Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
20.11.2017. u 12:45

Kao i mnogim zemljama, prijete nam bolesti koje su dosad bile nepoznate ili sporadične

Hrvatska je zemlja u kojoj su ospice i rubeola eliminirane, u kojoj se ne stvaraju epidemije niti umire od zaraznih bolesti uzrokovanih lošom higijenom, koja zadržava nisku razinu pojavnosti infekcije HIV-om, u kojoj ne izbijaju bolesti zbog zaražene hrane ili vode, spolne bolesti su rijetke… Javno zdravlje sustav je koji očito funkcionira i to nije slučajnost, nego rezultat rada i tradicije s jedne i boljih životnih uvjeta s druge strane. Imamo dio zdravstvenog sustava u kojem konačno ne tražimo krivca i čija razina kvalitete mora biti cilj svakomu od nas.

Površni su komentari kako je sve to samorazumljivo jer imamo tekuću vodu i sapun pa su nekoć teške zarazne bolesti, eto, “isparile”. Jednako tako i zdravstvena vlast mora znati objasniti što se radi i što je potrebno raditi da Hrvatska ostane zemljom u kojoj će najveća javnozdravstvena briga biti svrab te se ne postavljati autoritativno.

Još godinu prije dolazile su vijesti o širenju ospica, visokozarazne bolesti koja je u ovoj godini eliminirana što je vijest oko koje će se na kraju sukobljavati “teorije”. Umjesto dostupnih online analiza i naklapanja, javnozdravstveni stručnjaci su adresa koja treba utemeljeno i dokazivo objasniti kako smo u tome uspjeli. Jer javno zdravlje je kolektivna briga i odgovornost. Baš kao što treba razumljivo ponavljati i ponavljati koje nam opasnosti prijete.

bolnica
1/11

A prijete nam kao i mnogim zemljama bolesti koje su dosad nepoznate ili sporadične te koje naprosto nisu u svijesti ljudi, poput bolesti koje prenose komarci. Sustav treba na vrijeme educirati, prevencija ne smije biti mjesto uštede, a svaki pojedinac poduzeti mjere da “u svojem dvorištu” smanji rizik neke od tih bolesti. Sustav treba potencirati i dvosmjernu komunikaciju, osigurati da uvijek raspolažemo dostupnim mjerama suzbijanja mogućih infekcija. U konačnici praktički nema bolesti koju ne možemo uvesti, ne trebaju nam oboljeli da bismo se u to uvjerili ili na neke druge bolesti podsjetili.     

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije