Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
15.03.2022. u 07:00

Iz pozadine, nikad ne prelazeći granicu biskupskog poziva i izravnog uplitanja u konkretne političke događaje, presudno je utjecao na društveni razvoj Hrvatske

Dragi čitatelji,

Prije određenog vremena u ruke mi je dospjela knjiga povjesničara Miroslava Akmadže "Franjo Kuharić – kardinal i vlast". Uživao sam čitajući to važno publicističko i povijesno djelo koje je zagrebačkog nadbiskupa portretiralo u dva ključna povijesna razdoblja: u vrijeme komunističke vlasti i samostalne Hrvatske.

Kombinirajući kaptolske zapise, kardinalov osobni dnevnik i tajni dosje što ga je komunistička Služba državne sigurnosti vodila o Kuhariću, Akmadža je, držeći se dosljedno pristupa kako djelo neće opterećivati vlastitim sudovima, napisao odličnu knjigu. Bio mi je to poticaj da nanovo počnem razmišljati o specijalu posvećenom Kuhariću.

Zagrebački nadbiskup kardinal Franjo Kuharić bio je jedna od najvažnijih ličnosti novije hrvatske povijesti, čovjek i svećenik kojeg nisu uspjele slomiti komunističke vlasti niti zavesti političari novonastale Hrvatske. Ukorijenjen duboko u hrvatsku povijest i kulturu, zagovornik Stepinčeve Crkve, u svom pozivu bio je prije svega čovjek, pripadnik univerzalne Kristove crkve. Ta dualnost (nacionalno – univerzalno) činila ga je drugačijim, neuhvatljivim za komunistički represivni aparat i duhovnim liderom u vremenu postkomunističkog rađanja demokracije i rata za hrvatsku neovisnost.

Iz pozadine, nikad ne prelazeći granicu biskupskog poziva i izravnog uplitanja u konkretne političke događaje, presudno je utjecao na društveni razvoj Hrvatske. No o toj njegovoj ulozi vrlo se malo pisalo. Dijelom je za to „kriv“ sam Kuharić, koji je za života odredio cilj svih ciljeva Crkve u Hrvata – rehabilitaciju Stepinca od komunističkih optužbi i Stepinčevu vatikansku beatifikaciju. Tako je sebe svjesno gurnuo u drugi plan, pa se u godinama nakon Kuharićeve smrti malo pisalo i govorilo o čovjeku čiji bi život mogao biti odličan predložak za film.

Ovaj specijal, koji sam povjerio Žarku Ivkoviću, želi to promijeniti. Na 156 stranica Večernjakovi novinari, suradnici i povjesničari pokušali su vam ispričati priču lišenu mitomanije, očišćenu od nanosa komunističke propagande i crkvene nekritičnosti. U četiri poglavlja pratimo Kuharićev životni put preko zapisa, svjedočanstava znanaca, suradnika i suvremenika. Magazin analizira njegov život, djelo i duhovnu ostavštinu, donosi što je zapisivao u svom osobnom dnevniku, kako ga je nadzirala Služba državne sigurnosti, koja ga je smatrala državnim neprijateljem broj 1.

Posebno je zanimljiv dio o kontroverznom Teološkom društvu Kršćanska sadašnjost, zbog kojeg je imao velikih problema ne samo kod kuće nego i u vatikanskoj kuriji. Javnost je dugo intrigirao i njegov odnos s Tuđmanom, ovdje donosimo što mu je Kuharić zamjerao te je li baš on najzaslužniji za vjersko obraćenje prvoga hrvatskog predsjednika.

Ovaj magazin možda je i najcjelovitiji prikaz Kuharićeva života. Priča je ovo o čovjeku od krvi i mesa, svećeniku i biskupu koji je pokazao hrabrost i ljudskost u najtežim vremenima. Mnogima to nije pošlo za rukom. Uživajte u čitanju i družimo se uskoro.

Komentara 2

ME
MediciKM
12:28 15.03.2022.

Svetac!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije