Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Preživio genocid u Srebrenici: 'Ja sam greška egzekutora'

Vojnici Ratka Mladića ubili su 8372 žrtve prije 24 godine i tako ostavili trajan trag u tom gradu
11. srpnja 2019. u 18:53 5 komentara 2079 prikaza
Srebrenica
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/11

Stanovnici Srebrenice obilježili su 24. obljetnicu tragedije koja se dogodila tom bosanskom gradiću koji će ostati zabilježen kao velika sramota svijeta koji nije spriječio genocid.

Dženaza za 33 identificirane žrtve genocida u Srebrenici SREBRENICA Pokopani posmrtni ostaci 33 žrtve uz pozive da se genocid ne smije nijekati

Imao je 17 godina

Kao i svake godine, više od 15 tisuća ljudi okupilo se na komemoraciji u krugu memorijalnog kompleksa u Potočarima, gdje su do sada pokopani posmrtni ostaci više od 6600 žrtava ubijenih nakon pada enklave pod zaštitom Ujedinjenih naroda 11. srpnja 1995. godine. Međutim, za mnoge žrtve još se ne zna počivalište. Svaka obljetnica postala je pokop. Tako su i ove godine Srebreničani pokapali svoje najmilije, posmrtne ostatke 33 žrtve genocida koji su počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba. Najmlađa žrtva je dječak Osman Cvrk koji je u vrijeme kada je ubijen imao samo 16 godina, a najstarija žrtva čiji su ostaci pokopani jest Šaha Cvrk koja je 1995. imala 82 godine.

Središnju molitvu za duše pokojnika u Potočarima predvodio je poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein Kavazović podsjećajući pritom na poruke iz islamske svete knjige Kurana kako je Bog zabranio nasilje nad nedužnima i da je konačna pravda samo u Božjim rukama.

Vojnici i policajci iz reda bosanskih Srba pod zapovjedništvom Ratka Mladića nakon pada srebreničke enklave ubili su 8372 srebrenička muškarca, žene i djece. Prema podacima Instituta za nestale osobe, do danas su pronađeni ostaci 7119 osoba, a za ostalima se i dalje traga. Među pronađenim skeletnim ostacima su i oni 102 osobe čiji identitet do danas nije utvrđen jer nemaju živih srodnika, a riječ je o slučajevima u kojima su cijele obitelji ubijene u srebreničkom genocidu.

Ovčara u spomen na žrtve Započeo 8. Ultramaraton mira Ovčara - Srebrenica s porukom Da se ne ponovi i ne zaboravi

Srebreničani svake godine u ovo vrijeme ponovno proživljavaju traume kao i tog kobnog dana; tuga, plač i suze za najmilijima. Jedan od malobrojnih koji su preživjeli masakr i masovne likvidacije zarobljenika, što su ih nakon toga provodili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba, jest Nedžad Avdić koji je imao 17 godina kada je zarobljen i odveden na strijeljanje, no ipak se uspio spasiti.

– Ja sam njihova pogreška i svjedok istine – poručio je Avdić dodajući kako je prije 24 godine osobno svjedočio dobro organiziranom sustavu ubijanja koji je ipak imao i poneku pogrešku i kako mu je obveza svjedočiti što se dogodilo, posebice zbog kampanje nijekanja zločina.

“Nisu nas ni pitali”

– Bošnjaci su ubijani jer su neki mislili da u ovoj zemlji nema dovoljno mjesta za sve nas – kazao je u potresnom govoru Avdić dodajući kako su njegove sunarodnjake nakon zarobljavanja redom likvidirali a da ih nisu ništa ni pitali.

Miroslav Škoro Miroslav Škoro: 'Suosjećamo s Bošnjacima, a i genocid u Srebrenici bio je povod za akciju Oluja'

– Mnogi govore da prošlost treba zaboraviti i gledati u budućnost. Ja vam odavde govorim da je možda za neke Srebrenica prošlost i povijest, ali za nas je život – kazao je Avdić.

PROBLEM S ISPORUKOM
Nastavlja se rat oko cjepiva: EU dala ultimatum AstraZeneci, ključnu ulogu ima Hrvatica
Priprema vozila za zimu
ZIMSKA NJEGA
Posvećujemo li svojim vozilima zimi dovoljno pažnje
 • Avatar Dumen
  Dumen:

  Nitko u svijetu nije pomaknuo ni mali prst da to spriječi, sramota za ljudski rod.

 • Markos:

  Sramota! Nikada se ponovilo i neka se spominje i ne zaboravi.

 • aabbcc:

  Narod je bio prevaren da je pod zaštitom UN !