Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SDP IZGURAO HDZ S TRONA

Preokret na valu Milanovića, ali i zato što HDZ nije bio 'dobar gubitnik'

Milanović - Plenković
Foto: PIXSELL
1/5
13.01.2020.
u 11:20

Vrijeme je za paljenje alarma, jer ostane li HDZ neaktivan u konsolidaciji stranke i sljedećih 4 do 5 tjedana, moglo bi biti prekasno za zaustavljanje oštrijeg trenda pada rejtinga.

Prvi put nakon četiri godine ankete pokazuju da je HDZ izgubio pobjednički tron te da je na njegovo mjesto uskočio SDP. Vladajućem HDZ-u takvo što se zadnji put dogodilo u vrijeme završne krize oko bivšeg predsjednika stranke Tomislava Karamarka, kojega je eksperimentiranje s preslagivanjem Oreškovićeve vlade stajalo pada te vlade i na kraju ga prisililo na davanje ostavke s mjesta predsjednika stranke.

Od tada počinje uspješno vladanje i upravljanje strankom Andreja Plenkovića koji dobro brodi prvih godinu do dvije mandata. Kriza počinje unutarstranačkim gloženjem i sukobima zbog Plenkovićeve taktike micanja savezništva s mostovcima, pa onda posljedično i predstavnicima konzervativnijeg krila stranke. Sve to, nakon dvije godine koaliranja s HNS-om i Bandićem, rezultiralo je porazom HDZ-ove kandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović u trci za novi mandat te pobjedom Zorana Milanovića, kandidata ljevice. No, kandidata koji je uspio zadobiti protestno povjerenje i manjih dijelova hrvatskog desnog centra te je tako i uspio prijeći 50% glasova birača. Svemu je pomogao i neizlazak dijela Škorinih birača, pa je i to smanjilo bazen potencijalnih glasova desne kandidatkinje.

Video - Životni put Zorana Milanovića

U točnost anketa, naravno, imamo pravo uvijek sumnjati, no pokazalo se da uglavnom anketari dobro gađaju – trendove. A ovdje se radi upravo i o tome, da je trend pada povjerenja u HDZ i rasta povjerenja birača u SDP zadržan te je tako u siječnju 2020. došlo do tog velikog (anketnog) preokreta.

Ono što se sada događa u biračkom tijelu Hrvatske normalna je i očekivana reakcija, gdje se nastavljaju odjeci pobjede Milanovića, a poraza Grabar-Kitarović. Ti rezultati i dalje odjekuju i multipliciraju se i zbog čudne pasivnosti HDZ-a, koji se nije pokazao "dobrim gubitnikom". Odnosno, iz stranke nisu javnosti prezentirani stvarni razlozi gubitka predsjedničkih izbora.

Naprotiv, prve reakcije bile su potpuno pogrešne i prebacivale su krivicu na "vanjski faktor", Miroslava Škoru i njegove "zavedene", a "bratske" birače, a vlastite slabosti tek su rijetki pojedinci iz vrha stranke spominjali. HDZ i dalje nema pravog stratega koji bi akciju stranke sada usmjerio na isticanje pravih razloga što stranka nastavlja kliziti naniže (gubitak potpore desnog centra), a potom prilagodio stranku na malo desniji ton, što bi, procjenjuju mnogi, brzo vratilo dobar dio izgubljenih birača. HDZ je, naime naviknut na postojanje i stranačke desnice, ne tek svođenje na pustaru tzv. stranačkog centra.

U tom strateškom prilagođavanju vjerojatno bi se brzo iskristaliziralo i to da je pravi HDZ-ov strateški suparnik SDP, a ne Škorina politička opcija koja još nije ni stvorena, a njen razvoj ionako ovisi o ponašanju i strateškom pomicanju HDZ-a. Ostane li status quo, Škorina alternativna platforma desnog centra i desnice sigurno će jačati.

Milanović - Plenković
1/8

Vladajući su već propustili "zalijepiti" šefa SDP-a Davora Bernardića nakon njegova "nadahnutog" i govora koji je izazvao dosta sablazni u pobjedničkoj noći, gdje je vremenski natkrilio i pobjednika Milanovića. Napad na SDP-ov stranački vrh vjerojatno bi bio dobar potez HDZ-a s obzirom na to da Bernardić, nakon prebacivanja Milanovića na Pantovčak, opet ostaje sam sa sobom i Milanović mu više neće biti u poziciji "držati svijeću" i dizati rejting stranke jer ima, kao predsjednik države, obvezu formalnog izlaska iz SDP-a.

Kada bi HDZ imao dobrog stratega, onda bi zaključili da valja iskoristiti i opće mišljenje kako bi u budućnosti, nakon parlamentarnih izbora, eventualno postavljanje Bernardića na funkciju hrvatskog premijera bio "dobar vic". Štoviše, Milanovićevi pristaše u SDP-u također bi Bernardića na premijerskoj funkciji doživjeli kao vic, pa to još jača apsurdnu poziciju Bere koji se održao i prestali su napadi na njega uglavnom zato što se bio držao politike micanja iz javnosti i života u političkoj sjeni. No izbori su prošli, stižu parlamentarni, pa i Bernardić opet traži svoje mjesto.

Stoga, nakon što je u anketi HDZ sada prešao svoj Rubikon i počeo jače kliziti nizbrdo, vrijeme je za paljenje alarma jer, ostane li neaktivan u konsolidaciji stranke i sljedećih četiri do pet tjedana, moglo bi biti prekasno za zaustavljanje oštrijeg trenda pada rejtinga.  

Komentara 32

PR
prajdali100
12:31 13.01.2020.

Lako je SDP- u kad ima Krešu Beljaka za saveznika.S njim bi svatko imao sjajan rejting.

Avatar Strangethedreamer
Strangethedreamer
12:41 13.01.2020.

Ako Plenković nastavi s nojevskom politikom tj. držanjem glave u pijesku, HDZ-u će ostati nezaštićene guzice, ali će iz njih, ovaj put, polako isklizati sdss i hns, i vratiti se u prirodni čmar sdp-a, gdje se sad Beljak ugodno učmario. Bilo je, ne tako davno, smiješno i da zorangutan bude predsjednik Hrvatske, pa "vidi nas mama!" Sad je smješno da Bernardić bude premijer, ali daj nam vremena i ta tragikomedija će se dogoditi.

Avatar nekakav
nekakav
12:38 13.01.2020.

bitno da je u rijeci ista vlast 30 godina u komadu, i svi su tamo jako zadovoljni. izlaznost na birališta među najmanjima u zemlji, je sigurno znak da je sve u redu tamo, ne... redovito pobjeđuje sdp. i nikad nikome na pamet nije palo da je rijeka drugi zagreb, u zg bandić, ovdje ovaj komadina i obersnel 30 godina drže grad i županiju. svi napreduju, samo rijeka i okolica padaju. nekad je rijeka bila pojam, danas je jad i bijeda, grad kojeg napuštaju svi koji mogu. i nek se tamo već jednom prestanu praviti da su nevini, ispravni. jer je javna tajna da ako nisi dio komadina-obersnel kruga, da ne možeš dobiti ni bolji plac, ni ugovor sa gradom/županijom. bandiću spočitavate kakav je, a zamislite se prvo nad projektom gradnje bazena u rijeci, kolko je tamo probijen proračun projekta!! i badava vam sad uljepšavanje slike druga zokija, mi smo njega imali prilike upoznavati kroz 4 godine njegovog premijerskog mandata. po čemu ga pamtite, iskreno? opravdavati njegov totalni neuspjeh u svačemu ostavštinom hdz-a je bezveze. jer i hdz govori da rješava probleme koje je sdp napravio. ili je netko zaboravio da je svaka sdp-ova vlada odlučila ne platiti liječnike i policajce, pa su oni sudskim putem dobivali odštete u vrijeme hdz-ovih vlada? ne branim nikog, al činjenice na stolu su jasne. daleko su još izbori. baš me zanima s kojim će programom sdp izaći... obećavali su veće plaće, bolje uvjete rada... a dobili smo smanjivanje plaća, duži rad, kresanje prava... sad se raste. priznajte!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije