Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZDAVAČI TRAŽE ZAŠTITU

Presude su udar na slobodu medija

07.01.2019.
u 21:32

Tiskani i elektronički mediji sve su više izloženi neutemeljenim tužbama i zahtjevima za odštete za duševne boli.

Izražavamo duboku zabrinutost zbog recentnog niza presuda koje su protiv više tiskanih i elektroničkih medija pred hrvatskim sudovima donesene u parnicama za odštetu zbog nanesenih duševnih boli. Presude smatramo pravno neutemeljenima, odnosno donesenima temeljem preširokog arbitrarnog tumačenja postojećih propisa, te u krajnjem smislu i nepravednima. Učestalost ovakvih presuda, kao i neujednačenost pravnih standarda na kojima se temelje, predstavlja ozbiljnu prijetnju ustavnim kategorijama slobode izražavanja i medijskih sloboda, a kao generator opće pravne nesigurnosti prijeti stabilnom poslovanju novinskih izdavača umanjujući tako i njihovu poduzetničku slobodu, još jednu ustavom definiranu vrijednost – stoji to u jučerašnjem priopćenju za javnost HUP-ove Udruge novinskih izdavača.

Medijske slobode

Zbog svega navedenog HUP-Udruga novinskih izdavača pozvala je sve nadležne državne institucije, resorna ministarstva i Vladu na hitne zakonske izmjene koje bi stvorile jasna i predvidljiva pravila na području nakladničke odgovornosti, implementirajući pritom stajališta izražena u relevantnim presudama Europskog suda za ljudska prava. U HUP-ovoj Udruzi navode da medijske slobode, kao temelj funkcionalne demokracije, nisu neograničene pa zahtijevaju institucionalne mehanizme kontrole, no da se oni moraju temeljiti na transparentnim kriterijima koji će kroz pravosudni sustav biti provedeni u konzistentnu sudsku praksu.

Visoki iznosi odšteta

– Ono što se proteklih mjeseci događa u Hrvatskoj upravo je suprotno, a cijeli niz presuda koje su donesene arbitrarnim tumačenjem važećih propisa znatno šire dosadašnju sudsku praksu po pitanju djela protiv časti, što se tiče opisa inkriminacije, tereta dokazivanja i prakse sankcioniranja – stoji u priopćenju uz podsjetnik da je nedavno jedan satirični portal osuđen zbog satiričnog teksta jer je sud iznio stav da se faktografski netočni navodi ne mogu smatrati satirom, a da bi šira primjena takvog standarda ubuduće svaki objavljeni satirični tekst učinila utuživim. Spornima se smatraju i iznimno visoki iznosi odšteta za “duševne boli”, kao i profili tužitelja jer u nas je sve više tužitelja koji su visokopozicionirani članovi političke ili pravosudne nomenklature. 

Komentara 14

BA
bakulušić
22:06 07.01.2019.

Nema slobode bez odgovornosti! Hrvatska je pretvorena u poligon na kojem "satiričari" pucaju iz svih oružja po državi, po institucijama i svima koji ne razmišljaju kao oni koji Hrvatsku i Hrvate žele "preodgajati" te od Hrvatske napraviti lijevo-liberalni "raj na zemlji". Odgovornost mora postojati i nitko ne smije biti izuzet. Čudi me da Hrvatsko novinarsko društvo nije promijenilo ime u Hrvatsko društvo satiričara kad se već svi izjašnjavaju satiričarima. Isto vrijedi za filmadžije i ostale "kulturnjake".

0
0
22:43 07.01.2019.

Danas su novinari sve , samo ne oni koji prenose istinu. Većinom su plačenici nekih političara ili interesnih organizacija, pa čak i mafije. Šire mržnju i netoleranciju , a za to pronalaze krivce u konzervativcima. Dosta njih su i članovi stranih agenturi , ponajviše Srbije.

LU
luksa
22:50 07.01.2019.

Ako su optužbe neutemeljene sud će ih odbiti a ako ste nekome nanjeli štetu trebate platiti. Sretni ste da je ukinuta kazna zatvora za neprijateljsku propagandu i podrivanje socijalističkog sistema ........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije