Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 71
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u 62. godini

Preminuo jedan od najbogatijih Hrvata poduzetnik Mirko Grbešić, vlasnik poznatih hrvatskih tvrtki

Mirko Grbešić
Foto: Zoran Grizelj
1/3
23.08.2022.
u 15:37

Grbešić je osnovao tvrtku Mepas d.o.o., a u Mostaru je  otvorio najveći trgovački centar u BiH – “Mepas Mall”. Rođen je 11. kolovoza 1960. u Širokom Brijegu.

U 62. godini preminuo je Mirko Grbešić, uspješni poduzetnik u BiH i Hrvatskoj, inače vlasnik osječke Saponije i Kandita te bjelovarskog Koestlina.

Grbešić je osnovao tvrtku Mepas d.o.o., a u Mostaru je  otvorio najveći trgovački centar u BiH – “Mepas Mall”. Rođen je 11. kolovoza 1960. u Širokom Brijegu.

1998. je za 20 milijuna njemačkih maraka kupio osječku Saponiju. Nakon toga je postao vlasnikom bjelovarskog Koestlina. Za osječki Kandit dao je šest milijuna eura te još prilično uložio kako bi se brand vratio na police i među potrošače. Uz to, preuzeo je obvezu da će do 2014. premjestiti tvornicu s postojeće lokacije i napraviti novu u osječkom predgrađu Nemetinu. Ta investicija je vrijedna 20 milijuna eura. 

2000. godine Mepas otkupljuje i tvrtku metalne proizvodnje i ugradnje Metalac iz Širokog Brijega. Grbešić je također postao vlasnikom Maraske i Brodomerkura.

2012. je u Mostaru otvorio najveći trgovački centar u Bosni i Hercegovini koji se prostire na skoro 100 tisuća četvornih metara a nosi naziv Mepas Mall. Centar je građen na način da vizualno, koncepciji i sadržajno prati sve aktualne trendove kada su u pitanju centri ovog tipa u Europi, rekao je Grbešić.

Za njegovo poslovno carstvo karakteristika je stalan ali ne prebrzi rast. Na poslovanje njegovih tvrtki kao ni na način stjecanja vlasništva nad njima, nema primjedbi ni u BiH ni u Hrvatskoj. „Poslovna politika koju vodimo na svim tržištima je jasna, legalna i transparenta, tako da ne dajemo povoda za bilo kakve špekulacije“, rekao je svojedobno.

Njegovo se bogatstvo procjenjuje na 133 milijuna kuna te ga smještaju na 15. mjesto na listi najbogatijih Hrvata.


 

 

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije