Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Veće plaće

Premijerova povišica za 315.000 radnika: Ovi zaposlenici su na dobitku

Vlada - sjednica
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
01.12.2018.
u 09:06

Od ulaska u Europsku uniju Hrvatsku je napustilo najmanje 300.000 građana, tvrtke su se tek nakon masovnog egzodusa trgnule i počele povećavati plaće. Na minimalcu oko 45 tisuća radnika

Iduća će godina početi s povećanjem mjesečnih neto plaća od 3 do desetak posto za 315.000 tisuća zaposlenih iza kojega stoji neka od odluka hrvatske Vlade.

Većinu dobitnika predstavljaju zaposleni u javnom sektoru kojima će u siječnju plaće porasti 3 posto, a u rujnu još 2 posto. Marićeva porezna reforma izbacila je na površinu oko 20 tisuća zaposlenih s najvećim plaćama, kojima će promjena poreznog razreda podebljati primanja za 500 do približno 1500 kuna.

U dobitnike se prometnulo i 45 tisuća radnika koji su prijavljeni na minimalac, kojima će plaća skočiti oko 250 kuna. Premijer Andrej Plenković jučer je stavio potpis na devetpostotno povećanje minimalca, što je najveće povećanje minimalne plaće u jednoj kalendarskoj godini. Minimalac skače na 3750 kuna bruto, odnosno 3000 neto za osobu koja živi u Zagrebu, a u sredinama s manjim prirezom bit će nešto veći. Premijer Plenković pohvalio se da je u njegovu mandatu minimalna plaća povećana za četvrtinu, što je doista točno, a došlo je i do promjena u načinu obračuna minimalca jer je država obavezala tvrtke da dodatno plaćaju prekovremeni rad.

Vlada solidarna

Službena statistika potvrđuje da su djelatnosti tekstila, obuće te drvna i zaštitarska industrija kao djelatnosti s najviše minimalaca u zadnje tri godine povećale primanja 14 do 26 posto te su prosječne plaće i u tim branšama preskočile 4 tisuće kuna neto. Hrvatsku je od ulaska u Europsku uniju napustilo minimalno 300.000 građana, pa su i država i poslodavci u privatnom sektoru shvatili da je povećanje plaća pitanje opstanka! Posljednje tri godine, otkako se godišnja stopa rasta BDP-a značajnije odlijepila od nule, prosječne su plaće u zemlji porasle oko 12 posto, na približno 6200 kuna.

Samo je u jednoj djelatnosti s oko 7500 zaposlenih – proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava – u tom razdoblju zabilježen pad prosječnih plaća od 7 posto. Zaštitari su, naprimjer, u tri godine digli plaće 24 posto, prerađivačka industrija 12 posto, trgovci 16 posto, građevinari 10 posto, hoteli 12 posto, restorani 18 posto... kako bi zadržali postojeće ljude i pridobili nove. Propulzivna informatička industrija također je među djelatnostima sa znatnijim skokom primanja (22%), a godišnji izvještaj o strukturi plaća iz ožujka 2017. pokazuje da Hrvatska već ima i oko 42 tisuće zaposlenih u tvrtkama i državnim institucijama čija je prosječna mjesečna neto plaća veća od 12 tisuća kuna! S takvom plaćom ugodnije je i kvalitetnije živjeti kod kuće, no takve europske plaće ima tek oko 4 posto zaposlenih. Pozivajući se na podatke Eurostata, premijer Plenković jučer je kazao da je i sada hrvatski minimalac veći od minimalca Bugarske, Litve, Rumunjske, Latvije i Mađarske, a nakon povećanja trebao bi preskočiti Češku, Slovačku, Poljsku i Estoniju.

– Poslali smo poruku da želimo dostojanstven život za građane koji imaju najmanja primanja, za nas je načelo solidarnosti izrazito bitan aspekt djelovanja – rekao je Plenković i odmah dobio packe iz poslovnih krugova. Hrvatska udruga poslodavaca tvrdi da im Vlada nije dostavila na očitovanje prijedlog Uredbe o visini minimalne plaće i konačni prijedlog Zakona o minimalnoj plaći niti je prije sjednice Vlade dostavila posljednju verziju kompenzacijskih mjera.

