Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Robert Badinter

Preminuo čovjek koji je proglasio smrt Jugoslavije

Portraits de Robert Badinter
Foto: Herique / Perrin / Bestimage/BES
1/5
09.02.2024.
u 12:43

Badinter - odvjetnik, profesor prava na Sorbonnei i predsjednik francuskog Ustavnoga vijeća - u vrijeme raspada Jugoslavije bio je na čelu takozvane Badinterove komisije koja je u prosincu 1991. donijela mišljenje da je SFRJ u procesu dezintegracije.

Francuski pravnik i političar Robert Badinter, bivši ministar pravosuđa koji je bio predsjednik arbitražne komisije u okviru Mirovne konferencije o Jugoslaviji 1991. godine, preminuo je u petak u dobi od 95 godina, izvijestili su francuski mediji.

Badinter - odvjetnik, profesor prava na Sorbonnei i predsjednik francuskog Ustavnoga vijeća - u vrijeme raspada Jugoslavije bio je na čelu takozvane Badinterove komisije koja je u prosincu 1991. donijela mišljenje da je SFRJ u procesu dezintegracije, na temelju kojega su 15. siječnja 1992. države Europske ekonomske zajednice (EEZ) priznale državnu neovisnost Hrvatske i Slovenije u postojećim granicama.

U svojoj se dugogodišnjoj pravničkoj i političkoj karijeri zalagao za ukidanje smrtne kazne u Francuskoj, što je ostvareno 1981. godine. Židovski intelektualac i ministar u socijalističkoj vladi, čiji je otac umro u njemačkom koncentracijskom logoru, Badinter je bio meta brojnih napada francuske desnice, od kojih su neki bili obojeni antisemitizmom.

VEZANI ČLANCI:

VIDEO Veliki Putinov intervju

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije