Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
15.01.2016. u 22:30

Jedno je sigurno da bi preseljenjem profitirala predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović

Tomislav Karamarko predlaže da se predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović preseli s Pantovčaka u Banske dvore, a da se sjedište Vlada premjesti u Kockicu koja je nekada bila sjedište hrvatskih komunista.

Čak i da takav selidbeni zahvat ne otvara nove prijepore, inicijativa predsjednika HDZ-a izazvala bi nevjericu. Pa nije valjda to najvažnija od svih reformi o kojima se govori u posljednja dva mjeseca? Velika seoba političara otvara i puno praktičnija pitanja. Koliko će preseljenje predsjednice u Banske dvore i premijera u Kockicu stajati porezne obveznike?

Što će se dogoditi s djelatnicima dvaju ministarstava koji se već nalaze u ruševnoj Kockici? Ne znamo koliko će stajati renoviranje Kockice koja je u prilično lošem stanju. Nećemo sada o tome kako će neki tvrdi glasači HDZ-a prihvatiti da se Vlada nalazi u nekadašnjem sjedištu zloglasne Komunističke partije. Jedino nije sporan sigurnosni aspekt jer se i Banski dvori i Kockica mogu dobro čuvati. Postavlja se i pitanje što će biti s rezidencijom na Pantovčaku koja bi nakon odlaska predsjednice bila prazna i samo bi stvarala dodatni trošak.

Karamarko zagovara komercijalizaciju koja se u hrvatskim prilikama može shvatiti vrlo rastezljivo. Može to samo značiti otvaranje velebnog prostora za građane, ali i ulazak na mala vrata građevinskog ili nekog drugog lobija kojima rastu zazubice od pogleda na atraktivan prostor. Za sada nema straha jer je prostor zaštićen zakonima i propisima. Međutim, ugledni urbanist Niko Gamulin upozorava da Grad Zagreb uvijek može promijeniti zakone ako mu je to u interesu.

Karamarkova inicijativa otvara puno prijepora, a daje jako malo dobrih odgovora. Jedino je sigurno da bi preseljenjem profitirala predsjednica koja bi napokon mogla reći da je ispunila svoje predizborno obećanje. Za sada to nije dovoljan argument da se ide u ovako veliki selidbeni pothvat. Ako Karamarko želi da javnost podrži njegovu inicijativu, onda će morati podastrijeti puno uvjerljivije argumente.

>>Karamarko o preseljenju Vlade: Trenutačno imamo mnogo važnijeg posla

>>Karamarko: Ured predsjednice u Banske dvore, Vlada u Kockicu. Ured predsjednice: Apsolutno prihvatljiva ideja

Komentara 6

Avatar Vaclav007
Vaclav007
09:23 16.01.2016.

Autor je zbunjen. On nije javnost. Karamarku njegova potpora uopće nije potrebna. Imao ju je uostalom i Milanović, pa danas vidimo koliko mu je vrijedila.

Avatar juricamesko
juricamesko
11:20 16.01.2016.

Ćurići tebi svaka Karamarkova ideja stvara prijepore zato i jedino zato što ne dolazi s Iblerova trga.od svoje ideološke zasljepljenosti ne vidiš drvo od šume.Kockica ima koliko se zna 14 500 m prostora,da se sada prodaje ovako derutan dobilo bi se minimum 200 milijuna kuna za njega.trebali to urediti ili dalje uništavati kao i sve ostale državne prostore.e sada,ako se potroši i 100 milijuna kuna na uređenje i adaptaciju a tu se smjesti vlada ili nekoliko ministarstava koliko će se dugoročno uštedjeti.milijuni kuna.primjerice za ministarstvo zaštite okoliša u Zagreb Toweru država plaća oko 5 milijuna eura godišnje najma i ništa nije njeno.znači za 3-5 godina investicija u Kockicu bi se isplatila.pa neka se isplati i za 8 godina država je na dobitku.dali Pantovčak komercijalizirati ili prodati.a zašto ne ako će država za tako atraktivno zemljište dobiti adekvatnu cijenu.ako će se naći netko tko će dati nekoliko desetaka milijuna eura za tu lokaciju.koliko koristi svi mi imamo od silnih državnih prostora koji zjape prazni i propadaju.zar to nije bolje staviti sve u prodaju i te novce iskoristiti za nove investicije ili smanjenje državnog duga.pa i na tim prostorima ili zemljištima za koje ima interesa netko će nešto graditi a samim tim zaposliti građane te platiti PDV kroz razne račune bio to materijal,struja,voda i sl.dokle ćemo svi skupa podržavati status quo a država i dalje propadati.

ŽB
žbaki
06:47 16.01.2016.

ako predsjednica ne preseli, onda je lažljivica. ako pak preseli, onda je skupo. ovaj gordijski čvor treba presjeći. dražene, ne pravi problem gdje ga nema. treba preseliti radi svoje vjerodostojnosti. tko može svima ugoditi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije