tu imaju dublji temelji i da je to Božji poziv, kazao je fra Stojan za svoju obitelj.
03. lipnja 2019. u 10:38 10 komentara 2294 prikaza
Fra Stojan Damjanović
Foto: HRT/Screenshot
Pogledajte galeriju 1/2

Koliko puta čujemo da je život nepredvidiv? Fra Stojan Damjanović to jako dobro zna. On je svećenik i trenutačno živi na otočiću Visovcu. Kao mlad radio je u Njemačkoj gdje je dobio unutarnji poziv za odlazak u svećenike te u misiju u Afriku.

Tragedija kod Čakovca Pri sudaru tri automobila i kombija vozač kombija udario u električni stup i poginuo

Do 28. godine radio je u Njemačkoj i živio poput većine ljudi. A onda se dogodila prometna nesreća kada doživljava obraćenje, piše HRT.

– Poslije te nesreće, kada sam završio u bolnici, počeo sam razmišljati o tome što je život, zašto sam ja tu na ovoj zemlji. Tako da sam u bolnici dobio jedan unutarnji glas koji mi kaže: ''Ostavi sve, idi u Afriku''. Ja sam se zbunio, nisam se mogao pomiriti s time, jesam li ja normalan, jesam li poludio? Onda sam rekao: ''Bože, ako je do tebe, nema problema, ali ako nije, izbij mi to iz glave!'' – sasvim iskreno ispripovijedao je fra Stojan u reportaži emisije "Dobro jutro, Hrvatska".

Nije ga pustilo. Godinu dana je napravio privatni novicijat, posvetio se molitvi, zadržao uži krug prijatelja, poslije čega daje otkaz te se prijavljuje splitskim franjevcima. Svojom je odlukom iznenadio i obitelj, majku, sestru i brata u rodnom Ljutom Dolcu pokraj Širokog Brijega.

– Oni su očekivali svaki dan da se oženim. To je bio šok za njih, nisu mogli spavati i bila je im je to velika muka, što se to događa... Majka mi je rekla: ''Sine moj, nemoj se ljutiti, ali odi ti psihijatru.'' Ja sam je razumio, nisam se ljutio ni na koga, ja sam imao čvrst stav. Oni su vidjeli da je to nešto posebno tako da im je bilo jako teško, ali su na kraju prihvatili kad su vidjeli da sam ja sretan i zadovoljan, da to nije neki moj hir, nego da su tu dublji temelji i da je to Božji poziv – kazao je za HRT.

Sudar autobusa i kamiona kod Novske VOZAČ poginuo na A3 Autobus stao zbog nesreće pa se u njega zabio kamion: 'Udarac je bio strašan'

Nakon šest godina prilagodbe franjevačkom bratstvu otišao je u Afriku, u Demokratsku Republiku Kongo.

– Nije mi bio problem prilagoditi se dolje uvjetima života, jesti ono što oni jedu. Ta vrućina, ti izazovi, bolesti, malarija, imaju dolje nekih parazita koji dođu ispod nokata... Ja sam bio aktivan, po prirodi sam takav, volim raditi, volim organizirati poslove. Poslije su me prebacili u kuću odgoja pa sam odgajao mlade – ispripovijedao je.

Prebolio je u Africi malariju čak 15 puta, preživio rat između plemena Tutsi i Hutu. Zanimljivo je da je poglavica plemena Baši, gdje je živio, govorio hrvatski jezik zahvaljujući našim misionarima.

– Onda je on nama dao, kako je bio prijateljski raspoložen, šume, zemlje koliko treba da možemo graditi škole, bolnice, crkve, sve što treba. Jer njemu je bila čast da se njegovo mjesto razvija, tako da nas je podržavao i običan narod. Kad smo trebali nešto graditi, oni su fizički pomagali, a mi smo ono što treba kupiti za novac njima kupili – rekao je fra Stojan.


Prometna nesreća JADRANSKA MAGISTRALA Teška prometna nesreća: U sudaru automobila i autobusa poginuo vozač

Ni hrana mu nije predstavljala problem.

– Dolje se jede sve, i kukci se jedu, skakavci, mravi, termiti, zmije, mačke, gusjenice. Ja sam to jeo. Kad živiš u toj sredini, postaje ti normalno, nije više problem. Vole oni počastiti. Jako znaju njihove žene s umacima. Njima je drago, čast im je u njihovoj sredini počastiti misionara, jednog bijelca, kako ne, puno im to znači! Puno im znači da ih prihvatiš, da se s njima družiš – prepričao je za HRT.

Prihvatio je fra Stojan Damjanović već 15 godina život u samostanu Visovac, na rijeci Krki. Oazi mira i božanske ljepote. Zanima ga biljni svijet, neke je sadnice poput banane i kiana donio iz Afrike. Piše poeziju koja je objavljivana u mnogim časopisima. Napisao je dvije knjige, u pripremi je nova. Nadahnjuju ga ljudi, oni u Africi i ovi ovdje, dosta čita, bori se s valovima kojih se ne boji, kao ni novih iskušenja koja mu život donese.

Sutra ekskluzivno čitajte
Nakon dana šutnje Škoro otkrio zašto je otišao i tko mu podmeće
Ivan Katanušić
Paraolimpijske igre
Priča paraolimpijca: „Ja se probudim sa svojom boli, pobijedim ju, a onda idem na teren pobijediti protivnika“