Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pranje novca

Prevareni na Faceu: Umjesto na naslovnici, završili na policiji

Nikša Viletina Staničić
Tino Jurić/PIXSELL
18.12.2011.
u 12:00

Na mail prime molbu da im pošalju fotografiju koja će se iskoristiti za neku publikaciju i za što će, naravno, biti plaćeni. Umjesto točnog iznosa honorara, dobivaju čekove koje treba unovčiti i višak novca vratiti

– Uvučen sam u međunarodni kriminal, odnosno pranje novca. Nisam zaista ništa kriv, ali očito sam naivan kada su me uspjeli tako navući i prevariti – započeo nam je svoju priču Nikša Viletina Stančić, umjetnički kreator iz Splita. Sve je počelo 4. listopada kada je s njim preko Facebooka kontaktirala jedna osoba.

Poslovna ponuda

– Predstavio mi se da radi na pripremi knjige o ekologiji i globalnom zagrijavanju. Tražio je da tiskaju moju fotografiju, a oni bi mi isplatili honorar. Složio sam se, a onda je on napisao da moramo potpisati ugovor kako bi sve bilo legalno, ali taj ugovor košta: takse, pristojbe, odvjetnik... Te troškove, objasnio mi je, podmiruje fondacija koja ih prati i mene neće stajati ništa. Ni u što nisam posumnjao – kaže Viletina. Nije mu bilo sumnjivo ni kada mu je čovjek rekao kako će mu donator poslati American Travel čekove u vrijednosti 2000 eura, koje je on trebao unovčiti i poslati Western Unionom na ime jedne ženske osobe u London. Došla su četiri čeka po 500 eura.

– Unovčio sam ih u Erste banci u Splitu 7. studenog i istog dana Western Unionom poslao 10.000 kuna jer se ne može više. Sutradan sam poslao ostatak. Nakon toga, ovaj tip mi se više nije javljao. Bilo mi je čudno, ali on je očito očekivao da me otkriju – priča Viletina. No, javio mu se opet 30. studenog. Očito je zaključio da je prošlo dobro i polakomio se.

– Nastavili smo gdje smo stali. Rekao je da će me doći fotografirati jedan tim iz Ljubljane i da treba potpisati ugovor. Poslao je drugu turu čekova, 2500 eura. Unovčio sam ih u istoj poslovnici 6. prosinca. Isplatili su mi, ni trepnuli nisu. Istog dana sam novce poslao u London, ali sada jednoj drugoj osobi – prisjeća se Viletina. Već preksutra, 8. prosinca, uslijedio je šok. Pozvali su ga iz banke i priopćili mu kako su iz Pariza dobili obavijest da su čekovi koje je unovčio prije više od mjesec dana – ukradeni.

Otišao je na policiju, sve prijavio i dao imena na koja je slao novce u London. Njegova "veza" opet se ne javlja.

– Da je banka reagirala prije, ja ne bih unovčio ovu drugu turu. Odnio bih ih ravno na policiju! – kaže Viletina koji tvrdi da banka od njega ne traži naknadu štete. U Policijskoj upravi u Splitu potvrdili su nam da rade na rasvjetljavanju slučaja te da je istraga u tijeku.

Sporni putnički čekovi

Sličnu priču doživio je i naš drugi 30-godišnji sugovornik iz Zagreba. Mailom mu je pristigla "poslovna ponuda" koja je glasila otprilike ovako: "Sretan sam što vas mogu informirati da je vaša slika odabrana da se objavi na brošuri Kozak Leybina. Možete odabrati hoćete li napraviti nove fotografije na trošak kupca ili koristiti ove slike. Bit ćete plaćeni 410 eura mjesečno tijekom 12 mjeseci koliko će vaše lice biti na naslovnici." I u ovom slučaju posrednik je "biznisa" Facebook gdje je samoprozvani agent vidio sliku traženog lica i potom poslao ponudu na e-mail. Nakon opsežnog opisa poslovne ponude, vrlo dobro sažete na gramatički ispravnom engleskom jeziku, izvjesni Timm Doehr sve je, što se kaže, fino objasnio. Nije za osudu sjaj u očima ikomu na spomenuti iznos naknade, a sve što se traži jesu fotografije koje ionako stoje na Facebooku. "Agent" koji se inače predstavio kao scout iz Praga je čak i objasnio da nema svoju web stranicu jer je freelancer... Sve je to imalo nekog smisla našem sugovorniku koji je tako i poslao mailom svoje fejs slike. Uslijedio mu je, opisuje, odgovor iz Praga kako je autor suglasan da se s njim sklopi ugovor te da će mu ga uskoro i poslati. Sve što je "scout" zatražio jest adresa, no onda već priča počinje bivati nešto drukčijeg tona. Na adresu ne stiže ugovor o famoznoj suradnji, nego putnički čekovi – njih pet, svaki u vrijednosti 500 eura. Istovremeno stiže i novi mail u kojem, opisuje ovaj 30-godišnjak, agent Timm opisuje zašto je poslao te čekove i što sad s njima treba napraviti.

– Poslao je toliki novac kako bi njegov klijent, za kojega traži fotografije, imao potvrdu da on nije ukrao te slike s interneta – priča prevareno "traženo lice".

Pomalo čudno objašnjenje ovaj je još u mailu dodatno začinio podacima kako cijeli posao ide preko njemačke tvrtke koja će sročiti ugovor i da od ukupnog iznosa, kad se unovči, treba, kao u to ime povjerenja, vratiti sve osim 410 eura mjesečne naknade! Čekovi su došli poštom, bez jasnog pečata odakle dolaze, bez adrese pošiljatelja, a na mailu – upute.

"Na prvi red se potpišite. Na drugi ne stavljajte svoje ime. Na treći red se potpišite i stavite datum", piše uz napomenu da se sve to napravi prije odlaska u banku. Nakon dolaska u banku shvatio je da su čekovi krivotvoreni, zbog čega je završio u policiji. Srećom je sva "poslovna korespondencija" dostupna na mailu pa se čovjek nije morao braniti poput kakvog krivotvoritelja, nego tek kao žrtva Facebooka.

Komentara 58

EX
excell
12:40 18.12.2011.

fb treba svatiti samo kao zabavu ,a ne kao poslovnu stranicu...što se tiče brakova oni se razaraju i bez fb ...poznat mi je slućaj svečenika koji je razorio brak ,a žena nije odlazila na fb

AU
Augustiner
12:53 18.12.2011.

Uzgred...na sve što sam naveo na prethodnom postu..o tome da se otkrivate na svim tim portalima, stranicama...smetaju vam hebene kamere na kvatriću..kao \"ugrožavaju\" vašu privatnost....hahaha...a na fejsbuku ste objavili svoje privatluke, razgolitili...do kraja..

RS
roland_song
13:32 18.12.2011.

nemas se sta zalit , problem je jedino u tvojoj gluposti. ne sramoti se javno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije