Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Presude su udar na slobodu medija

Tiskani i elektronički mediji sve su više izloženi neutemeljenim tužbama i zahtjevima za odštete za duševne boli.
07. siječnja 2019. u 21:32 14 komentara 394 prikaza

Izražavamo duboku zabrinutost zbog recentnog niza presuda koje su protiv više tiskanih i elektroničkih medija pred hrvatskim sudovima donesene u parnicama za odštetu zbog nanesenih duševnih boli. Presude smatramo pravno neutemeljenima, odnosno donesenima temeljem preširokog arbitrarnog tumačenja postojećih propisa, te u krajnjem smislu i nepravednima. Učestalost ovakvih presuda, kao i neujednačenost pravnih standarda na kojima se temelje, predstavlja ozbiljnu prijetnju ustavnim kategorijama slobode izražavanja i medijskih sloboda, a kao generator opće pravne nesigurnosti prijeti stabilnom poslovanju novinskih izdavača umanjujući tako i njihovu poduzetničku slobodu, još jednu ustavom definiranu vrijednost – stoji to u jučerašnjem priopćenju za javnost HUP-ove Udruge novinskih izdavača.

Novine Medijske slobode HUP zabrinut zbog sve više sudskih presuda protiv medija

Medijske slobode

Zbog svega navedenog HUP-Udruga novinskih izdavača pozvala je sve nadležne državne institucije, resorna ministarstva i Vladu na hitne zakonske izmjene koje bi stvorile jasna i predvidljiva pravila na području nakladničke odgovornosti, implementirajući pritom stajališta izražena u relevantnim presudama Europskog suda za ljudska prava. U HUP-ovoj Udruzi navode da medijske slobode, kao temelj funkcionalne demokracije, nisu neograničene pa zahtijevaju institucionalne mehanizme kontrole, no da se oni moraju temeljiti na transparentnim kriterijima koji će kroz pravosudni sustav biti provedeni u konzistentnu sudsku praksu.

Boris Trupčević Susjedno pravo Hrvatski novinski izdavači pozivaju na zaštitu tiskanog sadržaja od neovlaštene distribucije

Visoki iznosi odšteta

– Ono što se proteklih mjeseci događa u Hrvatskoj upravo je suprotno, a cijeli niz presuda koje su donesene arbitrarnim tumačenjem važećih propisa znatno šire dosadašnju sudsku praksu po pitanju djela protiv časti, što se tiče opisa inkriminacije, tereta dokazivanja i prakse sankcioniranja – stoji u priopćenju uz podsjetnik da je nedavno jedan satirični portal osuđen zbog satiričnog teksta jer je sud iznio stav da se faktografski netočni navodi ne mogu smatrati satirom, a da bi šira primjena takvog standarda ubuduće svaki objavljeni satirični tekst učinila utuživim. Spornima se smatraju i iznimno visoki iznosi odšteta za “duševne boli”, kao i profili tužitelja jer u nas je sve više tužitelja koji su visokopozicionirani članovi političke ili pravosudne nomenklature. 

Milan Bandić
Večernji doznaje
Umro je Milan Bandić!
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
  • bakulušić:

    Nema slobode bez odgovornosti! Hrvatska je pretvorena u poligon na kojem "satiričari" pucaju iz svih oružja po državi, po institucijama i svima koji ne razmišljaju kao oni koji Hrvatsku i Hrvate žele "preodgajati" te od Hrvatske napraviti lijevo-liberalni "raj na ... prikaži još! zemlji". Odgovornost mora postojati i nitko ne smije biti izuzet. Čudi me da Hrvatsko novinarsko društvo nije promijenilo ime u Hrvatsko društvo satiričara kad se već svi izjašnjavaju satiričarima. Isto vrijedi za filmadžije i ostale "kulturnjake".

  • 0:

    Danas su novinari sve , samo ne oni koji prenose istinu. Većinom su plačenici nekih političara ili interesnih organizacija, pa čak i mafije. Šire mržnju i netoleranciju , a za to pronalaze krivce u konzervativcima. Dosta njih su i članovi ... prikaži još! stranih agenturi , ponajviše Srbije.

  • luksa:

    Ako su optužbe neutemeljene sud će ih odbiti a ako ste nekome nanjeli štetu trebate platiti. Sretni ste da je ukinuta kazna zatvora za neprijateljsku propagandu i podrivanje socijalističkog sistema ........