Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BRANKO CARATAN:

'Presuda za genocid neće puno utjecati na odnose sa Srbijom'

Branko Caratan
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
02.02.2015.
u 08:19

Dugoročno gledano, postoji realni interes za suradnjom, rekao je Caratan

Presude u tužbama Hrvatske i Srbije za genocid, koje će Međunarodni sud u Haagu sutra objaviti, neće puno utjecati na odnose dviju država, rekao je politolog i diplomat Branko Caratan u jutrošnjoj emisiji "U mreži prvog" Hrvatskog radija.

– Presuda će biti element koji će otići u povijest, ali mislim da sudska presuda zapravo ne može biti povijesna ocjena, ona je puno šira, sveobuhvatnija i u međunarodnoj javnosti već postoji – tko je počeo rat, tko se kako ponašao u ratu... Presuda neće puno utjecati, utjecat će, prvo, na detalje, a drugo, realni život ide mimo toga. Može utjecati kratkotrajno na odnose Hrvatske i Srbije jer će svaka strana voditi računa o unutarpolitičkoj reakciji na presudu, ali, dugoročno gledano, postoji realni interes za suradnjom, on je i ekonomski, jer postoji razvijena trgovina, i politički, Hrvatska je zainteresirana za stabilnost, i treće, s perspektivom ulaska Srbije i drugih zemalja u EU i to je jedan od elemenata koji upućuje na potrebu suradnje i zaobilaženja ovih incidentnih situacija – rekao je Caratan.

Međunarodni tajnik HDZ-a i šef predsjedničke kampanje Kolinde Grabar-Kitarović Miro Kovač, gostujući u istoj emisiji, podsjetio je kako je Njemačka isplatila Francuskoj ratnu odštetu, ali te zemlje i dalje imaju partnerski odnos pa su tako mogući i dobri odnosi Srbije i Hrvatske iako Hrvatska treba ustrajati na rješavanju ratnih pitanja.

– To je zdrav element za zdrave odnose – rekao je Kovač.

Stručnjak za geopolitiku Vlatko Cvrtila rekao je da će odnosi Hrvatske i Srbije sljedećih desetak godina ostati između toplog i hladnog, čak i nakon ulaska Srbije u EU, jer na srpskoj strani ne postoji konstruktivna politika koja bi uvidjela što se događalo zadnjih 20-ak godina, pogotovo zato što Srbija, kako je rekao, nije potpuno na europskom putu.

Kovač je obranio izjavu Kolinde Grabar-Kitarović o tome da su za nju i Srbi po nacionalnosti zapravo Hrvati. Rekao je kako je Nicolas Sarkozy izjavio da je mađarskog i židovskog podrijetla pa je svejedno bio francuski državnik.

– Ta izjava je bila plemenita, inkluzivna, integrirajuća – rekao je Kovač, dok je Cvrtila rekao kako su srpske reakcije na izjavu bile izvan konteksta.

Komentara 11

AM
amky1
09:06 02.02.2015.

Ne znam zašto mi toliko vremena trošimo na njih i na pojedince koji zadovoljavaju svoje potrebe pokušajima širenja bratstva i jedinstva.

SA
sablja810
09:03 02.02.2015.

Presuda ce biti, nikakva. A od susjeda treba BiH i Albanija u EU, drugi tesko. To su izgledi za buducnost. Sljedecih 10 godina nema ulaska u EU, sto je prilika za RH.

TT
tik tak
09:12 02.02.2015.

Ništa od naše tužbe, ali niko pametan od nje nije ništa niti očekivao jer je naš Predsjednik Josipović odradio sve što je trebao da ta tužba ne uspije.Valjda će sad i Srbija ispuniti svoje obečanje pa ga više neće ucjenjivati a bit će zadovoljna i supruga!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije