Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREMIJERKA U SABORU

Premijerka Kosor u Saboru: Ina će vratiti dug do 28. prosinca

kosor
Robert Anić/PIXSELL
26.11.2009.
u 10:36

Premijerka Kosor istaknula je u Saboru kako će se lakše disati nakon 28. prosinca kada bi Ina trebala državi vratiti dug. Najavila je i raspisivanje drugog kruga privatizacije i to do kraja idućeg tjedna.

Za približavanje Hrvatske Europskoj uniji u proračunu za 2010. godinu osigurane su čak dvije milijarde kuna. Od toga 112 milijuna ide pravosuđu, 502 milijuna poljoprivredi, 234 za uspostavu Šengena, 131 tisuću za carinu...

- U isto vrijeme smanjene su subvencije i to za 1,2 milijardu kuna. Poljoprivredne subvencije u idućoj će godini biti manje za čak 696 milijuna kuna, brodogradnja će dobiti 180 milijuna kuna manje, željeznice 125, a pomorski promet 42 tisuće kuna - istaknula je u Hrvatskom saboru premijerka Jadranka Kosor dodavši kako se u novom proračunu moralo osigurati čak 6,3 milijardi kuna kamata što je za milijardu kuna više nego lani.

Kosor je zastupnicima predstavila i poslove koji Hrvatsku čekaju iduće godine, poput osnivanja Ureda javne nabave te izrade registra zaposlenika javnog sektora, teritorijalnog preustroja i drugih.

- Revidirat ćemo sve menadžerske ugovore, poticati daljnje poduzetničke aktivnosti, reformirati sustav naknada kućanstava i građana, izmijeniti politiku državnih potpora - rekla je Kosor. Pohvalila se kako je 12 javnih poduzeća ove godine poslovalo sa 700 milijuna kuna dobiti. Naglasila je i kako država prema Ini ispunjava svoje obveze te kako je Vlada na tragu dogovora s Inom.

- Vjerujem da će Ina dug vratiti do 28. prosinca i onda će sve biti puno lakše - kaže Kosor.

Najavila je i raspisivanje drugog kruga privatizacije i to do kraja idućeg tjedna. Najviše prigovora čulo se zbog toga što se ne smanjuje javna uprava. Za SDP-ova zastupnika Šimu Lučina postoje oni koji znaju i oni koji ne znaju reorganizirati javnu upravu.

- Treba razlučiti javnu i državnu javnu upravu. U javnu spadaju obrazovanje i zdravstvo i u njoj radi 164 tisuće radnika. U državnoj je 84 tisuće radnika, od čega ih je 26 tisuća u policiji, 21 tisuća u obrani, 13 tisuća na sudovima i sedam i pol tisuća na carini. Ostaje osam tisuća. I sada mi recite kako mislite umanjiti 30 do 40 tisuća radnih mjesta u tih osam tisuća - odgovorio im je ministar financija Ivan Šuker.

Komentara 9

FC
fcod
13:17 26.11.2009.

Ajmo svi obustaviti sve uplate poreza i ostalih davanja državi do 28.12.!

OB
-obrisani-
16:19 26.11.2009.

.Kakva izdajnica,..JACA... ona je bila clanica pokreta za Jugoslaviju, i nikad je nije izdala. Dok je Jaca na vlasti, za Jugu 3. ima nade.. ....................

OB
-obrisani-
11:32 26.11.2009.

Premijerka Kosor u Saboru: INA će vratiti dug do 28. prosinca...... zbog INE i njoj sličnih narod danas plača \"harač\". INA će vrati dug(?) ali harač će ostati. Dali se takve pozicije namjerno izazivaju odnosno prolongiraju?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije