Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Preminuo posljednji živući vođa ustanka u varšavskom getu

Ustanak u getu je počeo u proljeće 1943. godine i trajao je tri tjedna, nakon čega je geto sravnjen sa zemljom a njegovi stanovnici odvedeni u koncentracijske logore.
03. listopada 2009. u 09:31 10 komentara 189 prikaza
Marek Edelman
Foto: AFP

Marek Edelman, posljednji živući vođa ustanka u varšavskom getu 1943. godine, preminuo je u petak u 87. godini života. Edelman je umro u svom domu, okružen prijateljima, priopćila je njegova prijateljica Paula Sawicka.Ustanak u getu je počeo u proljeće 1943. godine i trajao je tri tjedna, nakon čega je geto sravnjen sa zemljom a njegovi stanovnici odvedeni u koncentracijske logore. Edelman je u vrijeme ustanka imao 21 godinu, a bio je jedan od trojice zapovjednika borbenih grupa. Nakon ustanka uspio je pobjeći iz geta, a sudjelovao je i u varšavskom ustanku 1944. godine.

Nakon završetka II. svjetskog rata Edelman je ostao u Poljskoj i završio medicinski fakultet te postao kardiolog. Sedamdesetih je godina bio aktivan u Komitetu obrane radnika i sindikatu Solidarnost.

Godine 1998. dodijeljeno mu je najviše poljsko odlikovanje, Red bijelog orla.

Ikigai – razlog ili svrha, motiv zbog kojeg postojimo, a kojeg osjećaju milijuni Japanaca
ŽIVOTNI BALANS
Ikigai – japanska drevna tajna za dug i sretan život bez stresa koji bi svi trebali prakticirati
  • -obrisani-:

    1948 postavljena je spomen ploca na ulazu u Auschwitz sa brojkom od 4 milijuna PLINOM umorenih Zidova. Dolaskom demokratske vlasti u Poljsku sada tu stoji ploca sa brojkom od 1.5 milijuna, od toga 900,000- 1.1 milijun Zidova. Gdje je nestalo ... prikaži još! 2.9 milijuna Zidova????( dok se istovremeno brojka od 6,000.000 nije smanjila niti za jedan) Tajni dokumenti pronadjeni u arhivama Crvene Armije upucuju da su Njemci vodili pedantnu evidenciju svih radnih logora , sve do zadnjeg dana 17/1 1945 kad je evakuiran. Internacionalni Crveni Kriz je posjecivao Auschwitz (i ostale logore ) jednom mjesecno. Zadnji popis interniranih od strane ICK bio je u 9 mjesecu 1944. U 42 knjige iz Auschwitza upisano je ime i prezime svakog internirca, spol, starost , mjesto rodjena, ime oca i majke, vjera ,narodnost, dan dolaska i dan i sat smrti i uzrok. Knjige su bile nadopunjavane 2 puta dnevno.. Engleska historicarka,Vivian Bird, dokumentira u svojoj knjizi “Auschwitz:Finalna brojka” kako je broj umorenih PLINOM pao sa 9 MILIJUNA NA NULU. Niti jedno jedino ljudsko bice nije umoreno PLINOM u Auschwitzu . Plinske komore za tu svrhu nisu postojale.DAKLE FINALNA BROJKA 73,137 UMRLIH OD SVIH UZROKA ukljucujuci 38,031 Zidova. Ima mnogo zidovskih povjesnicara koji kazu kako su brojke zrtava mnogostruko uvecane a poneki otvoreno kazu kako se Holocaust nije dogodio. Ali ima i onih stvarno bolesnih umova.Jedan (od mnogih) je Miklos Nyizli\'s ( Doctor at Auschwitz, | Auschwitz: A Doctor\'s Eye-Witness Account, ) lazno ime i potpuni falsifikat gdje pisac navodi brojku od 25,000 unistenih Zidova DNEVNO U vremenu OD 4.5 GODINE.Bolesna lazljivka Olga Lengyel u svojoj knjizi \"Five Chiminys\" navodi brojku od 720 na sat,17,280 na dan, PLINOM( ne zaboravite da nobelovac Elli Wiesel (ukrao identitet i rad Lazara Wiesela;nikad u Auschwitzu nije bio.Fuj!) tvrdi kako ih je 12.000 dnevno spaljivano u ROVOVIMA, nigdje ni rijeci o plinskim komorama) umorenih Zidova u Auschwitzu. Povrh toga,kako ta umna bolesnica kaze spaljeno je dnevno benzinom( nije moguce spaliti niti jednog covjeka U POTPUNOSTI na taj nacin) 8,000 Zidova u rovovima.Dakle preracunato, 41 milijun Zidova , a kad se pribroje sve druge lazi o drugim logorima dobijemo grotesknu brojku od preko 100 milijuna unistenih Zidova. Mene samo zanima kako Zidove i sve druge \"ljude\" koji vjeruju tim bljuvotinama nije sram.

  • -obrisani-:

    Pisalo se i kako Kolumbo ili Hitler imaju židovsku prošlost što je jedna velika glupost, kao u slučaju Ahmedinedžada. Priča je očita podvala budući kako iranski predsjednik nema ovlast nad policijom ili vojskom pa svakako nije mogao uhititi bilo kojeg ... prikaži još!g novinara. Ukratko, u pitanju su najobičnije LAŽi karakteristične za vašu \"židovsku kulturu\", kao i rasističko vrijeđanje iranskog predsjednika.

  • -obrisani-:

    Što bi mi sada trebali plakati za njime?! Pa židovi se danas prema Palestincima u Gazi odnose na identičan način kao i nacisti prema židovima u Varšavskom getu! To znači kako se ŽZW i ŽOB mogu poistovjetiti sa Hamasom odnosno ... prikaži još!o nazvati \"teroristima\", a goleme civilne žrtve prepisati istima opravdavajući kako su ih ti teroristi koristili kao živi štit.