Olakšica ostaje

– Na temu iznosa minimalne plaće imali smo samo jedan uvodni kratak sastanak i nema govora o tome da smo na sastanku imali diskusiju o visini iznosa minimalne plaće niti je Vlada iznijela svoj prijedlog iznosa – ističe glavni direktor HUP-a Davor Majetić uz opasku da svi koji mogu dižu plaće, HUP nije protiv povećanja minimalne plaće, ali je protiv jednostranih odluka bez ozbiljnog dijaloga s realnim sektorom. Kao ustupak poslodavcima, Vlada je odlučila da će tvrtke i u 2019. plaćati samo 50 posto zdravstvenog doprinosa radnicima na minimalcu.

Svejedno, Hrvatska se prekasno upustila u bitku za čuvanje radne snage, pa nas je po iznosu prosječne mjesečne neto plaće preskočila Češka i Slovačka, Poljska nam puše za vratom, a snažan tempo rasta plaća ima i Rumunjska čije su neto plaće oko 577 eura. Bugarska, Bosna i Hercegovina te Srbija imaju prosječne neto plaće od 422 do 455 eura. Zapadne zemlje u prosjeku imaju oko i iznad 2000 eura prosječne neto plaće.

>> Ovo su stvari koje trebate znati o mirovinskoj reformi

Komentara 130

DS
dado_sk
09:51 01.12.2018.

Podrška premijeru. Čitam kako "poduzetnici"koji drže ljude na minimalcu će otpuštati. Ok. Koliko god grozno može to zvučati ako netko dobije otkazz a radio je za 2700 kn mislim da mu je napravljena usluga. Od toga se ne može kruh kupiti a kamoli neki život imati. Treba čovjeku ponekad šok da se trgne i da krene bolje tražiti. Makar i van otišao.

Avatar navijač
navijač
12:50 01.12.2018.

Istina je da Hrvatska danas puno bolje stoji i financijski i politički i vojno , nego za vrijeme Milanovićeve nehrvatske kukuriku koalicije, ali vlada se treba okrenuti narodu (Hrvatskom) a ne samoj sebi. Isto se odnosi i na predsjednicu.

ST
stefj
11:59 01.12.2018.

Eh da, eto. Ova vlada podigla plaće državnim i javnim službenicima, digla je rashodovnu stranu proračuna, digla je minimalnu plaću, mirovine... Sve je to u redu, no postoje jako veliki problem u svemu tome. A to je taj da rashodovna strana proračuna raste 3 puta više od rasta BDP-a, da plaća državnih i javnih službenika raste 2 puta više od BDP-a, da minimalna plaća raste 3 puta više od BDP-a i 7 puta više od prosječne plaće... Prošli puta kada se dignula minimalna plaća, pala je industrijska proizvodnja i skoro pa konstantno pada od tada. Dizanje plaća u državnom i javnom sektoru samo produbljuje jaz između privatnog i javnog sektora gdje su već sad plaće značajno više... Sve što ova vlada radi, sušta je suprotnost od npr. Irske. Tamo je minimalna satnica rasla 2% kada je BDP rastao 9%. A i ta minimalna plaća, premijer se hvali da je viša od ovih i onih, što to znači? Jedna Estonija ima nižu minimalnu plaću od Hrvatske, a ima osjetno višu prosječnu plaću i normalnu raspodjelu gdje je plaća u privatnom sektoru viša. Ili jedna Austrija je imala najveći rast prosječne plaće, a uopće nema minimalnu plaću... Vidi se da su ove naknadne mjere čisto političke, populističke, nemaju podlogu u ničemu osim u medijskom nastupu. Jednostavno, smjer Hrvatske i dalje određuje politika u dogovoru sa sindikatima državnih i javnih službi, kao i do sada. Taj način nas je i doveo ovdje gdje smo, na dno EU-a , a birokraciju na dno svijeta. Ništa se ne mijenja, budućnost ravna nuli...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije