Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRIM OKUPIRAN

Ukrajinske prosvjednike bičuju, a crnomorska flota pleše kazačok i svira balalajku!

Ukrajina,prosvjed
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/16
09.03.2014.
u 14:59

Val prosvjeda iznjedrio je suprotnosti na polutotoku. Dok su u Sevastopolju Kozaci bičevali ukrajinske aktiviste, u obližnjem Simferopolju ruski ples i pjesma

Proukrajinski aktivisti pretučeni su danas tijekom prosvjeda na Krimu u Sevastopolju. Fizički ih je napala proruska skupina, javlja novinar BBC-ija koji je na mjestu događaja svjedočio brutalnom okršaju.

Nasilje je izbilo tijekom prosvjednog skupa kojim je oko 200 Ukrajinaca nastojalo obilježiti 200. godišnjicu rođenja ukrajinskog pjesnika i narodnog heroja Tarasa Ševčenka.

Val prosvjeda

Prorusi su ih napali bičevima, a kada su napadnuti prosvjednici pokušali pobjeći, na njihov automobil ispaljena je raketa. Neki od napadača bili su ruski Kozaci. U gradu se istovremeno održavao i proruski prosvjed, a slično je bilo i u obližnjem Simferopolju. Ondje je proruski prosvjed obilježio flash mob na kojem su sudionici od papira složili rusku zastavu. Na bini su nastupali pripadnici Crnomorske ruske flote koji su plesali tradicionalni kazačok i svirali balalajke. Nedaleko od njih Ukrajinci su prosvjedom upozoravali na sve veću prisutnost ruskih vojnih snaga na poluotoku.

Val prosvjeda nije zaobišao niti grad Lugansk. Ondje je 3000 proruskih aktivista izašlo na ulice, a njih 1000 blokiralo je i zatim okupiralo zgradu regionalne uprave. Zahtijevaju da vođa regije Mihail Bolotškik, kojeg su imenovale kijevske vlasti, da ostavku. Na zgradu su izvjesili ruske zastave!

'Nećemo odstupiti'

Istovremeno je ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk oštro poručio Putinu:

- Krim je ukrajinska zemlja i ne ustupamo ni jednog njezina pedlja! Želim da Rusija i njezin predsjednik to znaju.

Ukrajinci ističu kako su Rusi protuzakonito preuzeli kontrolu nad velikim dijelom Krima uoči referenduma. Podsjetimo, Washington je ranije Moskvi zaprijetio sankcijama ako na ikoji način pokuša anektirati Krim.

>>Krim će odlučivati o ratu: Uz krimske Ruse na referendumu će glasovati 'uvezeni Rusi', ali i mrtve duše

Komentara 46

Avatar katarina_26
katarina_26
14:09 09.03.2014.

Bičevali?! Dobro je da ih nisu silovali jer to im je u karakteru kao i onim srpskim bradonjama što su im došli u goste.

Avatar pula125
pula125
16:11 09.03.2014.

Sve Ruskinje su dobro došle u Istru. Imaju li više prava Amerikanci slati svoje vojnike u Afganistan (gdje uopće ne žive Amerikanci) ili Rusi na Krim (gdje većinu čine Rusi)?

DU
Deleted user
16:25 09.03.2014.

Ovih 5 četnika što su došli na Krim u Hrvatskim medijima su po popularnosti nadmašili Obamu i Putina zajedno. Nevjerojatno u koju sprdačinu se pretvori novinarstvo ha ha pravo je umjeće u moru smeća nađi neku korisnu informaciju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije