Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vojin Dimitrijević:

\'Presuda Mladiću neće ojačati tužbu Hrvatske protiv Srbije\'

Ratko Mladić, suđenje, Haag (1)
Screenshot
17.05.2012.
u 21:34

- Umješanost države u genocid dosta je teško dokazati. Kad je riječ o drastičnom slučaju kao što je Srebrenica, Međunarodni sud pravde nije mogao dokazati sudjelovanje Srbije i SR Jugoslavije - kaže Dimitirjević.

BEOGRAD - Male su šanse, kako sada izgleda postupak Ratku Mladiću, da bi moguća presuda Haaškog tribunala njemu za genocid mogla ojačati tužbu Hrvatske protiv Srbije zbog genocida pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu, a još manje inicirati novu tužbu Bosne i Hercegovine, imajući u vidu da bi u to morala kao faktor odluke biti uključena i Republika Srpska - rekao je za beogardski dnevnik profesor međunarodnog prava i direktor Beogradskog centra za ljudska prava Vojin Dimitrijević.

Zamoljen za komentar stava Tužiteljstva Haaškog tribunala koje u Mladićevoj optužnici navodi da je bilo i drugih lokacija u BiH na kojima su počinjeni zločini \"ravni genocidu i to i nad Hrvatima\", Dimitrijević navodi kako još nije poznato na koje sve lokacije tužitelj Serge Brammertz misli.

Prema njegovom mišljenju sve će to svesti na Prijedor, ali ostaje otvoreno da li će se, obzirom na razmjere zločina, izbor žrtava, drastičnost i druge razlike u odnosu na Srebrenicu, moći dokazati genocid dodajući kako je upitno hoće li sud takvu optužnicu prihvatiti. Dimitrijević podsjeća kako je uloga Haaškog tribunala utvrditi individualnu odgovornost za zločine i da je genocid jedini zločin u koji mogu biti umiješane i države, a o tome presuđuje Međunarodni sud pravde.

- Umješanost države u genocid dosta je teško dokazati. Kad je riječ o drastičnom slučaju kao što je Srebrenica, Međunarodni sud pravde nije mogao dokazati sudjelovanje Srbije i SR Jugoslavije, iako je utvrđeno kako su zločin počinile snage Vojske Republike Srpske. Malo je vjerojatno da bi tako nešto - umiješanost Srbije - mogla dokazati za zločine nad Hrvatima u Bosni. Osim toga, država Hrvatska zastupnik je svojih građana na svome teritoriju, dok Hrvate u BiH, zastupa država BiH - pojašnjava Vojin Dimitrijević.

Komentara 46

OB
-obrisani-
22:22 17.05.2012.

to vam je taj srpski general koji se posrao od straha kad je murija dosla po njega, a dosli su samo 3 murjaka,za pojasom je imao dva napunjena pistolja i nije imao hrabrosti uoptrijebiti ih-ni na sebe ni na muriju, na pitanje novinara srbijanskog blica: da li je istina da se mladic onecistio/posrao prilikom hapsenja-glavni sudac u srbiji za ratne zlocine odgovara sa DA.

TO
Toni50
22:45 17.05.2012.

\'Presuda Mladiću neće ojačati jadnu slabu nikakovu tužbu Hrvatske protiv Srbije\' Presuda Gotovini neče utijecati na tužbu Srbije za ratne zločine njihovih neprijatelja !

AB
A.B.
21:36 17.05.2012.

reko da se mladic mozda nije rasplakao? ali nije... ne moze zvijer \"bre\" da place...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije