Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prevencija nasilja

Prezentiran projekt Lily, pokazna vježba Interventne policije i djelatnica vukovarske tvrtke Borovo

Foto: Branimir Bradarić
1/7
10.06.2019.
u 14:36

Najatraktivniji dio programa bila je pokazna vježba interventne policije i zaposlenica tvrtke borovo koje su demonstrirale kako se obraniti.

U krugu vukovarske tvornice Borovo danas je premijerno predstavljan preventivni Projekt “Lily” Ravnateljstva policije Ministarstva unutarnjih poslova i partnera usmjerenog na sprječavanje svih oblika nasilja prema ženama. Bila je ovo još jedna prilika da se ukaže na pojavu nasilja nad ženama. Ministar unutarnjih poslova davor Božinović rekao je kako MUP sustavno radi na prevenciji protiv raznih oblika nasilja te da je to jedan od strateških ciljeva Vlade RH.

- Prošle godine imali smo 10.000 prijavljenih prekršaja slučajeva nasilja u obitelji i nad ženama. U isto vrijeme bilježimo i porast broja kaznenih prijava za te slučajeve. U prva četiri mjeseca imali smo podignuto 298 kaznenih prijava za te slučajevi dok smo u isto vrijeme prošle godine imali 187 prijava. Policija je dobila i dodatne upute da gdje ima elemenata i prekršajne i kaznene odgovornosti da se ide na kaznenu odgovornost kako bi to bila i svojevrsna poruka, rekao je Božinović dodajući kako se čine maksimalni napori kako bi problem nasilja izašao iz četiri zida.

U sklopu programa djelatnici Interventne policije izveli su pokaznu tematsku vježbu pod nazivom „Reagiraj“, a Marin Ivanović Stoka premijerno je izveo pjesmu Lily. Najatraktivniji dio programa bila je pokazna vježba interventne policije i zaposlenica tvrtke borovo koje su demonstrirale kako se obraniti. Jedna od sudionica te vježbe, Tanja Božić, kazala je kako su tri dana uvježbavali vježbe s pripadnicima interventne policije te da je kao djelatnica Borova iznimno ponosna.

- Bitno je da žene budu osviještene i da ne moraju šutjeti i trpjeti, odnosno, da konačno imaju osmjeh na licu i da žive život sa što manje problema. Nasilje nije bauk, ne trebaju šutjeti, moraju imati svoje ja - rekla je Božić.

U krugu tvornice Borovo nazočila je i producentica i glumica Jelena Veljača, koja je prije nekoliko mjeseci organizirala prosvjed gdje je ukazano na problem nasilja nad ženama. Govoreći ispred Inicijative spasi.me Veljača je kazala kako se obiteljsko nasilje mora iskorijeniti te da ono nije obiteljska stvar nego je to državna stvar koja je ključna za zdravlje društva. Rekla je i kako su svjesni i da brojka prijavljenih slučajeva obiteljskog nasilja nije realna brojka jer je puno neprijavljenih slučajeva.

Foto: Branimir Bradarić

- Svjesni su toga i ljudi iz MUP-a koji vode projekt Lily i iza njih mora stati sudstvo. Nakon što policija odradi svoj posao tada kreće cijeli sistem tako da obiteljsko, tjelesno i seksualno nasilje ostaju nekažnjeni. Ne može se dogoditi da se za slučaj nasilja plati prekršajna kazna od 500 kuna jer je to onda poruka da je nasilje ok - istaknula je Vejača ističući odličnu suradnju s MUP-om nadajući se kako će njihov primjer pratiti i ostale strukture vlasti.

Producentica Nemra Mehadžić, koja je i sama članica Inicijative, kazala je kako su hrvatski zakoni dobro napisani ali da se ne provode.

- Broj prijava nasilja se smanjuje jer žrtve nemaju povjerenja u sustav - zaključila je Mehadžić.

Povodom projekta Lily tvornica Borovo, koja slavi 88 rođendan, zajedno s „La Donnom“ proizvela je poseban model Startas tenisica izrađenih s ciljem promicanja javne svijesti o važnosti života bez nasilja, rodne jednakosti i ravnopravnosti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije