Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Međunarodna akcija HGSS-a

Prešli 118 kilometara u potrazi za Francuzom

HGSS
Foto: HGSS
1/5
24.08.2016.
u 09:00

Poziv su naši spasioci dobili devet dana od dojave nestanka Francuza, ali unatoč trudu nisu ga uspjeli pronaći

Četiri spasioca, članova Hrvatske gorske službe spašavanja, četiri su dana u Crnoj Gori tragala za nestalim francuskim državljaninom.

Međunarodna je to akcija kojoj su se priključili kako bi svojim iskustvom, ali i potražnim psima, koje crnogorski spasioci nemaju, ubrzali potragu na planini Vrmac iznad Starog grada Kotora.

Potraga uz pse

Francuski se planinar izdvojio iz grupe. Njegovi prijatelji kazali su da nikad ne napušta označene staze kada se izdvoji za vrijeme planinarenja, no on se nije vraćao. Akcija je pokrenuta, no već u samim počecima znalo se – potraga će se odužiti jer planinar uza se nije imao mobitel, a vrlo brzo ustanovilo se da nije imao ni dovoljno vode ni svjetiljku. Poziv su naši spasioci dobili devet dana nakon dojave o nestanku Francuza te u akciju krenuli s četiri psa. 

– Usmjerili smo potragu po zadnjim informacijama, no odmah je bilo jasno da je riječ o teškoj i nepristupačnoj planini. Cijelo to područje obuhvaća tri tisuće hektara. Od samoga početka imali smo pomoć vatrogasne jedinice Kotor, članova službe zaštite i spašavanja, a korišten je i helikopter MUP-a Crne Gore – kazao je Neven Putar, dugogodišnji član Gorske službe spašavanja. Ipak, za četiri dana provedena na terenu u Crnoj Gori, na kojem su propješačili 118 kilometara, nestalog francuskog državljanina nisu pronašli.

Temelji za buduću suradnju

– Toliku kilometražu ne bismo uspjeli prijeći da nije bilo naših potražnih pasa kojih nemaju spasioci u Crnoj Gori. No problem na terenu stvarale su velike vrućine. Potragu smo morali odgađati za rano jutro ili noćne sate jer vrućine ne odgovaraju psima – objasnili su spasioci. Unatoč velikom trudu i pretraženim planinarskim stazama i putovima, nisu uspjeli. A potragu su nastavili crnogorski spasioci. 

– Odlučeno je da se potraga nastavi smanjenim intenzitetom do novih korisnih informacija, a do tada je sa svim sudionicima potrage napravljena analiza dosadašnjeg tijeka potražne akcije. Sa svim je službama na terenu ostvarena odlična suradnja, čime su postavljeni temelji za buduću suradnju – poručili su članovi GSS-a.      

>>Dirljiva poruka HGSS-ovaca: 'Hvala za sve akcije u kojima je sudjelovao i gdje nam je pomagao'

Komentara 1

Avatar nekakav
nekakav
11:04 24.08.2016.

nek narod plaća za avanturističke egzibicije. nikad se nikome ne smije to naplatiti, lakše je iz poreza to financirati. još da država počne plaćati autokasko, i moći ćemo reći da država ispunjava svoje temelje zadaće i da je na koristst građanu. i zdravstvo neka država plaća.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije