Naslovnica Vijesti Hrvatska

Presuda Prliću i drugima na Haaškom sudu 29. svibnja

Šestorku iz Herceg-Bosne tereti se za udruženi zločinački pothvat s ciljem stvaranja "Velike Hrvatske"
15. travnja 2013. u 10:45 0 komentara 24 prikaza
jadranko prlić
Foto: Anto Magzan/PIXSELL

Haaški sud zakazao je izricanje presude bivšim visokim dužnosnicima Herceg-Bosne Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću za 29. svibnja. Prva optužnica podnesena je 2. travnja 2004. godine, a optuženici su se predali 5. travnja. Na prvom pojavljivanju na sudu 6. travnja izjasnili su se nevinima. Suđenje je počelo u travnju 2006. godine, a završeno je u siječnju 2008., dok su završne izjave pročitane u veljači i ožujku 2011.

Šestorka je optužena za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine kao što su ubojstvo, silovanje, seksualno zlostavljanje, uništavanje vlasništva, zatvaranje, deportacija i prisilno seljenje Bošnjaka i drugih nehrvata u razdoblju od 1992. do 1994. godine. Tereti ih se za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu s ciljem vojnog podčinjavanja, trajnog uklanjanja i etničkog čišćenja Bošnjaka i drugih nehrvata u Herceg-Bosni kako bi stvorili "Veliku Hrvatsku". Optužnica je usmjerena na zločine počinjene u Prozoru, Gornjem Vakufu, Jablanici, Mostaru, Ljubuškom, Stolcu, Čapljini i Varešu.

Prlić je kao predsjednik HVO-a i premijer Herceg-Bosne bio jedan od najvažnijih dužnosnika među bosanskim Hrvatima u to vrijeme, navodi Haaški sud. Stojić je bio šef HVO-ova ministarstva obrane, dok je Praljak kao visoki časnik Hrvatske vojske, pomoćnik ministra obrane i predstavnik hrvatskog Ministarstva obrane u HVO-u imao važnu ulogu u osiguravanju oružja i streljiva za HVO. Petković je kao načelnik Glavnog stožera HVO-a i zamjenik glavnog zapovjednika HVO-ovih snaga imao de jure i/ili de facto nadzor nad oružanim snagama Herceg-Bosne, a Ćorić je bio zapovjednik vojne policije. Pušić je bio nadležan za zamjenu zarobljenika i bio je predsjednik komisije nadležne za sve HVO-ove zatvore.

>> Još nije gotovo: Hrvatska može biti osuđena kao agresor na BiH

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.