Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLAVKO LINIĆ:

'Premijer smatra da svi trebaju plaćati iste poreze, a zaboravlja na siromašne'

Slavko Linić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
11.07.2014.
u 14:38

Ukidanja stope od 40 posto Liniću se čini "kao najveća glupost koju je čuo za Hrvatsku"

Najavu ministra financija Borisa Lalovca da se razmišlja o povećanju limita na plaće odnosno povećanju neoporezivog dijela s 2200 na 2600 kuna ili o ukidanju najveće porezne stope od 40 posto, kritizirao je danas njegov prethodnik Slavko Linić koji vjeruje da je to u biti ideja premijera Zorana Milanovića.

- To je sigurno premijerova ideja jer je premijer taj koji je uvijek bio za jedinstvenu stopu "flat tax", prema tome on je taj koji smatra da bi svi u Hrvatskoj trebali platiti iste poreze zaboravljajući pritom da imamo ipak ogroman broj siromašnih građana, građana koji jedva preživljavaju od svojih prihoda i onih koji su ekstremno bogati – kritizira Linić.

Ne misli da je loša ideja da se poveća neoporezivi iznos, no zanima ga kako bi se nadoknadile 2,5 milijarde kuna koje bi se tim potezom izgubile. To bi, naglašava, najviše osjetile jedinice lokalne i regionalne samouprave koje su već sada u problemima sa svojim proračunima.

- Dakle, ključno je gdje ćemo naći nove 2,5 milijarde? Priče o tome da će to dovesti do povećanja potrošnje, pa će i PDV biti veći su priče koje jednostavno ne pokrivaju ovaj dio. Ja bih mogao prihvatiti da to zaista učinimo da se poveća mogućnost veće potrošnje samih građana, ali onda bih očekivao da od 1. siječnja ili od sutra ide i porez na nekretnine, pa da bogatiji plate više poreza, a da oni kojima ide ova olakšica budu oslobođeni – komentira bivši ministar financija.

Ukidanja stope od 40 posto mu se pak čini "kao najveća glupost koju je čuo za Hrvatsku".

- U Hrvatskoj smo stalno išli na to da imamo različite stope oporezivanja dohotka upravo radi toga što imamo i ogromne razlike u plaćama. Imamo sirotinju koja ima plaće daleko ispod hrvatskog prosjeka koji je negdje iznad 5000 kuna, ali imamo one koji isplaćuju 40, 50 ili 60.000 kuna plaću i smatram da trebaju platiti 40 posto, pogotovo kad znam da je to socijaldemokratski program da se bogatije više oporeziva da onda tu stopu ne bi trebalo ukidati – smatra Linić koji ponovno pita kako se to misli kompenzirati jedinicama lokalne samouprave.

- Nedorečene izjave, nedorečena strategija koja ozbiljno ne može dobiti prolaznu ocjenu – zaključio je Slavko Linić.

Komentara 19

SL
_Slavonac_
14:54 11.07.2014.

Sad se Linić našao pričati kao da je on bio bolji. Ni Milanović ni Linić nisu nikada marili za narod, samo za sebe.

Avatar mili99
mili99
14:55 11.07.2014.

Tko tu koga i zasto? Raskol, ratovi, uvijek suprotna misljenja...Oličenja Sdp-a. Samo je vrijeme dana kada pucaju po šavovima...

ĆA
ćaćaća
15:26 11.07.2014.

da to barem predlaže iz remetinca...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije