Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zbrajaju gubitke

Prepolovljen prinos meda, pčele će jedva moći prehraniti sebe

pčele
07.07.2010.
u 16:33

Da bismo dobili poticaje, proizvedeni med moramo prodati, a njega jednostavno neće biti, kaže čelnik slavonskobrodske pčelarske udruge Stjepan Aračić.

Za stotinu brodskih pčelara ova će godina biti katastrofalno loša i bit će dobro ako po košnici uspiju dobiti i jedan kilogram. Vremenske neprilike onemogućile su, naime, da se planirane ispaše ni približno ne realiziraju, pa je od četiri planirane tek jedna djelomično realizirana.

– Zbog hladnoće i kiša paše su propale na bagremu, kestenu i amorfi (bagrencu), pa sada uspijevamo situaciju popraviti na nasadima uljane repice. No, to će jedino pomoći pčelama da prehrane same sebe, od toga pčelari neće imati nikakva prinosa. Ako neke manje količine meda možda i dobiju to će samo ugroziti opstanak pčelinjih zajednica u košnicama. Bez zaliha meda pčele zimu neće preživjeti svakoj košnici dok pčele miruju za prihranu treba kilogram meda mjesečno, s početkom proljetne vegetacije i umnožavanjem broja pčela i po kilogram dnevno. Pravi pčelar o tome mora povesti računa, da se ne dogodi da mu je zbog kilograma ubrana meda ugine zajednica od 60.00 pčela samo u jednoj košnici – kaže Stjepan Aračić, predsjednik brodske pčelarske udruge Zrinski.

Pčelari su svjesni da će i očekivana zarada izostati. Naime, već sada su prinosi smanjeni oko 60 posto, a zbog izostanka ispaše izostati će i državni poticaji, koji se vežu uz prinose.

– Poticaj od 25 kuna koji se plaća po košnici ćemo vjerojatno dobiti, ali će izostati poticaj od 1,5 kune po kilogramu proizvedenog meda. Ako pčelar sa 30 košnica iz svake dobije desetak kilograma meda, a po svakom kilogramu 1,5 kunu poticaja, lako je izračunati bez koliko će poticaja svaki pčelar ostati ove godine. Jer, da bismo poticaj dobili proizvedeni med moramo prodati. Kako smo sav med iz ranijih godina prodali i ove godine prinosa neće biti, u zimu ćemo moći samo zbrajati troškove – zaključio je Stjepan Aračić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije