Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
presreli svećenika

Pretučeni župnik: Izbili su mi zube i oteli 50.000 kuna

valent furjan
Foto: Marija Lovrenc/VLM
23.01.2014.
u 08:22

Pola sata u nesvijesti: Čuo sam sebe kako stenjem od bolova. Ležim. Mrak je, a oni su nestali, kaže Valent Furjan.

Velečasni Valent Furjan, župnik župe sv. Barbare u Sladojevcima nedaleko od Slatine, preživio je stravičan napad u župnom dvoru u utorak nešto poslije 18 sati. Dvojica muškaraca brutalno su ga pretukla i opljačkala, a velečasni Furjan se s ozljedama glave i desne ruke nalazi na kućnoj njezi nakon što su mu liječničku pomoć pružili u Slatini i Virovitici.

Progutao vlastite zube

– Nakon mise u 17 sati otišao sam do jednog trgovačkog centra u Slatini po nešto za večeru. Brzo sam se vratio, parkirao i izašao iz automobila. Odjednom je iz mraka doletio jedan muškarac meni s leđa. Nisam ga uopće vidio. Valjda se skrio iza stare trešnje koja je u dvoru. Počeo me udarati šakama po glavi – prisjeća se velečasni Valent događaja koji je šokirao župu i Slavoniju.

Dok su pljuštali udarci po glavi i licu, pokušao je dozvati pomoć. Vikao je, zapomagao, no nije ga imao tko čuti. U mrklom mraku bio je prepušten na nemilost napadaču.

– Tada se niotkuda stvorio i drugi muškarac. I on me počeo tući šakama po glavi. Vikao sam, otimao se. Bila je to strašna, strašna borba. Jedan od njih tada mi je nabio šaku u usta da ne vičem. Ugurali su mi ubrzo i neku krpu u usta, valjda su je skinuli s konopca na kojem se sušilo rublje – prisjeća se šoka velečasni Valent Furjan koji ističe da je u tom trenu bio uvjeren da će umrijeti.

– Izbili su mi zube. Tri gornja i jedan u donjoj čeljusti. Bojim se da sam ih progutao kad su mi u usta stavili krpu – govori. Napadači su ga bacili na zemlju. Jedan od njih mu je, kaže, skinuo remen s hlača i zavezao mu noge kako im ne bi pobjegao.

Ležao sam na zemlji, vezan, začepljenih usta. Sve me boljelo. Odjednom se sve smračilo

Napukao mi je palac desne ruke. Ležao sam na zemlji, vezan, začepljenih usta. Sve me boljelo. Odjednom se sve smračilo. Sljedeće čega se sjećam jest da čujem sam sebe kako stenjem od bolova. Ležim. Mrak je. Na crkvi odzvanja 19 sati. Bio sam u nesvijesti više od pola sata. Oni su nestali – o završetku agonije kaže velečasni Valent koji se oslobodio i došao do prvog susjeda koji je potom pozvao Hitnu i policiju. Dok je ležao vezan i u nesvijesti, župniku su napadači uzeli ključeve automobila, župnog dvora, mobitel i torbu s oko 50.000 kuna.

Novac svih župljana

– Bio je to novac od blagoslova obitelji koji je završio u nedjelju. Ljudi su teško zaradili svaku kunu koju su dali za Crkvu. Trebao sam ga u utorak odnijeti u banku, platiti račune, ali jednostavno nisam stigao. Recite narodu da mi je žao, bio je to njihov novac – poručuje župnik Valent Furjan.

Strepi od mogućnosti da je ovu strahotu počinio netko iz župe. Jer, govori nam, napadači su znali kad je otišao iz župnog dvora, znali su gdje parkira automobil. Bili su sigurni da nikoga nema u blizini kad su ga napali iz mraka te da uz sebe ima veći iznos. Policija traga za počiniteljima. Sam velečasni unatoč šoku pokušava biti hrabar za svoje župljane koji u nevjerici dolaze dati mu potporu i upitati treba li mu što.

– Kažem im da su mi napadači promijenili crte lica pa mi neće trebati maska za maškare – kaže velečasni Valent koji, nažalost, nije prvi put na meti kradljivaca. Prije tri godine, kada je bio župnik u Cabuni, lopovi su s Gospina kipa ukrali zlatnu krunu te zlatni i srebrni kalež s oltara i iz sakristije.

Komentara 26

HR
Hrvat1949
09:51 23.01.2014.

Budala jedna sto ne ode Linicu ,Vidosevicu ,Antesicu ili zamjeniku Linica isli otimati miloszinju fuj!

Avatar sayla 007
sayla 007
09:42 23.01.2014.

Jednom su me lopovi pokrali, al fala Bogu pa me nisu prebili. Cak su mi ostavili i kljuceve od kuce. Pope ti tvoji nisu profesionalci, nace njih policija ne brini.

MI
mitozg
13:07 23.01.2014.

mora da su mu novce oteli veliki hrvati katolici

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije