Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠAROLIKA EKIPA

Premijer sad treba nahraniti 19 'gladnih' saborskih zastupnika

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
08.05.2017.
u 18:50

Glasnović i Lacković već su iznijeli zahtjeve za svoje glasove, a prava naplata tek ide...

Među 76 zastupnika koji su trenutačno na strani HDZ-a čak je 19 različitih pojedinaca. Od 58 zastupnika u Klubu HDZ-a izbor Jandrokovića za šefa parlamenta podržalo je 57 zastupnika, među njima nije Bruna Esih, dok je na strani HDZ-ove knap većine osam manjinaca, nezavisni Željko Glasnović, Marin Škibola (iz Kluba Promijenimo Hrvatsku), nezavisni Željko Lacković (mijenja Milana Bandića u Saboru), Tomislav Saucha (bivši SDP-ovac), Goran Dodig, Darinko Kosor, Josip Salapić (mandat će opet preuzeti Branimir Glavaš) te Branko Hrg (bivši HSS-ovac, sad član HDS-a) iz Kluba HDS-a, HSLS-a i HDSSB-a, zatim Ivica Mišić (Klub Promijenimo Hrvatsku), reformist Darinko Dumbović te Kažimir Varda (bivši HSU-ovac, sad bandićevac).

Todorićeva imovina na listi

Plenković ima posla sa šarolikom ekipom koja nije imala političku težinu, dok je glavni HDZ-ov partner bio Most. Većina nabrojenih je i dosad podržavala parlamentarnu većinu, izuzev Sauche, Mišića, Škibole te tu i tamo Glasnovića. Sada svaki od tih 19 zastupnika ima posebnu težinu pa vjerojatno i svoje posebne zahtjeve, veće ili manje.

Glasnović je već svoj potpis za Jandrokovića uvjetovao listom zahtjeva koji su tiču prava Hrvata u dijaspori i BiH, branitelja te isplate zaostataka pripadnicima HVO-a, za koje oporba tvrdi da navodno koštaju milijardu i pol kuna. Željko Lacković pak objavio je na svom Facebook-profilu da je Vladi uputio pisani zahtjev o tome da se u lex Agrokor umetne odredba o zamrzavanju imovine Ivice Todorića. Piše da je na dan glasanja o Jandrokoviću dobio potvrdu da će Vlada zahtjev razmotriti, ali da treba doraditi prijedlog. Isti zahtjev imao je i Most, kad se pisao zakon, ali Plenković ih je tada odbio. To su poznati zahtjevi, a jesu li i ostali zastupnici trgovali za svoje ruke, za sada nije poznato. Što će tek tražiti za potporu eventualnim budućim ministrima, tek ostaje za vidjeti.

Prvi je izbor HSS

Plenković će u svakom slučaju imati 19 gladnih usta za nahraniti, a neke od njih mogao bi anulirati ako u parlamentarnu većinu uvede neku novu stranku. Prvi izbor HDZ-a vrlo vjerojatno bit će HSS, s obzirom na to da obje stranke pripadaju istoj političkoj obitelji. Da bi HDZ nakon lokalnih izbora ulazio u neke varijante suradnje s HNS-om, zvuči kao političko samoubojstvo, ali u domaćoj politici više ništa nije nemoguće.

Ako Plenković ne uspije sastaviti većinsku Vladu, moguće je da se okrene manjinskoj, a u tom slučaju kvorum će skupljati od petka do petka. Pojedinim zastupnicima, a možda i strankama poput HSS-a ili IDS-a (premda njihovi čelnici sada izričito to negiraju) potpora manjinskoj Vladi možda bi bila elegantniji način podrške od formalne koalicije. U HDZ-u su se čule informacije da Plenković navodno već ima imena novih ministara, ali u trenutačnoj situaciji ništa ne mora biti onako kako se na prvu čini. Koji će biti konačan rasplet političke krize, teško je procijeniti, a ni izbori nisu isključeni.

Štoviše, u HDZ-u mnogi otpočetka smatraju da će sve na kraju završiti izborima. Plenković je na potezu, a kroz mjesec dana slika će biti sasvim jasna.     

Komentara 15

KA
karson
23:17 08.05.2017.

Sve velike probleme koje treba rješavati ova vlada naslijedila je od bivše SDP vlade i umjesto izmišljanja afera,populizma,pljuvanja po svemu i pomutnje oporba bi konstruktivnim prijedlozima trebala pomoći u rješavanju tih nagomilanih problema ,ako ima znanja i pameti,a birači će onda znati nagraditi takovo ponašanje.Do sada osim podmetanja,politikanstva,lazi,populizma i pljuvanja u Saboru se ništa drugo ne vidi.Most je izgleda prošlost,jer teško da će birači i treći put nasjesti na iste fore,dva puta rušiti vladu u kojoj sjediš i prikloniti se opoziciji i tvrditi da neznas sto se dogadja u državi ,a dvije godine držim glavna ministarstva u zemlji je jadno.Sansu sada ima neka druga stranka ili grupa pojedinaca,da s većinom probaju nešto napraviti za dobrobit zemlje.

AD
adrad
19:49 08.05.2017.

Nije to Hrvatski Sabor. To je pijaca. I to ne Dolac. Nego stočna pijaca. Stoka i to rogata prodaje samu sebe. I to kao zbog "viših interesa", "da ne bude novih izbora koji nikome ne odgovaraju", "za branitelje ih BiH, Hamburga i Mohača

Avatar dobry
dobry
21:10 08.05.2017.

Pomoz Bog braćo domoljubi.Napominjem da je Pupovčev SDSS DRUGI po broju članova u novosklepanoj saborskoj većini, pa prema tome Plenković prvo mora podmiriti naše zahtjeve, a tek onda udovoljavati ovim ostalim nebitnim pojedincima. 1. Uplatiti na osobni račun SDSS-M. Pupovac dogovoreni iznos za kupljene 3 ručice (100 Milijuna). 2. Ući u proceduru izjednačavanja statusa bivših pripadnika vojske RSK sa statusom ostalih branitelja te isplatu zaostalih mirovina istima. 3. Podržati nastojanja A. Vučića, mentora M. Pupovca, o bezuvjetnoj podršci ulasku Srbije u EU. 4. Skidanje one HOS-ovske spomen ploče u Jasenovcu. 5. Začepiti gubicu visokointelektualnom Vasi plagijatoru, čije izjave bi mogle utjecati na naš izlazak iz koalicije, pa onda braćo domoljubi "gledajte odakle je vedro". Tek za početak i pamet u glavu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije