Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatski novinski izdavači pozivaju na zaštitu tiskanog sadržaja od neovlaštene distribucije

Upozoravaju kako slobodan i neovisan tisak može postojati samo ako postoji adekvatan prihod izdavača, novinara, reportera i fotografa
04. siječnja 2019. u 16:36 3 komentara 233 prikaza
Boris Trupčević
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

HUP- Udruga novinskih izdavača podržava stavove i napore krovnih udruženja europskih izdavača kojima se izmjenama EU regulative o autorskim pravima želi onemogućiti korištenje i komercijalizacija njihovih sadržaja u on-line distribuciji bez dopuštenja i plaćanja primjerene naknade.

Održan 5. panel Večernjakovog projekta Pogled u budućnost - 2068. POGLED U BUDUĆNOST Novinari će nam uvijek trebati i nikada ih neće moći zamijeniti roboti

Europski i hrvatski izdavači pozivaju zastupnike u Europskom parlamentu da podrže prijedlog za uvođenje tzv. susjednog prava izdavača unutar izmjena EU Direktive o autorskim pravima kao što su to već učinila četiri parlamentarna odbora - Unutarnje tržište i zaštita potrošača (IMCO), Industrija, istraživanje i energetika (ITRE), Kultura i obrazovanje (CULT) i Pravna pitanja (JURI).
Udruženja europskih izdavača - EMMA (Europska udruga medija i časopisa), ENPA (Udruga Europskih novinskih izdavača), EPC (Europsko vijeće izdavača) i NME (News Media Europe) zalažu za uvođenje susjednog prava izdavača jer smatraju da se samo takvim rješenjem novinskim izdavačima priznaju značajna ulaganja u proizvodnju profesionalnih medijskih sadržaja te ih se štiti od daljnje distribucija njihovih sadržaja bez dopuštenja ili naknade.

Prijedlozi koji bi dijelove tiskanih publikacija ostavili nezaštićenima, npr. "vrlo kratki odlomci“ ili dijelovi koji "nisu izraz intelektualnog stvaranja autora“, te uvođenje ograničavajuće primjene susjednog prava i "praga kreativnosti“, za novinske su izdavače u suprotnosti sa samom svrhom autorskog prava. Takve potencijalne iznimke, upozoravaju i hrvatski izdavači, koristile bi samo onima koji već sada u velikom obimu zloupotrebljavaju autorska prava iskorištavanjem profesionalnog novinarskog sadržaja bez naknade za vlastitu korist.

Studentske novine Global Generacija velikih očekivanja Svijet treba mijenjati, a biti novinar znači imati glas da se izbore promjene

Novinski izdavači upozoravaju da će bez jasne i sustavne primjene susjednog prava te jasno definiranih kriterija koji će izdavačima omogućiti sklapanje licenci za ponovno korištenje njihova sadržaja putem komercijalnih on-line usluga Sud pravde Europske unije u narednim godinama biti zatrpan sporovima oko pitanja provedivosti i primjenjivosti autorskog prava na Jedinstvenom digitalnom tržištu EU.

Digitalno doba otvorilo je izdavačima velike mogućnosti za pronalaženje nove publike i distribucijskih partnera, ali mnoge komercijalne tvrtke sadržaj izdavača danas, nažalost, sustavno kopiraju i distribuiraju bez njihova dopuštenja i plaćanja naknade. Izdavači svjedoče kako  treće strane korištenjem njihova sadržaja na taj način ostvaruju značajnu korist te upozoravaju da je bez poštenog povrata ulaganja izdavača ugroženo financiranje stvaranja izvornog, profesionalno i kvalitetno proizvedenog sadržaja. Upozoravaju kako slobodan i neovisan tisak može postojati samo ako postoji adekvatan prihod izdavača, novinara, reportera i fotografa, a svi svjedočimo tome da se sve veći dio budžeta za oglašavanje usmjerava prema pretraživačkim i društvenim medijima koji ubiru velike zarade objavljujući sadržaj kojega je proizveo netko drugi, a oni nisu platili ni na koji način. 

Konferencija za medije o slučaju tužbe HND-a od strane HRT-a presedan HRT tužio svoje zaposlenike i traži više od pola milijuna kuna: 'Ovo je neviđena cenzura'

"Nadamo se da će hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu kod izmjena Direktive o autorskim pravima glasati za pravedan i primjenjiv digitalni ekosustav u korist potrošača, platformi, izdavača i svakog dijela internetske zajednice. Podržavanje nastavka sadašnje situacije nekontrolirane on-line distribucije tiskanih sadržaja razara europske medije i to je nešto što se ne smije dopustiti jer je štetno za građane Europske unije. Sloboda tiska nije samo pravno načelo, već izravno ovisi o tržištu i mogućnosti generiranja dovoljnih prinosa za nužna financijska ulaganja i pokrivanje ogromnih pravnih i komercijalnih rizika poslovanja tiskanih medija.

Kako bi se omogućila proizvodnja profesionalnog i pouzdanog sadržaja, kako bi izdavači mogli nastavili proizvoditi vijesti, analize i istraživačke tekstove, mora postojati razmjena korektnih naknada između onih koji proizvode i onih koji distribuiraju određeni sadržaj za vlastitu komercijalnu dobit“, izjavio je Boris Trupčević, predsjednik HUP Udruge novinskih izdavača.

O susjednom pravu izdavača:

U rujnu 2016. godine, Europska komisija objavila je Prijedlog Direktive o autorskom pravu na Jedinstvenom digitalnom tržištu koji je uključivao i susjedno pravo za izdavače tiska. Cilj tog prijedloga jest da se časopisima i novinama dodijeli pravni status putem susjednog prava, kakav već imaju glazbena i filmska industrija te televizijske kuće.

Takvo pravo će omogućiti tisku da zaključi ugovore o licenciranju s online platformama koje rade na komercijalnoj osnovi i onemogućiti neovlaštenu digitalnu reprodukciju i distribuciju sadržaja proizvedenih os strane tiskovnih publikacija. Također, njime se potiče tvrtke koje žele koristiti sadržaj izdavača da za isto pregovaraju i dobiju licencu izdavača, te se novinarima daje pravo na udio u svim dodatnim prihodima od licenci koje se ostvaruju kroz ovo pravo. Dodatno, izričito se isključuje zaštita hiperveza kao i pojedinaca - njihovo pravo na dijeljenje veza (linkova) ostaje netaknuto.

>> Pogledajte konferenciju za medije o slučaju tužbe HND-a od strane HRT-a

Bojanje stana
PROLJETNI RADOVI
Osnovni "šljakerski" pribor za ličenje zidova koji bi svi trebali imati doma
PBZ
#OSTAJEMDOMA
Plaćaj račune i upravljaj svojim financijama online: savjeti za organizaciju bez odlazaka u poslovnicu banke
  • benediktus:

    To je kao da smetlari traže žaštitu od prekapanja po kontejnerima? Možda je to i u redu. Kopanjem po smeću širi se smrad.

  • Deleted user:

    Autorska prava moraju se štititi! Bezvlašće traje valjda 50 godina? Pogledajte samo kako se "krekira" informatika i programi za profesionalnu upotrebu bez da se kupuje njihova upotreba? Pa muzika!?