Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zagrebački Županijski sud
Povratak na članak

Tomislav Merčep nepravomoćno osuđen na pet godina i šest mjeseci zatvora

Merčep svoje podređene nije spriječio u mučenju i likvidaciji civila, odnosno nije učinio ništa kada je saznao za zločine

Komentari 271

DU
Deleted user
14:09 12.05.2016.

Žalosno je da se branitelji osuđuju,a četnici mirno šetaju po hrvatskoj i dobivaju poslove u drž.službi i u saboru i ministarstvima.

VL
U1
ursus_1212
14:11 12.05.2016.

Oprašta se titu a merčepu ne ? Zar odgovornost za bilo čiji život ne povlači osudu? a mi šetamo ulicama i trgovima maršala krvnika Hrvata.

VL
Avatar majmunranko
majmunranko
09:06 12.05.2016.

Očekujem standardnu udbašku presudu, dakle Merčep će biti osuđen, iako nije dokazano čak ni to da je bio zapovjednik, nego su dokazali da je bio "autoritet". Nešto sasvim novo u kaznenom pravu, uostalom tako su udbaški sudovi osudili već nebrojeno puno Hrvata, primjenom tehnike "paralelnog lanca zapovijedanja", po kojoj odgovoran nije onaj tko zapovijeda, nego onaj za koga se zaključi da je imao "autoritet".

VL
KU
kunigunda
14:12 12.05.2016.

ha ha ha manolić ,udbaš i stari likvidator optužuje heroja domovinskog rata , dok je merčep branio domovinu ovaj drugi ju je pljačkao i siromašio i radio nam o glavi ,, stara guja u hrvatskom srcu da ne povjeruješ merčepp ima i pravo žalbe neće to samo tako proći gamad udbaška badava vam sve doći ćete i vi na red, a stara zmija već ima jednu nogu u jami lice božje neće vidjeti kako je živio tako će mu i duša dobiti zasluge

VL
LU
lukivoda
14:21 12.05.2016.

tereti ga prvi udbaš hrvatske Manolić pa to da čovjek ne povjeruje ko nam djeli pravdu zato samo lustracija može spasiti hrvatsku od ovih zloduha crvene udbaške prošlosti

VL
IV
ivan968
14:12 12.05.2016.

A sto ne sude Manolica i ostale partizansko-udbaske zlocince?Samo pitam!

VL
Avatar HerojUlice
HerojUlice
14:22 12.05.2016.

a ratni gradonacelnik vukovara nam je u saboru, kakva smo mi nula od naroda.....

VL
MA
Manolo46
14:33 12.05.2016.

Trebali ste vi tog vašeg krunskog svjedoka Manolića posjesti na klupu za optuženike. Ratni zločin ne zastarjeva, a njegovo ubijanje civila u šumi kod Bjelovara je klasičan ratni zločin.

VL
TA
tajgan
14:31 12.05.2016.

hah, koliko bi tek trebali dobit kileri sa Hude jame ,teznog, gračana,.......

VL
KU
kupatilo
14:27 12.05.2016.

neopravdavam nijedan zlocin al cinimise opet se pise ista povjest.Jedinismo mi krivi i osudjeni.

VL
Avatar comparator
comparator
15:05 12.05.2016.

Ono što znam o Merčepu je pozitivno ali o njegovim postrojbama i koje je veze stvarno kao zapovjednik imao ne znam . Sumnjam kako je zapovjedao nekim postrojbama za koje se sada tereti jer dobro znam kako su naivnost ljudi koristili kosovci i udbaši za stvaranje slike o braniteljima pa je bilo moguće u te samozvane postrojbe ubaciti provokatore . Zato vjerujem u još jednu osvetu Merčepu zato što se je usprotivio pasivnoj obrani od okupatora koja je imala ideju pokoriti Hrvatsku u onoj mjeri kako bi ju lakše ponovo uveli u Jugoslaviju. Danas je to teško dokazati ali onda je bilo rizično pružiti otpor neprijatelju jer smo riskirali dobiti metak s leđa od kosovaca udbaša i komunista .

VL
TR
trnava
14:55 12.05.2016.

Stavi li se na stranu činjenicu jeli T. Merčep kriv ili nije ovakve stvari ne smiju se tretirati pojedinačno i izolirano jer se kao takve nisu ni zbile nego ih treba gledati u punoj kompleksnosti tadašnjih događanja, odnosno u integralnom ratnom kontekstu. S jedne strane imamo slučaj hrvatskog čovjeka koji je ratovao na hrvatskoj strani, koji je možda počinio ono što se ni u ratu ne smije učiniti i on takav doživljava pravnu osudu, opću javnu, medijsku i političku difamiju. S druge strane imamo primjer čovjeka (Stanimirović, ali i drugi) koji je u istom ratu aktivno sudjelovao protiv Hrvatske, protiv uspostave hrvatske države, dakle protiv T. Merčepa, protiv hrvatskog suda koji Merčepa osuđuje, protiv hrvatskih medija koji o ovome pišu, protiv hrvatskih političara, političkih stranaka i politika onih političara koji s gnušanjem izgovaraju prezime Merčep. On nije suđen ni od suda, ni od medija, ni od politike. Dapače, dobija cijenjeno i unosno mjesto u Hrvatskom saboru, onom istom kojeg nije priznavao i ratom mu se suprotstavljao. Dva suprotstavljena čovjeka u istom ratu - svoga optužiš, ocrniš i osudiš, a protivnika pomiluješ, poštediš svake osude i kroz Hrvatski sabor i politiku nagradiš ogromnim političkim i financijskim apanažama. O tempora, o mores - rekli bi stari Latini. Nisam siguran, bi li itko, da se sada baci na pretraživanje cjelokupne svjetske povijesti od prapočetaka do danas, našao i približno sličan slučaj. Tko se usudi tvrditi da Hrvati nisu bar po nečemu jedinstveni u svijetu.

VL
PI
pinichi
15:04 12.05.2016.

Pune ulice raznih Stanimirovića, Leskovaca, Džakula i drugih četničkih zlikovaca, ubojica, silovatelja, piromana, pljačkaša svih vrsta. Isto je s Titinim zlovcima, udbašima, kosovcima, i sličnima. Njima ništa, ali se zato osuđuju domoljubi bez pravih dokaza. Kakve to jadne tužitelje i sudove imamo?

VL
TA
tajgan
14:29 12.05.2016.

je li ovo osuda na iskazu jože manolića,"majke mi udbokomunistice"

VL
EN
enigma898
14:53 12.05.2016.

Nešto ovakvo postoji samo kod nas Hrvata, pa nije ni čudo što smo koliko ono stoljeća bili bez države, vlastite branitelje danas progonimo i osuđujemo kao teroriste zato što su ubijali četnike, neprijatelje i špijune. Baš se pitam kad će naše krivosuđe pokrenuti postupak protiv članova bivše Vlade radi suradnje sa terorističkim organizacijama, pa da vidimo koliko su kazne propisane Kaznenim zakonom.

VL
ME
medjimurje
15:12 12.05.2016.

Znaci onako skraceno , Seselj je nevin za Vukovar , Ovcaru , Skabrnju A Mercep je kriv sto nije sprijecio svoje podredjene bla bla bla ... Treba drugove iz DORH-a i Suca poslati u Vrapce na ispitivanje .

VL
GR
grabice
17:43 12.05.2016.

Svatko onaj tko je ubio razoruzanog vojnika civila ili ne daj boze dijete jeste zlocinac makar bio i moj otac.

VL
HA
Hancov
15:14 12.05.2016.

Jako zalosno nista vise ne razumijem u Borovu cetnici su iz zasjede sa krovova kuca ubijali policajce I onda koji naisu bili mrtvi su ih izmasakrilali sa sjekirama I za to nije nitko nikada odgovarao I nitko nije zbog toga zbog toga osudjen. Uzas ovo je za plakati, nekada se pitam cija li je ovo drzava........

VL
EN
enigma898
15:09 12.05.2016.

Mihajlo Zec- suradnik KOS-a likvidiran po nalogu sa vrha... šteta što Pupovac i slični nisu Merčepu prošli kroz ruke... bilo je tu još puno materijala. Bandu koja je rušila i koja još uvijek radi protiv Hrvatske trebalo je potući do temelja. Poštene ljude nitko nije dirao! Zanimljivo kako nikad nije pisano o tome kako su završavali Srbi i Crnogorci koji su radili za Hrvate, nakon što su bili razotkriveni.

VL
JO
josipmacek
15:22 12.05.2016.

prvi komentar i jučer i danas srpski kadrovi udaljuju hrvate od portala- - zaključavanjem računa- prvi moj komentar bio je - tri tiječi te tri slatke rijeći hrvatska volim te- --napisao sam druge tri riči -PERESTROJKA POD UZBUNOM- sbog togag toga mi je srbijanas na poslu u hrvatskoj zakljućao račun-perestrojko uzalud uzbuna-

VL
« 1 2 3 4 5 6 7 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.