Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IN MEMORIAM

Preminuo dugogodišnji Večernjakov novinar i kolumnist Milan Jajčinović

milan jajčinović
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
1/3
10.11.2017.
u 10:28

Izdao je i knjigu "Od Jugoslavije do Euroslavije" u sklopu Večernjakove edicije 2013. godine. U  njoj razotkriva povijesne zablude koje prate Hrvatsku od Jugoslavije do ulaska u Europsku uniju

Nakon duge i teške bolesti u Zagrebu je jutros, u 63. godini preminuo dugogodišnji novinar i kolumnist Večernjeg lista Milan Jajčinović.

Pripadao je onoj generaciji hrvatskih novinara koji su stasali još u ona najolovnija vremena i koji je i tada i kasnije, cijelog svog života dokazivao kako se može biti novinar s karakterom i stavom, profesionalnom snagom uvijek, bez obzira na "vanjske okolnosti" i političke sustave.

Svoj novinarski karakter potvrđivao je, kao mnogi njegovi kolege i u najtežim trenucima za neovisnu Hrvatsku, kao i godinama kasnije. Milan je, kakve li simbolike takav novinar ostao do kraja, nakon što se hrvao s okrutnom i dugotrajnom bolesti koja ga je iz godine u godinu, sustavno uništavala.

Pisao je svoje kolumne i ostale tekstove čak i onda kada više, doslovno  nije bio u stanju fizički pisati. Nego je govorio i diktirao svoje misli supruzi Veri. Kada više nije mogao govoriti, onda je šaptao. Kada nije mogao više niti šaptati, onda je pronalazio nevjerojatne i čudesne načine da svoju misao prenese na papir i web Večernjeg lista.

Malo je njegovih stalnih čitatelja znalo s kakvim se naporima Milan susreće kako bi njegova kolumna "Politička šahovnica" izašla uredna, smislena i poslana na vrijeme. Premda je radio u nekoliko legendarnih hrvatskih redakcija, u Večernjem je listu proveo najduže vremena, punih 27 godina i one su bile njegove najplodnije autorske godine.

Radio je i u Vjesniku i Danasu, a u Večernjem od 1990. Objavio je tri knjige "Đavo i vodeničari" 1998., a 2012. "Korifeji lažnih istina" "Od Jugoslavije do Euroslavije" 2013. 

Rođen je 1955. u Bobovcu kod Sunje, Na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu,diplomirao je 1980., a u novinarstvu je od 1982. 

Sućut predsjednika Vlade Andreja Plenkovića obitelji Jajčinović

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je sućut obitelji Jajčinović u povodu smrti novinara i publicista, dugogodišnjeg kolumnista Večernjeg lista, Milana Jajčinovića: 

„Poštovana obitelji Jajčinović, sa žaljenjem sam primio vijest o iznenadnoj i preranoj smrti vašeg supruga i oca, gospodina Milana Jajčinovića.  Novinar i publicist, dugogodišnji Večernjakov kolumnist, svojim reakcijama na zbivanja i događaje u hrvatskom društvu pokazivao je snažan otpor nepravdi, ustrajno upozoravajući na anomalije koje nas okružuju. Odlaskom Milana Jajčinovića hrvatsko novinarstvo izgubilo je angažiranog borca za istinu. U ovim tužnim trenucima za vašu obitelj, upućujem vam izraze iskrene sućuti i dubokog suosjećanja u ime Vlade Republike Hrvatske i moje osobno.“, stoji u objavi iz Vlade RH.

 

 

Ključne riječi

Komentara 19

OT
Otto11
11:21 10.11.2017.

jedan od rijetkih suverenista u hrvatskim medijima... Pozdrav!

VJ
vjekoslavkatalina
10:53 10.11.2017.

R.I.P...obolio je izjedajuci se na sto je spala hrvatska...cisti suverenist to nije niti krio..jedan od rijetkih novinara koji ej otvoreno zagovarao neulazak u eu..te da hrvatske vlasti otvoreno kazu tko ej prijatelj hrvatske tko neprijatelj

Avatar HKNKRZ
HKNKRZ
11:32 10.11.2017.

Počivao u miru Božjem

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije