Naslovnica Vijesti Hrvatska

Prešli 118 kilometara u potrazi za Francuzom

Poziv su naši spasioci dobili devet dana od dojave nestanka Francuza, ali unatoč trudu nisu ga uspjeli pronaći
24. kolovoza 2016. u 09:00 1 komentara 577 prikaza
HGSS
Foto: HGSS
Pogledajte galeriju 1/5

Četiri spasioca, članova Hrvatske gorske službe spašavanja, četiri su dana u Crnoj Gori tragala za nestalim francuskim državljaninom.

Međunarodna je to akcija kojoj su se priključili kako bi svojim iskustvom, ali i potražnim psima, koje crnogorski spasioci nemaju, ubrzali potragu na planini Vrmac iznad Starog grada Kotora.

HGSS JASNO I GLASNO HGSS poslao poruku političarima: 'Veselimo se što nas pratite, ali...' HGSS ovci upozorili na vozača koji im je zatvorio prilaz 'briga njega' Nepropisno parkirao auto pa 'završio na internetu...HGSS: Direktno su ugroženi ljudski životi HGSS Junaci našeg doba Anđeli spasa: HGSS je dokaz da humanost još nije mrtva

Potraga uz pse

Francuski se planinar izdvojio iz grupe. Njegovi prijatelji kazali su da nikad ne napušta označene staze kada se izdvoji za vrijeme planinarenja, no on se nije vraćao. Akcija je pokrenuta, no već u samim počecima znalo se – potraga će se odužiti jer planinar uza se nije imao mobitel, a vrlo brzo ustanovilo se da nije imao ni dovoljno vode ni svjetiljku. Poziv su naši spasioci dobili devet dana nakon dojave o nestanku Francuza te u akciju krenuli s četiri psa. 

– Usmjerili smo potragu po zadnjim informacijama, no odmah je bilo jasno da je riječ o teškoj i nepristupačnoj planini. Cijelo to područje obuhvaća tri tisuće hektara. Od samoga početka imali smo pomoć vatrogasne jedinice Kotor, članova službe zaštite i spašavanja, a korišten je i helikopter MUP-a Crne Gore – kazao je Neven Putar, dugogodišnji član Gorske službe spašavanja. Ipak, za četiri dana provedena na terenu u Crnoj Gori, na kojem su propješačili 118 kilometara, nestalog francuskog državljanina nisu pronašli.

Temelji za buduću suradnju

– Toliku kilometražu ne bismo uspjeli prijeći da nije bilo naših potražnih pasa kojih nemaju spasioci u Crnoj Gori. No problem na terenu stvarale su velike vrućine. Potragu smo morali odgađati za rano jutro ili noćne sate jer vrućine ne odgovaraju psima – objasnili su spasioci. Unatoč velikom trudu i pretraženim planinarskim stazama i putovima, nisu uspjeli. A potragu su nastavili crnogorski spasioci. 

– Odlučeno je da se potraga nastavi smanjenim intenzitetom do novih korisnih informacija, a do tada je sa svim sudionicima potrage napravljena analiza dosadašnjeg tijeka potražne akcije. Sa svim je službama na terenu ostvarena odlična suradnja, čime su postavljeni temelji za buduću suradnju – poručili su članovi GSS-a.      

>>Dirljiva poruka HGSS-ovaca: 'Hvala za sve akcije u kojima je sudjelovao i gdje nam je pomagao'

Lesnina roštilj
PROLJETNE RADOSTI
Došlo je proljeće, a mi smo se uputili u potragu za novim roštiljem

A1 izdvaja za Vas

  • Avatar nekakav
    nekakav:

    nek narod plaća za avanturističke egzibicije. nikad se nikome ne smije to naplatiti, lakše je iz poreza to financirati. još da država počne plaćati autokasko, i moći ćemo reći da država ispunjava svoje temelje zadaće i da je na korist ... prikaži još!st građanu. i zdravstvo neka država plaća.