Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
politička institucija Njemačke

Preminuo Wolfgang Schäuble, neumoljivi njemački ministar kojeg su mrzili Grci

Wolfgang Schäuble
Reuters
27.12.2023.
u 14:15

Pola vijeka je imao ključnu ulogu u oblikovanju njemačke politike. Wolfgang Schäuble, politički autoritet, preminuo je u 82. godini.

Wolfgang Schäuble je preminuo. Pozornicu je napustila politička institucija. Otišao je strastveni političar, prodoran i s protestantskim osjećajem dužnosti. Čovjek koji nikada nije dozvolio da ga uzdrmaju porazi i udarci sudbine. Wolfgang Schäuble, rođen 18. rujna 1942. godine, bio je nešto poput otjelovljenja političke povijesti Njemačke – prvo Zapadne, a zatim i cijele zemlje. Političar Kršćansko-demokratske unije (CDU) bez prekida je bio zastupnik u Bundestagu od 1972. godine. To je rekord. U oko 150 godina nacionalne parlamentarne povijesti Njemačke to nitko prije njega nije postigao.

Za Schäublea je život bez politike bio nezamisliv. 'Ja sam zastupnik iz strasti', više puta je priznao. Upitan u jednom intervjuu kakav je osjećaj pola stoljeća oblikovati politiku u Bundestagu, Schäuble je – vjerojatno s nestašnim osmjehom, blistavim očima i vjerojatno s primjesom intelektualne ironije tipičnom za njega - odgovorio: 'Po tome se vidi koliko politika može biti zabavna.'

Wolfgang Schäuble: 'Život je nada'

Dvije prekretnice oblikovale su politički i privatni život čovjeka iz Badena: pokušaj ubojstva 1990. koji ga je prisilio na život u invalidskim kolicima te kada se deset godina kasnije morao odreći vodstva CDU-a, a s time i mogućnosti da jednog dana postane kancelar. Sin lokalnog političara CDU-a iz Freiburga studirao je pravo i ekonomiju i postao odvjetnik s doktoratom. Helmut Kohl, novoizabrani kancelar, pozvao ga je 1984. u svoj tim. Postao je šef kancelarskog ureda, a time i organizator vlasti. Nitko ga više nije mogao zaobići.

VIDEO U 82. godini je umro Wolfgang Schaeuble, veteran njemačke politike

Schäuble je 1989. postao ministar unutarnjih poslova, a pogodan trenutak ga je katapultirao u centar pažnje: nakon pada Berlinskog zida odigrao je ključnu ulogu u pregovorima o sporazumu o ujedinjenju između SR Njemačke i DDR-a. Samo nekoliko tjedana kasnije, 12. listopada 1990., jedan psihički bolesnik je na predizbornom skupu pucao u Schäublea i teško ga ranio. Otada je bio u invalidskim kolicima, paraliziran od trećeg prsnog kralješka naniže. Odustajanje? To za njega nije bila opcija. I nije se dugo dvoumio. Rekao je sebi: 'Ne mogu to promijeniti, ali dok živim – živim.' Šest tjedana nakon napada, sjedeći u invalidskim kolicima, održao je svoju prvu konferenciju za novinare.

U vrtlogu afere ilegalnih donacija CDU-u

Wolfgang Schäuble je 1998. postao predsjednik CDU-a. Kancelar Helmut Kohl više puta je naglašavao kako bi volio da Schäuble bude njegov nasljednik na dužnosti kancelara. Ispalo je, međutim, drugačije. Krajem 1999. saznalo se da je u vrijeme kancelara Helmuta Kohla bilo ilegalnih donacija CDU-u i tajnih računa u bankama. Samo nekoliko tjedana kasnije Schäuble je priznao da je za CDU od jednog trgovca oružjem primio kofer sa 100.000 njemačkih maraka. Podnio je ostavku na dužnost predsjednika stranke. Bio je to 'snažan udarac', rekao je Schäuble u jednom intervjuu.

Neumoljivi ministar

Tokom godina kada je CDU bio u oporbi (1998.-2005.) Schäuble se koncentrirao na vanjsku i sigurnosnu politiku. U tzv. „velikoj koaliciji" (CDU,CSU i SPD) koja je došla na vlast 2005. godine najprije je imenovan ministrom unutarnjih poslova, a potom je postao ministar financija. Bio je na glasu kao neumoljiv i beskompromisan u ozbiljnim situacijama. On je, primjerice, podržao zakon o sigurnosti u zračnom prometu koji je trebao omogućiti rušenje putničkih aviona koje su oteli teroristi. Prijedlog nije prošao.

Kada je bio ministar financija (od 2009.) crno-žuta koalicija (CDU,CSU i FDP) usvojila je najveći paket štednje u povijesti Savezne Republike Njemačke. Schäuble time nije naišao samo na odobravanje. Tijekom krize eura postao je neprijatelj mnogih Grka, jer je toj zemlji nametnuo strogu disciplinu štednje.

VEZANI ČLANCI 

Predsjednik Bundestaga

U listopadu 2017. Wolfgang Schäuble je postao predsjednik njemačkog Bundestaga, dakle drugi čovjek u državi. Bio je poštovan na toj dužnosti kao jedan od najboljih govornika. I kao netko tko svojim oštrim umom, dubokim razumijevanjem njemačke demokracije, ali i humorom, sjednice Bundestaga vodi kao nitko drugi.

'Strastveni parlamentarac' vjerojatno je tako pronašao svoju poziciju iz snova, a i pomirio se s makinacijama vlasti koje je često izbliza doživljavao. Također je samouvjereno silio desničarsku populističku i buntovnu Alternativu za Njemačku (AfD) na poštivanje parlamentarnih pravila – i to oštrim verbalnim kontrama, ukorima, pa i novčanim kaznama. Ali, korio je i kancelarku Angelu Merkel, onda kada bi prekoračila vrijeme koje je dobila za govor. Bio je neprikosnoveni parlamentarni autoritet. I ostao je takav – čak i kao „običan“ zastupnik njemačkog Bundestaga nakon izbora u rujnu 2021.

Izvor inspiracije i u starosti

Wolfgang Schäuble je i u starosti ostao izvor ideja i konzervativni politički vizionar. Uvijek je tražio intelektualne izazove. Početkom 2021. objavio je knjigu: 'Iskustva granica – kako rastemo kroz krize'. Knjiga je nešto kao kredo njegovog života kao političara. Ona prikazuje Schäubleovu radoznalost, strastvenu sklonost raspravama i inovacijama. Wolfgang Schäuble je i pandemiju korone vidio kao priliku da se prevlada 'učmalost' u Njemačkoj: 'Mnogi ljudi u našoj zemlji osjećaju da su potrebne promjene.'

Postoji jedna rečenica koja bi gotovo mogla biti lajtmotiv njegovog života: 'Imamo slobodu da svijet u kojem živimo učinimo boljim, da postignemo velike stvari.' Wolfgang Schäuble, koji iza sebe ostavlja suprugu Ingeborg i četvoro djece, u to je vjerovao čitavog svog života.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije