Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Prestajem s radom u Hrvatskoj, hvala Liniću na otvaranju očiju'

Poznati investitor Hrvoje Prpić odlučio je svoje poslovanje maknuti iz Hrvatske, na čemu se zahvaljuje ministru financija Slavku Liniću.
14. veljače 2014. u 12:06 298 komentara 81514 prikaza
Hrvoje Prpić
Foto: Marko Prpic/PIXSELL/ Facebook

Hrvoje Prpić, poslovni anđeo, suosnivač i bivši suvlasnik HG spota, objavio je na svom Facebook-profilu da prestaje s radom u Hrvatskoj i odlazi u inozemstvo. Na to ga je nagnalo sudsko rješenje kojim se odbija žalba na postupak Porezne uprave koja je, kako kaže Prpić, zablokirala sredstva na računu zbog, prema ocjeni inspektora, neispravnih računa njihova dizajnera. 

– Evo, to je to, prestajem s radom u Hrvatskoj. Ovo što imam ovdje, to ću polako rasprodati i svaku novu firmu koju ću otvarati, otvorit ću je vani. Svakom investitoru savjetovat ću da ne ulaže u Hrvatsku, a sve to ću zahvaliti g. Liniću (g. Linić zahvaljujem na otvaranju očiju). Oleg, bio si u pravu. Isprike na svim mojim izjavama da ovdje ima nade.

Oduvijek sam vjerovao da su državni službenici jadnici koji će napraviti sve samo da zadrže posao, ali imao sam povjerenja u sudstvo da će sve to ispraviti. Tako je i prije dvije godine došao porezni inspektor u Trillenium, mjesec dana sjedio i kad nije našao ništa, rekao nam je: "Ja, nažalost, nešto moram pronaći. Rekla mi je šefica da se ne vraćam dok nešto ne nađem". I onda je odlučio da su neispravni računi našeg dizajnera jer, kako kaže, nemaju JMBG (imaju OIB i zakon kaže da je dovoljan OIB, ali on je rekao da moraju imati i JMBG). Na našu izjavu da je glupost to što radi, odgovorio nam je: "Znam, ali ja moram nešto naći. Gledajte, vi se žalite na presudu, a ja se neću žaliti na žalbu pa ćete to riješiti na sudu".

Iako sam bio ljutit, rekao sam sam sebi: "Državni službenici su bijednici, ali zato postoji sud da to ispravi". I, naravno, uložili smo žalbu i čekali na rješenje. Porezna je, naravno, u međuvremenu zablokirala sredstva u visini PDV-a tih računa (60-ak tisuća kn).

Danas stiže rješenje suda u kojem kažu da se žalba odbija i da PDV koji je dizajner UPLATIO u proračun ostaje u proračunu, ali da ga mi ne možemo koristiti jer dizajner nije ispravno napisao račun. Nije bitno ni to što je on ispravio račun da odgovara nekom službeniku (ne i zakonu jer je zakonu odgovarao otpočetka). I ne samo to, nego mi zaračunavaju kamate na PDV koji su držali kod sebe pa sve do današnjeg dana. Kamate na novac koji su čuvali da mi ga netko ne ukrade?

Ako sve bude u redu s Trilleniumom, očekujemo ulaganje od dva milijuna eura i vjerujte mi da ću učiniti sve da nijedna kuna ne dođe na ovo tržište. Ako će i biti programera iz ove male, korumpirane državice, morat će se preseliti u neku drugu jer ja ovdje više ne radim – napisao je Prpić. 

>> 'Poduzetniku su uspjeh i posao važniji od godišnjeg odmora'

Porezna: Računi ne sadrže sve elemente propisane zakonom

O Prpićevoj izjavi izjasnila se i Porezna uprava.

"Nadzorom i provjerom računa kod navedenog poreznog obveznika utvrđeno je da računi ne sadrže sve elemente propisane člankom 15. stavkom 3. Zakona o porezu na dodanu vrijednost (ime i osobni identifikacijski broj poduzetnika koji je obavio uslugu) te je na istima bio iskazan matični broj obrta, umjesto obaveznog osobnog identifikacijskog broja. Sukladno članku 8. stavku 1. Općeg poreznog zakona (NN 147/08; NN18/11) porezno tijelo ima obvezu kao poreznu tajnu čuvati sve podatke koje porezni obveznik iznosi u poreznom postupku te sve druge podatke u vezi s poreznim postupkom kojima raspolaže", stoji u priopćenju Porezne uprave.

Boris Rogoznica
REKAO DA JE NE POZNAJE
Boris konačno progovorio o aferi: 'Žao mi je što sam povrijedio najmilije'
Najljepše destinacije za zaljubljene u Zagrebu i okolici
Grad s milijun srca
Nadomak ruke: Najljepše destinacije za zaljubljene u Zagrebu i okolici
 • Deleted user:

  Pogodak u sridu !! država kućnim prijateljima i partijskim kolegama oprašta stotine miliona kuna duga a ganjaju firme zbog zareza ili 3 kune viška u blagajni ..strašno

 • chemica:

  Znam i ja jednog koji je tako puko pa sve rasprodao i vratio se nazad u Njemačku zbog terora inspekcije. Pet puta je sve bilo uredu, a šesti put "pronađu" da prostor više ne odgovara zakonskim uvjetima jer se promijenio ... prikaži još! pravilnik (!?) i odrežu ti kaznu od dvadesetak tisuća kuna. Tužiš ih reda radi jer znaš da si u pravu, a u isto vrijeme staviš ključ u bravu ( pošalješ desetak ljudi na burzu) i zbrišeš iz ovog "raja na zemlji" koji više sliči devetom krugu Pakla. Kako je bilo pod HDZ-om, tako je i pod SDP-om. Nema neke razlike. Državni službenici se ponašaju kao mali bogovi. U Njemačkoj nije tako pa čak ni u Sloveniji. Da, ali to je Evropa. Ovdje je pak samo na papiru. U stvarnosti je i nadalje brdoviti Balkan.

 • Avatar Robert28
  Robert28:

  USKOK i DORH bi se trebali baviti poreznim teroristom Linićem, a i USKOK-om i DORH-om bi se ne netko trebao baviti jer su sluge SDP-a koje se obračunavaju sa svima koji su trn u oku Milanoviću. Ovaj teror, strah i ... prikaži još! prijetnje koje provodi Milanović pa i ministri poput Jovanovića i Linića koji zloupotrebljavaju institucije i represivni aparat uništava Hrvatsku i njeno gospodarstvo.