Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
predstavio plan

Orešković: Dolazim iz realnog sektora pa znam što koči rad poduzetnicima

tihomir orešković
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/13
16.03.2016.
u 14:50

"Smanjit ćemo parafiskalne namete za 0,1 posto BDP-a, napraviti promjene u pravosuđu kroz usklađenje sudske prakse i skraćivanje sporova..."

Premijer Tihomir Orešković s gospodarstvenicima je u HGK raspravio glavne prepreke s kojima se suočavaju u svom poslovanju, napomenuo da ih je i sam svjestan jer dolazi iz realnog sektora, ali i obećao da će reforme ići u smjeru poboljšanja klime za poduzetnike.

- Nakon što smo donijeli proračun, slijede reforme, a kojima je između ostalog cilj i popraviti poduzetničku klimu, a sve u cilju da u četiri godine izvučemo zemlju iz krize, poručio je premijer Tihomir Orešković na skupu o Poslovnoj klimi u zemlji – prilika ili izazov održanom u Hrvatskoj gospodarskoj komori obračajući se okupljenim gospodarstvenicima.

- Dolazim iz realnog sektora pa znam što koči rad poduzetnicima i ulagačima. Stoga ćemo primjerice smanjiti parafiskalne namete za 0,1 posto BDP-a, odnosno oko 330 milijuna kuna, napraviti promjene u pravosuđu kroz usklađenje sudske prakse i skraćivanje sporova, ubrzavanje izdavanja građevinskih dozvola sređivanjem katastra i zemljišnih knjiga u ovoj godini do promjena u javnoj upravi te osnivanju fonda koji će poduprijeti osnivanje startup tvrtki – najavio je premijer.

Slične probleme uočava godinama i najveći broj poduzetnika. Prema ankteti koju je napravio HGK kao najveće prepreke poduzetnici su istaknuli poreznu politiku, ponajprije visinu poreza i doprinosa na plaće i čestu promjena poreznih zakona, zatim pravnu nesigurnost, prevelik broj neporeznih davanja, javnu upravu, pravosuđe, nefleksibilno radno zakonodavstvo i tržište rada, gdje se opet navode previlika porezna davanja zbog kojih rastu troškovi rada. Dodaju kao problem i neusklađenost obrazovnog sustava s tržištem rada, javnu nabavu i naplatu potraživanja.

Mladen Fogec, predsjednik Udruženja stranih ulagača, potvrdio je da slične probleme osjećaju i ulagači, s naglaskom na poreze i pravnu nesigurnost. No izdvojio je i probleme vezane za lokalne jedinice, jer često one ne slijede politiku vlade. U cilju poboljšanja nekih prepreka HGK je već neke mjere poduzeo. Pa tako sada arbitražno sudište pri HGK može poduzetnicima riješit trgovački spor u roku od čak tri mjeseca, a čime se može izbjegnut dugotrajno sudovanje na Trgovačkim sudovima. Sudove bi se moglo rasteretiti i na način da se prema prijedogu Komore tvrtke registriraju unutar HGK. Pojačat će i svoja predstavništva šriom svijeta, na čemu rade u suradnji s Ministarstvom vanjskih poslova, a već u lipnju otvara se u Šangaju, te se vraća ono u Sarajevu i Beogradu.

Predsjednik HGK Luka Burilović predstavio je preporuke koje su napravljene u suradnji s Njemačkom, Austrijskom i Švicarskom komorom. Pa se tako između ostalog smatra potrebnim imati takvu klimu koja pogoduje investicijama i poduzetništvu, jačanje pravne sigurnosti, učinkovitije javne uprave, povećanje transparetnosti javne, državne i regionalne uprave, reforme u poreznom sustavu, saniranje javnog proračuna te jača povezanost s praksom u obrazovnom sustavu.

>> Orešković: Imamo ministra branitelja. To je general Tomo Medved

Komentara 28

IC
iz.croatia@gmail.com
13:26 16.03.2016.

Samo sa velikim reformskim zahvatima na sektoru javne uprave moguce je ostvariti zadane nam ciljeve, uostalom postoje jasni kriteriji i mjerila uspjesnosti rada jedne vlade, as to su: rast BDP u odnosu na proslo razdoblje, smanjenje proracunske potrosnje u procentualnom smislu glede BDP-a RH, smanjenje broja nezaposlenih, te smanjenje duga RH-vezano za procentualni odnos prema BDP-u RH. Sve druge mjere su podredjene ovim osnovnim ciljevima.

Avatar Linux
Linux
11:34 16.03.2016.

pokrenite vec nesto, a ne samo rasprodavati. to moze svaka baba.

ST
stefj
11:34 16.03.2016.

Za sada su to sve samo pusta obećanja. Proračunom se pokazalo da se i dalje svim silama štiti državna i javna služba, te da se na uštrb reformi misle čuvati njihova "stečena prava"... Na ovaj način, bez reformi, ništa od svega. Budući da je prošla vlada napravila totalnu katastrofu, od ove vlade se očekuje čudo. Pa ajde krenite raditi to čudo već jednom...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije