Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odlazak profesora

Preminuo prof. Ivan Prpić. 'Tvrd, odlučan, beskompromisan u svojim principima'

Ivan Prpić
Foto: VL
28.10.2014.
u 12:45

Prpić je bio politolog i profesor Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu na kojem je radio od samog osnutka tog fakulteta 1962. godine, a njegov kolega Ivan Šiber komentirao je njegov doprinos politologiji

U 78. je godini preminuo Ivan Prpić, politolog i profesor Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu na kojem je radio od samog osnutka tog fakulteta 1962. godine. 

Do umirovljenja 2006. godine studente je podučavao na kolegiju Uvod u političku znanost.

Njegov kolega i prijatelj prof. Ivan Šiber prisjetio ga se lijepim riječima.

Poznavao sam ga kao znanstvenika i kao čovjeka. U znanstvenom smislu, nisam sreo čovjeka koji je tako precizno, tako logično izvodio pojmove, određivao pojmove kao temelj svog znanstvenog rada. Za razliku od njega koji je filozof, a ja psiholog, kod njega sam uočio tu jednu relaciju između teorijske filozofije i psihologije.  Ono što je u psihologiji operacionalizacija, pokušaj da se jedan pojam svede na nivo mjerljivosti, to je u filozofiji to jedno pojmovno razlučivanje i određenje. Mislim da je u tome jedan od njegovih najvećih doprinosa na fakultetu i u politlogiji uopće te na  mlađe naraštaje, kazao nam je Šiber dodajući: 

- Zamišljam ga kao slavonski hrast. Tvrd je, odlučan, beskompromisan u svojim principima te izrazito pošten s nevjerojatnom podrškom ljudima kojima je vjerovao.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije