Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Presude Gotovini, Markaču i Čermaku izriču se tek u veljači?

Prebacivanje tog roka za veljaču uklapa se u haaške okvire jer je sucima za taj posao bilo potrebno od dva do šest mjeseci
29. studenoga 2010. u 22:30 56 komentara 7 prikaza
Ante Gotovina
Foto: screenshot HRT

Presude hrvatskim generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču neće biti poznate, kako se očekivalo, u prosincu, odnosno do ovog Božića. Neslužbeno se, iz haaških i izvora obrane generala doznaje kako je izglednije da će se presude znati u veljači 2011. godine.

Premda je predsjednik suda Patrick Robinson još prije više od mjesec dana, za usmenog izvješća pred UN-om, bio najavio izricanje presude trojici hrvatskih generala u prosincu, vjerojatnije je da će to tročlano sudsko vijeće ipak učiniti s "pomakom" od dva do tri mjeseca.

 Predsjednik sudskoga vijeća Alphons Orie nije se do sada javno izjašnjavao o roku do kojega će suci donijeti odluke o presudi, a u Haagu se već tjednima nagađa da "sucima treba još vremena". Suđenje generalima, inače, završeno je još u rujnu ove godine i računalo se da bi presude bile poznate do kraja godine. Premještanje tog roka u veljaču, međutim, uklapa se u haaške okvire i rokove za izricanje presuda, jer je sucima do sada za taj posao bilo potrebno od najmanje dva pa sve do šest mjeseci od završetka postupka u sudnici.

Zbog čega se predsjednik suda Robinson bio "preračunao", znaju samo suci u sudskom vijeću.

Obrane i generali tako će se, čini se, morati strpjeti još tri mjeseca do izricanja presuda. Gotovina je u pritvoru već gotovo pet godina, a Čermak i Markač su u Scheveningenu proveli dosad više od tri godine.

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
 • -obrisani-:

  Hrvatske genrale ce osuditi u zamjenu za ZAVRSETAK HRVTSKIH PREGOVORA SA EU-Hrvatsku ce nagraditi sa EU koja vec prpada a generale ce na Robiju:....provjereno.....

 • Ugo Kajvez:

  29.11.2010. u 22:36h mali-murat . vjerojastno će onda biti sranja ............

 • Avatar bok
  bok:

  @Kamocemo:imamo tvoj IP...