Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Apsurd

Preminula im je kći (5), sada moraju dokazati da su njeni roditelji

Prosvjeduje na glavnom gradskom trgu zbog smrti kćeri na Rebru
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/6
05.12.2018.
u 08:53

Odlučili su, kažu, tužiti bolnicu jer traže odgovornost bolnice i liječnika koji ju je operirao, no njihov odgovor ih je šokirao

Emina Bajrić (47) i Enver Beka (55) iz Zagreba čija je kći 2016. preminula nakon operacije glave na KBC Zagreb traže odgovornost liječnika i bolnice. Roditelji su tužili bolnicu. Iz bolnice pak kažu da nisu naveli srodstvo s djetetom, pa ih nemaju pravo tužiti.

Njihova kći rodila se u 26. tjednu trudnoće. Zbog hidrocefalusa u glavi je imala pumpicu koja je višak tekućine iz lubanje odvodio u želudac. U prosincu 2015. djevojčici je pozlilo te je povraćala, piše 24 sata.

- Liječnik nam je još ranije rekao da odmah dođemo u bolnicu ako bi imala takve simptome, pa smo odmah otišli u KBC Zagreb. Nakon pregleda liječnik je ustvrdio da joj treba zamijeniti pumpicu u glavi. Do Božića je bila u bolnici na promatranju, zatim su je pustili doma i naručili za operaciju 18. siječnja 2016. godine. Tijekom boravka doma bila je vesela, brbljava i puna života. Tog dana liječnik je izašao usred operacije. Rekli su nam da je u likvoru krv te su zato prekinuli operaciju. Smjestili su je na intenzivnu njegu - prepričava agoniju mama Emina govoreći kako se malena nikad nije probudila iz narkoze.

Borba za njezin život trajala je do 17. veljače. Liječnik ih je nazvao i javio da je njihova kći preminula.

Pogledajte video: Otac preminule djevojčice prosvjeduju i traži pravdu

Odlučili su, kažu, tužiti bolnicu jer traže odgovornost bolnice i liječnika koji ju je operirao. U odgovoru na tužbu KBC Zagreb navodi kako "Tužitelji uz tužbu nisu dostavili dokaz o srodstvu s pok. Šeherzadom Bajrić, slijedom čega tuženik ističe prigovor promašene aktivne legitimacije".

Prevedeno, obitelj nije dokazala srodstvo pa ih nema pravo tužiti.

- Za ovakve postupke odgovor je atipičan. Bolnica nije dostavila nikakvu dokumentaciju. Kod ovakvih tužbi gleda se je li liječenje bilo u toj bolnici i je li bilo pogreške u liječenju ili ne. Dodatno, srodstvo roditelja s djetetom navedeno je u istoj toj dokumentaciji koju nisu dostavili, jer upravo su roditelji djevojčicu doveli u bolnicu. Sad smo dostavili sudu rodne listove svih članova obitelji iz kojih je neosporna srodnička veza među njima, no ne znam što su ovime željeli postići, osim dodatno uznemiriti tugujuću obitelj. Nisu dobili na vremenu niti je to u cijelom slučaju sporno – objašnjava odvjetnik obitelji Toni Ivandić.

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL, Ilustracija

- KBC Zagreb kao zdravstvena ustanova u obvezi je poštivati odredbe Zakona o zaštiti prava pacijenata, Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Zakona o liječništvu i odredbe drugih pozitivnih propisa kao i internih akata ustanove, te stoga nismo u mogućnosti iznositi bilo kakve podatke o pacijentima i njihovom zdravlju – odgovorili su iz ravnateljstva bolnice na upit o ovom slučaju.

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
11:18 05.12.2018.

Kakvi jazavci. Nema nikakve naznake da je bilo nepravilnosti, ko kaze da je greska doktora? Ne mogu oni bas svakoga spasiti. Sramota za covjeka.

DU
Deleted user
14:11 05.12.2018.

Tragedija kada ti umre dijete, ali teška sramota kada iz toga pokušavaš izvući kapital!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije